Či už ide o chudnutie, športovú aktivitu, učenie sa cudzieho jazyka či hru na hudobnom nástroje, v prvé dni sme presvedčení, že nás nič neodradí od vytýčeného cieľa. Ako modelový príklad si zoberieme chudnutie. Z času na čas sa prebytočných kíl potrebuje zbaviť drvivá väčšina z nás. V zápale nadšenia si nakúpime športové oblečenie, nové tenisky, proteínové doplnky výživy, množstvo zeleniny a ovocia. Prvé dva dni nám to ide. Na tretí sa zvyčajne už objavujú prvé pochybnosti, nevôľa, chuť na sladké. A potom, ak nemáte dostatočnú vôľu, pôjdete pomerne rýchlo dolu kopcom.

Najprv vynecháte jedno cvičenie, potom druhé, dáte si kúsok „niečoho dobrého“, až skončíte pri stánku s rýchlym občerstvením. Dostanete sa tam, kde ste boli. Opäť sa po pár týždňoch pustíte do chudnutia, no vždy vaše snahy končia rovnako. Ako sa teda motivovať? V čom robíme chybu? Pomôcť vám môže 21-dňové pravidlo, ktoré vám pomôže vytvoriť si návyk. Ten je dôležitý pri akejkoľvek zmene.

Až 92 % ľudí sa vzdá už počas prvého týždňa.

Nepodceňujte malé kroky

Väčšina ľudí chce všetko a hneď. Preto máme tendenciu naletieť rôznym podvodníkom, ktorí nám sľubujú modré z neba. Snahu o „rýchlokvasený“ výsledok som si všimla sama na sebe. Na narodeniny som dostala vytúženú gitaru. V hraní som začiatočník, no najradšej by som sa pustila do komplikovaných skladieb, aby okolie videlo, ako viem hrať. Spomenula som si na metódu 21. dní, ktorá mi v živote neraz pomohla. Vďaka nej som sa zdokonalila vo francúzštine, ruštine, naučila sa pracovať s grafickými programami. Táto metóda mi pomohla vypestovať si trpezlivosť a nevzdať sa pri prvých nezdaroch. Pretože tie prídu. Vždy.

Ide sa na to

Ešte skôr, než sa pustíte do pestovania nového návyku, vyberte si niečo, čo vás naozaj bude baviť. Ak si novú záľubu spojíte s príjemným pocitom, začnete sa tešiť na novú aktivitu. A to je super. Pokiaľ vás nebaví beh, no túžite schudnúť, vyberte si športovú aktivitu, ktorá vás naozaj bude tešiť. Môže to byť tanec, plávanie, bicyklovanie. Čas, ktorý venujete tejto aktivite, nebudete tak vnímať ako nutné zlo, ktoré chcete mať čím skôr za sebou.

Začnite si novú aktivitu užívať (Zdroj: diana.grytsku/freepik.com)

  1. Začnite jednou vecou, jedným návykom: pokiaľ sa pustíte do viacerých nových aktivít naraz, s veľkou pravdepodobnosťou zlyháte. Napíšte si priority, určite nájdete niečo, čo chcete riešiť najskôr. Toho sa držte.
  2. Prispôsobte si návyk tak, aby sa dal vykonávať kdekoľvek: môže to byť učenie sa cudzieho jazyka cez aplikáciu, ranné vstávanie, či písanie denníka
  3.  Neprepísknite to: Aj 5 minút pravidelnej činnosti dokáže z dlhodobého hľadiska priniesť viditeľné výsledky. Lepšie je venovať sa napríklad hre na gitare len pár minút denne, ako sa mučiť tri hodiny a na ďalší mesiac o ňu ani nezavadiť pohľadom. Kľúčom je pravidelnosť. Ak budete prepínať svoje sily, rýchlo stratíte motiváciu.
  4. Zdôverte sa: povedzte blízkemu človeku o svojom novom cieli. Pomôže vám, keď to budete mať chuť vzdať.
  5. Zaznamenajte si svoj pokrok: pomôcť vám môže denník alebo aplikácia. Zaznamenajte si drobné úspechy. Už o pár dní uvidíte, že dokážete toho oveľa viac než pred začiatkom 21-dňovej metódy.
  6. Odmeňte sa: urobte si radosť. Raz týždenne sa odmeňte za to, že ste sa nevzdali

Koncom to nekončí

Po 21-dňoch by ste mali mať vytvorený základ pre nový návyk. Aby sa upevnil, treba v ňom pokračovať ďalších 90 dní. Vtedy sa z návyku stáva rutina. Možno si všimnete, že automaticky siahate po teniskách a bez pravidelného behu to akosi nejde ono. Alebo si nájdete čas a zabrnkáte si na chvíľku na gitare. Nie kvôli ostatným. Ale kvôli sebe. Pretože vám to robí radosť. Už viete, do čoho sa pustíte ešte dnes?

Páčil sa vám článok? Podeľte sa s ním s ostatnými na sociálnych sieťach.