Čo môže byť prekážkou pri budovaní vzťahu? Muži z rôznych krajín porozprávali o svojich pocitoch a dôvodoch, ktoré ich viedli k rozhodnutiu rozísť sa. Príbehy komentuje psychoanalytik.

PRÍSPEVKY

1. Manipulácia so slzami

Matthew, Anglicko

Na začiatku nášho vzťahu som stratil hlavu – bol som pripravený urobiť pre ňu všetko bez rozmýšľania. Pomerne skoro som sa stretol s tým, že pri najmenšej nezhode v priebehu hlavná zbraň – slzy.

Nedokázal som sa jej ubrániť. A teraz sme sa išli zoznámiť s ľuďmi, ktorí ma nezaujímajú, alebo išli na daču k jej príbuzným.
Voľné dni sme si plánovali tak, ako chcela ona. Je pre mňa ťažké vidieť ju plakať. Najmä keď sa to dialo na verejnosti – rada robila scény v reštaurácii a ja som sa cítil ako podliak, ktorý pred všetkými mučí ženu.

Nikolaj, Rusko

Je normálne, keď si žena dovolí byť s mužom slabá a očakáva, že ju bude podporovať. Ak je to opodstatnené a stalo sa niečo vážne, je povinnosťou muža byť pri nej a chrániť ju. Moja priateľka však zo všetkého urobila skutočné divadlo.

Každá bezvýznamná udalosť, najmenšia ťažkosť vyvolávala strach a ona s plačom zverovala rozhodnutia mne. Ukázalo sa, že nekomunikujem s dospelým, ale s infantilným dieťaťom. Čo by sa stalo, keby sa mi stalo niečo vážne a sama by som potrebovala pomoc?

2. Sťažnosti na externé osoby

Andrey, Kazachstan

Len čo sme sa pohádali, a nezhody sú v každom páre nevyhnutné, okamžite zavolala podpornú skupinu – svoju mamu, sestru, priateľov – a všetko mi povedala. Výsledkom bolo, že sme sa zmierili a ja som zostal, ako sa hovorí, na lavičke darebákov. Nakoniec ma prestalo baviť byť tým, kto vždy obviňuje a uráža “chudáčku”. Dodnes sa od spoločných známych dozvedám, čo malo medzi nami zostať.

François, Francúzsko

Nechcel som na našom vzťahu nič meniť, až na jednu vec: príliš veľa sa delila so svojimi príbuznými – bratrancami a sestrami. A keď sme sa stretávali pri spoločnom stole na rodinných sviatkoch, cítil som sa z ich pohľadov nepríjemne. Nič proti týmto ľuďom, ale necítim sa nepríjemne, že niekto iný vie o podrobnostiach môjho osobného života. A rozišli sme sa najmä preto, že sa jej sestra obrátila proti mne.

3. Ignorovanie

Simon, Kanada

Ja sa, samozrejme, ako každý človek, môžem mýliť a môžem sa uraziť. Stalo sa to, keď som urobil hrubý vtip o jej priateľoch. V ten večer sa so mnou prestala rozprávať. Na druhý deň som jej zavolal, aby som sa ospravedlnil, nedvíhala telefón. Až o niekoľko dní neskôr sa nám podarilo stretnúť a zmieriť sa. Nečakal som, že to bude jej obvyklá reakcia, že sa jednoducho vytratí. Správy a telefonáty ignorovala. Nakoniec sme sa kvôli tomu rozišli.

Mark, USA

Skvele hrala na moje city. Ak jej niečo nevyhovovalo, okamžite ma dala na ignorovanie. To znamenalo ísť do toho a získať si ma, hrať podľa mojich pravidiel, usilovať sa o stretnutie akýmikoľvek prostriedkami. Zo začiatku to fungovalo.

Veľa som jej písal. Posielal som jej kytice a odkazy. Bol to jediný spôsob, ako sa spustila a niečo mi odpovedala.

Začali sme komunikovať až do jej ďalšieho priestupku. Ťažko som to prežíval, dokonca som použil alkohol a nakoniec som išiel k psychológovi. Až potom som si uvedomil, že to bola len hra, aby som si mohol potvrdiť vlastnú dôležitosť pre ňu. V tomto prípade nie je možný žiadny dialóg. Bola to pre mňa dobrá lekcia do budúcnosti.

