“Veľmi sa chcem učiť angličtinu, ale kde na to nájdem čas?”, “Rád by som sa učil – keby som na to mal”, “Samozrejme, jazyk je veľmi potrebný, ale kurzy nie sú lacné…”. Trénerka Oksana Kravets nám prezradí, kde nájsť čas na štúdium cudzieho jazyka a ako tento “nález” maximálne využiť.

Začnime hlavným bodom. Talent na učenie cudzích jazykov je relatívny pojem. Ako povedal prekladateľ a spisovateľ Kato Lomb, “úspech pri učení sa jazykov sa určuje podľa jednoduchej rovnice: strávený čas + záujem = výsledok”.

Som presvedčený, že každý má potrebné zdroje na to, aby realizoval to, čo chce. Áno, existuje množstvo objektívnych dôvodov, prečo je s pribúdajúcim vekom ťažšie učiť sa nové jazyky, ale zároveň práve s pribúdajúcimi rokmi človek chápe sám seba a svoje potreby a jeho konanie sa stáva uvedomelejším. To pomáha efektívnejšie dosahovať ciele.

KĽÚČOM K ÚSPECHU JE SKUTOČNÁ MOTIVÁCIA A REÁLNY CIEĽ

Určite si svoju motiváciu. Prečo sa učíte alebo chcete začať učiť cudzí jazyk? Čo alebo kto vás motivuje? Je to vaša túžba alebo potreba spôsobená vonkajšími okolnosťami?

Sformulujte si cieľ. Aký časový rámec si stanovíte a čo chcete za ten čas dosiahnuť? Premyslite si, či je váš cieľ dosiahnuteľný a realistický. Ako zistíte, či ste ho dosiahli?

Možno chcete za mesiac dokončiť jednu sezónu seriálu Sex v meste v angličtine bez titulkov alebo za týždeň preložiť a naspamäť zarecitovať vtipné dialógy zo Simpsonovcov. Alebo sa možno váš cieľ meria počtom slovíčok, ktoré sa musíte naučiť, alebo počtom kníh, ktoré by ste chceli prečítať?

Cieľ by vás mal motivovať k pravidelnému štúdiu. Čím je pre vás reálnejší a jasnejší, tým viditeľnejší bude váš pokrok. Napíšte si ho na papier, povedzte o ňom svojim priateľom, naplánujte si akcie.

AKO SI NÁJSŤ ČAS?

Urobte si časový plán. Pomocou aplikácie v smartfóne si zaznamenávajte všetko, čo robíte od chvíle, keď sa zobudíte, až do chvíle, keď idete spať, vrátane prestávok na fajčenie a všetkých šálok kávy, ktoré ste vypili s kolegami, alebo si všetky svoje aktivity zaznamenávajte do zošita počas jedného týždňa. Garantujem vám, že sa počas týždňa o sebe veľa dozviete!

Analyzujte, ako vyzerá váš deň. Čo alebo kto vám uberá drahocenný čas a energiu? Sociálne médiá alebo príliš spoločenský kolega? Alebo možno telefonické rozhovory “o ničom”?

Našli ste ho? Postupne minimalizujte čas, ktorý trávite na chronofágoch – pohlcovačoch vašich drahocenných minút a hodín.

BOL NÁJDENÝ ČAS. ČO ĎALEJ?

Povedzme, že ste vďaka “auditu” uvoľnili nejaký čas. Premyslite si, ako ho môžete čo najlepšie využiť. Čo vám robí najväčšiu radosť? Počúvanie podcastov alebo audio lekcií? Čítanie kníh, hranie hier na smartfóne pomocou špeciálnych jazykových aplikácií?

Momentálne sa učím nemčinu, takže mám v tablete nemeckú hudbu, podcasty a audio lekcie, ktoré počúvam cestou do práce alebo počas prechádzky. V taške mám vždy upravené knihy a komiksy v nemčine: čítam si ich v dopravných prostriedkoch, v rade alebo pri čakaní na stretnutie. Neznáme, ale často sa opakujúce slová a výrazy si zapisujem do aplikácie v smartfóne a ich význam si overujem v elektronickom slovníku.

NIEKOĽKO ĎALŠÍCH TIPOV

Komunikujte. Ak nehovoríte jazykom, ktorý sa učíte, je pre vás mŕtvy. Nemôžete zažiť melódiu a rytmus jazyka bez toho, aby ste slová hovorili nahlas. Takmer každá jazyková škola má konverzačné kluby, ktoré môže navštevovať každý.

Som si istý, že vo svojom okolí nájdete niekoho, kto ovláda jazyk na dostatočnej úrovni. Môžete s ním/ňou komunikovať pri prechádzkach po meste alebo pri domácich čajových večierkoch. Je to skvelá príležitosť nielen na precvičenie, ale aj na strávenie času v dobrej spoločnosti.

Nájdite si podobne zmýšľajúcich ľudí. Učiť sa jazyk s partnerom, priateľom alebo dieťaťom je oveľa zábavnejšie. Podobne zmýšľajúci ľudia budú vaším zdrojom motivácie.

Premeňte prekážky na pomocníkov. Nemáte dostatok času na učenie sa cudzieho jazyka, pretože opatrujete malé dieťa? Naučte sa názvy zvierat, pustite mu detské pesničky v cudzom jazyku a rozprávajte sa. Mnohokrát opakované rovnaké jednoduché výrazy vám pomôžu naučiť sa ich.

Nech sa učíte akýkoľvek jazyk, vždy je dôležité byť systematický. Jazyk je ako sval, ktorý je potrebné napumpovať, aby sa uvoľnil a posilnil.