Je pochopiteľné, prečo deti z problémových rodín získavajú v dospelosti zlé sklony. Ale opačné príklady sú vždy prekvapujúce: ako je možné, že z inteligentných a milujúcich rodičov vyrastú sociálne dysfunkční dospelí?

TYPY RODIČOV-ALKOPROVOKÁTOROV

Alkopvokatérski rodičia sú pomenovanie pre tých otcov a matiek, ktorí nevedomky vštepujú svojim deťom sklony k alkoholizmu. Podľa psychoterapeuta Marka Sichela sa závislosť v dospelosti najčastejšie rozvinie v dvoch diametrálne odlišných prípadoch.

1. Nezodpovední, násilnícki rodičia, ktorí sa svojim deťom málo alebo vôbec nestarali

Tento scenár nie je nezvyčajný a na takýchto príkladoch je ľahšie vysvetliť, odkiaľ pochádza tendencia k deštruktívnemu správaniu. Sebestrední, nepozorní, utláčajúci rodičia sú ostro negatívnou skúsenosťou, ktorá ovplyvní život dieťaťa.

Dospelé deti si spravidla uvedomujú, koho vinu musia znášať bremeno odporu a hnevu, chápu, že ich výchova bola deštruktívna

Ľudia, ktorí si uvedomujú, že sa hnevajú na svojich rodičov a dospejú k záveru, že mali vážne psychické problémy, sa ľahšie vyrovnávajú s vlastnými závislosťami. Pre tých, ktorým sa podarilo odhaliť zdroj svojich slabostí, je ľahšie s nimi bojovať a vyhrať boj.

2. Príliš zodpovední, starostliví rodičia, ktorí svoje deti príliš maznajú

Sú však sociálne slabí dospelí, ktorí vyrastali v úžasnej rodine, obklopení starostlivosťou, pozornosťou a láskou. Takíto ľudia jednoducho nedokážu pochopiť, kde leží koreň zla, kým im nie je jasne vysvetlené, že boli v detstve „nadmerne milovaní“.

VLASTNOSTI VZDELÁVANIA

Paradoxne, deti, ktoré boli kedysi zbavené náklonnosti a pozornosti, sa často stávajú „príliš milujúcimi“ rodičmi. Ľudia, ktorí sa sťažujú, že ich rodičia sa k nim správali tvrdo, trestali ich a vo všeobecnosti ich nemilovali, prevracajú svoje vlastné skúsenosti naruby.

V skutočnosti príliš veľa lásky skôr vytvára problémy, ako ich rieši. Takíto rodičia sa k dieťaťu správajú ako kráľ – každý rozmar je uspokojený, každá požiadavka je splnená, každá hrozba je eliminovaná.

Znie to dobre? Zdá sa, že áno, ale deti, ktoré sú vychovávané týmto spôsobom, sa stávajú spoluzávislými

Nie sú naučení bojovať, dosahovať ciele alebo prijímať porážku s gráciou, prekonávať strachy, prekážky a nepriazeň osudu. Nie sú schopní zostať sami so sebou. Nevedia efektívne zvládať stres a sklamania. Nevedia byť vďační za to, čo majú. Všetky tieto zručnosti sú potrebné na to, aby sa dieťa stalo zdravým, emocionálne stabilným a nezávislým dospelým.

NÁSLEDKY V DOSPELOSTI

Z „detského kráľa“ najčastejšie vyrastie „kráľ Midas naopak“ – všetko, čoho sa dotkne, sa zmení na olovo.

V detstve mu nebola vštepovaná schopnosť odolávať ťažkostiam, a preto vstupuje do dospelosti zaťažený citovými závislosťami.

Tí, ktorí nemajú ani poňatia o zdravých spôsoboch, ako sa vyrovnať so stresom a sklamaním, majú tendenciu samoliečiť sa najrôznejšími liekmi na chemickú závislosť. Dieťa, ktoré nebolo naučené samostatnosti, bude čeliť sérii neúspešných spoluzávislých vzťahov.

AKÝ JE VÝSLEDOK?

Možno nedokážete pochopiť, prečo nezvládnete svoj osobný život, nedosiahnete úspech v práci alebo sa nezbavíte závislostí. Možno sa pýtate, čo všetko je za smolu, keď ste vyrastali v prosperujúcej rodine.

Ak ste sami rodičmi, neopakujte chyby svojich otcov a matiek. Ako povedal Aristoteles, medzi dvoma extrémami je dôležité nájsť strednú cestu – vo všetkom, vrátane vzdelávania.