Často zvaľujeme vinu na všetkých ostatných, len nie na seba. Čo keby sme sa však pozreli aj na svoje vlastné správanie?

Ľudia sa často sťažujú, že pokusy o budovanie vzťahov zlyhávajú z dôvodov, ktorým nerozumejú, a zvyčajne obviňujú svojho partnera. Ako však upozorňuje americký psychológ Mark Travers v článku na stránke psychologytoday.com, je možné, že by sme mali obviňovať sami seba.
Tu sú tri príznaky, že nevedomky “nastražujete mínu” vo vzťahu.

1. PRÍLIŠ SI IDEALIZUJETE SVOJHO PARTNERA.

To znamená, že nevidíte muža takého, aký skutočne je, ale takého, akého by ste ho chceli mať. Na tejto ceste môžete zájsť pomerne ďaleko a úplne stratiť kontakt s realitou a pochopenie toho, čo sa vo vašom vzťahu deje.
Takéto nadmerné idealizovanie partnera, stavanie ho na piedestál môže byť príznakom toho, že máte nízke sebavedomie, sebaúctu a sebadôveru, čo je prekážkou budovania zdravého, harmonického, rovnocenného, vyváženého vzťahu.
Ochota robiť kompromisy vo svojej morálke v záujme udržania vzťahu, citová závislosť od správania a nálady druhej osoby a nerealisticky vysoké očakávania od každého, kto o vás prejavil záujem, nemôžu viesť k ničomu dobrému.

2. HĽADÁTE VZŤAH S NIEKÝM, KTO PRÁVE PREŠIEL ROZCHODOM

Môže to naznačovať, že máte sklon porušovať osobné hranice, nedávať ľuďom osobný čas a priestor, ktorý potrebujú.
Tu je návod, ako môžete zistiť, či je osoba pripravená na nový vzťah: Venujte pozornosť tomu, ako často potenciálny partner v rozhovoroch spomína svojho bývalého alebo bývalú priateľku.
Ak sa to deje neustále, zdá sa, že je stále zahltený spomienkami a jeho rany sa ešte nezahojili. Najmä ak o svojej predchádzajúcej partnerke hovorí negatívne – to môže znamenať, že ešte nie je pripravený pohnúť sa ďalej, alebo že za rozchod môže on.

3. MYSLÍTE SI, ŽE TO MYSLÍTE VÁŽNE LEN PRETO, ŽE STE MALI SEX

To, že ste spolu spali alebo to z času na čas robíte, však často neznamená, že ste pár. Ak chcete svoj vzťah s touto osobou naozaj posunúť na vyššiu úroveň, nevyhrocujte situáciu umelo.
Nechajte veciam prirodzený priebeh, majte trpezlivosť a jednoducho sa dopracujte vyššie – zdieľajte spoločné záujmy, viac komunikujte, trávte viac času vo vzájomnej spoločnosti mimo spálne.