Pocit strachu (alebo aj úzkosť) je bohužiaľ znakom našej doby. Odhaduje sa, že každý druhý človek zažil vo svojom živote nekontrolovanú úzkosť. Ak však máte správne vedomosti o tom, čo môže spôsobiť úzkosť, môžete sa tomu vyrovnať. Hovorí sa, že žijeme v problémovej dobe. Životné tempo, ktoré vytvára veľký stres, nepomáha pri udržiavaní duševného pokoja. Preto, bohužiaľ, existuje jednoduchý spôsob, ako narušiť nervovú rovnováhu, to znamená úzkosť alebo záchvaty paniky.

Pocity úzkosti a strachu – ako sa prejavujú?

Pocit úzkosti a strachu sa môže občas prihodiť každému. Každý z nás sa niečoho bojí, chce pred niečím utiecť alebo sa snaží na niečo zabudnúť. Strach je prirodzená emócia, ktorá môže vzniknúť pri hrozivej situácii, napríklad keď stratíme prácu alebo ochorieme. Úzkosť je naopak stav, v ktorom zažívame silný stres len pri pomyslení na to. Takže obavy sa neobjavujú ani tak pred skutočnou hrozbou, že sa niečo stane ale skôr len ako predstava.

Stav úzkosti a strachu sa môže prejaviť niekoľkými spôsobmi. Najčastejšie sa objavuje spolu so strachom a neumožňuje racionálne myslenie. Osoba, ktorá prežíva úzkosť, má často rozšírené zreničky a je rozrušená. Môžu sa vyskytnúť somatické príznaky, ako sú búšenie srdca, bolesti hlavy, zovretie hrudníka alebo dokonca ťažkosti s dýchaním.

Keď sa objavia tieto somatické príznaky, hovoríme zvyčajne o úzkosti neurózy. Nie každý záchvat úzkosti je úzkostnou neurózou, ale stojí za to vedieť o existencii takej choroby, ktorá nie je životu nebezpečná, ale môže istý čas účinne brániť normálnemu fungovaniu.

Príčiny pocitu strachu a úzkosti

Príležitostný pocit strachu alebo úzkosti by nás nemal znepokojovať. Nie vždy dokážeme zvládať stresové situácie tak, ako by sme chceli. Problém však nastáva vtedy, keď sa stavy úzkosti začnú čoraz častejšie opakovať a časom prechádzajú do chronickej formy. Ľudia, ktorí  trpia, chronickou úzkosťou sa často stiahnu zo spoločenského života, prestanú si plniť svoje povinnosti v práci a budú mať čoraz väčšie ťažkosti s udržiavaním bežných medziľudských vzťahov.

Medzi najčastejšie príčiny neustálej úzkosti patrí chronický stres (v každodennom živote alebo v práci), nesprávne rodinné a sociálne vzťahy alebo strach o vlastné zdravie. Neustála úzkosť sa môže objaviť aj v dôsledku traumatizujúcej udalosti v našich životoch, ktorú nedokážeme prekonať.

Stáva sa, že úzkosť je spôsobená s nedostatkom primeraného spánku a nesprávnou stravou. Ak neposkytneme svojmu telu dlhodobo toľko spánku, koľko potrebuje (asi 8 hodín / deň), bude trpieť náš nervový systém. Strava s nízkym obsahom určitých vitamínov a minerálov môže tiež spôsobiť úzkosť. Lekári sa domnievajú, že nedostatok horčíka, draslíka a vitamínov skupiny B môže úzkosť ešte zhoršiť.

NÁŠ TIP: Ako klásť otvorené otázky? + 50 typov

Ako sa vyrovnať s pocitom úzkosti a strachu ?

Jedným z najlepších spôsobov je psychoterapia. Psychológ pomôže nájsť zdroj problému, ktorý sa môže stať prielomom v boji proti neuróze. Čo ak z rôznych dôvodov nemôžeme ísť na terapiu? Pamätajte, že veľa terapeutov a psychiatrov je k dispozícii aj online.

Mnoho ľudí si pomáha aj s meditáciou – na internete nájdete veľa inštruktážnych videí. Veľmi dobre vedia pomôcť aj športy ako beh, chôdza alebo plávanie. Vhodná je tiež joga, meditácia, môže to byť aj sledovanie pokojného filmu alebo seriálu. Kľúčom k zvládnutiu neurózy je poskytnúť si pozitívne podnety, ktoré nasmerujú vaše myšlienky k zbaveniu sa príznakov. Je tiež dôležité pochopiť, že takýto stav nebude trvať večne. Sme silnejší, ako si myslíme, len si to musíme pripomínať.

Zdroj