4. Merkantilizmus

Artem, Rusko

Samozrejme, je pekné potešiť svoje obľúbené dievča kvetmi, darčekmi a prekvapeniami, ak to vychádza zo srdca. Ale keď je presvedčená, že jej muž niečo dlhuje – odrádza to od akejkoľvek túžby pokračovať vo vzťahu. Ja nikomu nič nedlhujem.

Ženy sú teraz presne také isté práce a zarábajú úplne dobre. Navyše všade trúbia o partnerstve a rovnosti, pokiaľ ide o kariéru alebo rozdelenie úloh v domácnosti. Prečo je teda jeden z rovnocenných partnerov povinný finančne prispievať na žiadosť toho druhého?

Claudio, Nemecko

Mám vlastnú, dobre rozbehnutú firmu a môžem si dovoliť veľa. Cítil som, že keď dosiahnem novú finančnú úroveň, čoraz viac ma priťahujú dievčatá, ktoré nazývam “počítadlá”.

Jednoznačne určujú vaše postavenie. Je to okamžite odpudzujúce

A všetky tie reči o tom, že hľadanie úspešnejšieho muža je vlastné génom ženy, hľadá záruku ochrany pre seba a svoje budúce dieťa – vymysleli samotní predátori. Muž chráni ženu nie bankovým kontom, ale inými vlastnosťami, a ak to nie je schopná oceniť – načo mi je taká žena?

5. Ultimátum

Vadim, Estónsko

Najhoršia vec, ktorá môže navždy zničiť vzťah, sú tvrdé ultimáta. Neviem, prečo sa traduje, že ženy sú viac naklonené diskusii o problémoch a kompromisom. V skutočnosti vás rady stavajú pred fakt: buď váš koníček (môj je venovať sa športu), alebo mňa. Aj keď však splníte všetky jej požiadavky, nie je zaručené, že nebude pokračovať v manipulácii.

Alexander, Rusko

Obľúbený argument mojej bývalej: keďže to nerobíš, znamená to, že ma dostatočne nemiluješ. Ale ja nechcem byť hodnotený ako cvičené zviera, či úspešne skáče po zadných nohách! Prečo si musím stále vyberať a cítiť sa ako v pozícii vinníka? To je dôvod, prečo sme sa rozviedli. Teraz, keď počujem rozkazovačné tóny, vždy sa pýtam, či som si vybral tú správnu ženu.

ODBORNÝ NÁZOR

Lev Hegai, jungovský analytik

V partnerskej intimite vždy ožívajú scenáre vzťahu dieťa – rodič – to prvé, pre nás významné spojenie. A urážky milovanej ženy, vyjadrené slzami alebo ignorovaním, sa často ukážu nielen ako metódy jej nátlaku a manipulácie. Vo vzťahu sa partnerovi nevyhnutne zverujeme so svojimi slabými, zranenými stránkami.

Musíme sa stať pre druhého dostatočne dobrou rodičovskou postavou, ktorá mu možno v detstve chýbala. Je to normálne. Úlohou nie je preniesť celú ťarchu citových problémov na plecia partnera, ale vďaka atmosfére lásky a prijatia urobiť kroky vo vlastnom vnútornom vývoji, teda vyrásť zo svojich tráum z detstva.

Potom bude mať pár postupne menej pocitu, že sa navzájom využívajú, a viac porozumenia

Aby sa to však stalo, je dôležité neobviňovať, ale urobiť krok smerom k tomu. Možno títo muži nie sú pripravení pracovať na vzťahu a tolerujú ťažkosti. Niektorí majú k partnerke konzumný prístup a sú pripravení vrátiť “tovar” pri prvej nespokojnosti.

Mnohí nedokážu pochopiť, že ich nároky na partnerku sú často spojené s projekciou ich vlastných tienistých vlastností, či už je to nadmerná emocionalita, urazenosť, závislosť od príbuzných a priateľov, kupectvo. Blízke vzťahy vždy upozorňujú na vlastné problémy a človek by mal byť pripravený ich riešiť.