Niekedy si ani neuvedomujeme, ako rozdielne vnímame tú istú udalosť. Ako tieto rozpory nepremeniť na konflikt, ale naopak, obrátiť ich v prospech vzťahu?

Rozdielne reakcie sa prejavujú už dlho pred narodením, keď sú mozgy detí v závislosti od pohlavia vystavené rôznym hormónom. Testosterón je kľúčovým hormónom zodpovedným za rozdiely nielen vo fyziológii, ale aj v spôsobe myslenia. Najmä u niektorých mužov sa prejavujú vlastnosti, ktoré sú jeho zásluhou: rozhodnosť, agresívny pud, vzrušenie.

“Väčšina mužov uvažuje pomerne predvídateľným spôsobom,” hovorí tréner James Bauer. – Žena si niekedy myslí, že jej partner je zámerne tvrdohlavý a neústupný, keď od neho očakáva jemnosť a pochopenie. V skutočnosti je len mužný.
Pri interakcii s mužmi ste si pravdepodobne všimli určité vzorce.

1. NEVŠÍMA SI URČITÉ VECI

Urobili ste koláž fotografií z dovolenky a zavesili ste ich na dvere svojej spálne. Čoskoro sa partnera spýtate, ako sa mu nápad páči, a on dlho nechápe, čo tým myslíte. Vaša koláž ho jednoducho nezaujala.
Ako reagovať
S humorom. Niektoré kreatívne nápady lepšie pochopí priateľ alebo sestra, ktorí sú blízki vášmu pohlaviu. Práve ten si všimne koláž na dverách aj najmenšie detaily vášho obrazu.
“Muž môže oceniť, že dnes vyzeráte dobre, ale nebude vedieť, čo je na vás iné,” vysvetľuje rodinná terapeutka Marina Myaus. – Pre neho nie sú dôležité estetické detaily, vďaka ktorým sa cítite šťastná. Patria do sféry vecí, ktoré odvádzajú pozornosť od riešenia vážnych problémov, a preto si nezaslúžia veľkú pozornosť.

2. CHCE MAŤ VŠETKO POD KONTROLOU

Keď spolu sledujete televíziu, je pravdepodobné, že on bude držať diaľkový ovládač. Myslíte si, že bezmyšlienkovite prepína programy, ale v skutočnosti mu záleží na tom, aby vedel, že nepríde o niečo zaujímave.
Ako reagovať
Ak sa nehrnie do zvládania skutočne významných záležitostí, nechajte ho dominovať v tom, čo pre vás nie je také dôležité. “Skúste si rozdeliť oblasti záujmu,” navrhuje psychologička. – Je vám predsa jedno, čie ruky sú na diaľkovom ovládači? Jemu je pravdepodobne jedno, akú farbu majú vankúše na pohovke. Dajte mužovi možnosť kontroly. Pomôže mu to uvoľniť sa a nadobudnúť pocit, že dom je jeho mužskou komfortnou zónou.

3. CHCE RÝCHLE RIEŠENIE AKÉHOKOĽVEK PROBLÉMU

Ste unavená po stresujúcom dni v práci. Chcete sa so svojimi starosťami podeliť so svojím partnerom. Keď vás vypočuje, snaží sa nájsť okamžité riešenie konfliktu. Je pre neho ťažké pochopiť: chcete byť len vypočutí. Potrebujete ventilovať svoje emócie a posledná vec, ktorú chcete urobiť, je hľadať racionálne riešenia.
Ako reagovať
Vďačne. Váš partner vás pozorne počúva a skutočne vám chce pomôcť. Pod pojmom pomoc má na mysli nájdenie najlepšieho riešenia. Aj keď práve teraz nemáte energiu premýšľať o riešení konfliktu, triezvy a nezaujatý pohľad na situáciu vám pomôže pristupovať k nej na druhý deň inak. Koniec koncov, bude potrebné prijať rozhodnutie.

4. NEPOČUJE VAŠE SLOVÁ

Niečo svojmu partnerovi poviete, on prikývne a dokonca povie: “Samozrejme.” Zároveň je jeho pozornosť zameraná na niečo úplne iné.
Ako reagovať
Prijmite skutočnosť, že je schopný sústrediť sa v danom čase len na jednu vec. “Udržiavanie akejkoľvek, aj tej najľahšej konverzácie, mužský mozog vyhodnocuje ako novú úlohu,” hovorí Marina Myaus. – Skôr než ho obviníte z nepozornosti, zvážte, že jeho reakcia je prejavom rešpektu voči vám. Nechce vás počúvať formálne. Ak s vami začne konverzáciu, bude do nej plne zapojený. A mimochodom, uráža ho, keď s ním diskutujete o dôležitom probléme a zároveň umývate riad.”
“Nevýhodou takéhoto nesúladu je, že sa navzájom veľmi priťahujeme,” pripomína James Bauer. – “Keď sa naučíme akceptovať odlišnosť namiesto toho, aby sme sa snažili jeden druhého pretvoriť, nájdeme vzácnu rovnováhu, po ktorej túžime.”
Tým, že kritizujeme mužov za to, čo považujeme za typicky mužské chyby, upierame im ich prirodzený spôsob života, cítenia a myslenia a snažíme sa ich obrať o to najdôležitejšie, o prejav ich mužskosti.