Aj tí, ktorí tvrdia, že nemajú žiaden voľný čas si občas vyhradia v kalendári miesto pre svoje záľuby a záujmy. Prirodzene, ak je človek vyčerpaný, častokrát iba polomŕtvy padne do gauča a najbližšie hodiny jeho existencie určuje programová štruktúra televíznych kanálov či novinky priateľov na facebooku. Voľnočasové aktivity však môžu významne prispieť aj k osobnostnému rozvoju.

Záľuby a záujmy ako cesta k sebavedomiu

Málokto vníma voľnočasové aktivity ako niečo, na čo je potrebné vyhradiť si čas. Väčšinou ich vnímame skôr ako to, na čo míňame zvyšnú energiu na konci dňa či týždňa. Naše koníčky nám často energiu neuberajú, ale naopak pridávajú. Ak pravidelne venujete čas niečomu čo máte radi, dopĺňate si tým nielen energiu, ale aj pozitívny pocit z toho, že to robíte dobre. Dostávate tak priestor na to, aby ste si pripomenuli váš talent a fakt, že dokážete veci robiť naozaj dobre. Je totiž možné, že pri iných aktivitách na to nedostávate od svojho okolia, alebo možno aj sami od seba tak dobrý priestor.

Nasledujúci článok som uverejňoval pred časom na facebooku ako zaujímavý link. Rozhodol som sa ho však voľne preložiť a doplniť vlastnými myšlienkami, pretože ma veľmi zaujal. S prichádzajúcim letom a časom voľna môže byť určite pre mnohých inšpiráciou. Originál v anglickom jazyku si môžte prečítať tu.

Meditujte

Niekto by možno nenazval meditáciu záľubou, ale toto sa dá považovať za záľuby a záujmy. V prípade, že jej venujete denne aspoň 10 minút sa ňou však môže veľmi ľahko stať. Pri meditácii dochádza k uvoľneniu svalov, rozšíreniu ciev, a teda lepšiemu prúdeniu krvi v tele. To má za následok zlepšenie imunity, uvoľnenie stresu a dokonca zvýšenie koncentrácie. Pokiaľ neviete ako na to, odporúčame šikovnú príručku autogénneho tréningu od Jozefa Haštu.

Venujte sa záhradke

Alebo si niečo pekné vypestujte doma na balkóne. Záhradkárčenie má až prekvapivo pozitívny vplyv na psychiku. Neustála starostlivosť o rastliny pozitívne vplýva na budovanie pravidelných návykov. Možnosť vidieť ako vám kvitne výsledok vašej dlhodobej práce priamo pred očami často prebudí vieru v pozitívnu zmenu aj do života. Je na tom skrátka niečo metafyzické.

Zavítajte do kuchyne

Varenie nemusí byť len z núdze cnosť. V dobe fastfoodov a rýchlych „menučiek“ vie byť záľuba vo varení nielen dobrým relaxom, ale aj zdravou alternatívou. Ak vás varenie baví a ste v ňom kreatívni, určite vám na psychickej pohode a sebavedomí pridajú pochvaly spokojných stravníkov. Spôsobov ako si zdravo a chutne navariť je kopec, preto neváhajte a pustite sa do toho. Jedlé záľuby a záujmy sú predsa tie najlepšie!

Oprášte knihu

Mnohí z nás sú vášniví čítatelia. Čítanie okrem toho, že je skvelou záľubou, rozvíja viaceré schopnosti. Zvyšuje porozumenie, zlepšuje koncentráciu a rozširuje slovnú zásobu. Ak máte stresujúce zamestnanie, môže byť čítanie skvelým spôsobom, ako odbúrať nadbytočný stres.

Hrajte na hudobný nástroj

Nie každý z nás sa narodil s nadaním pre hru na hudobnom nástroji. To však nemusí brániť tomu, aby ste to skúšali sami pre seba. Hra na hudobný nástroj zlepšuje motorickú koordináciu a z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že parádne odbúrava stres a zaplavuje celé telo pozitívnymi emóciami.

Zahrajte si šach

Šach je často označovaný za kráľovskú hru a tento prívlastok je v mnohom oprávnený. Šach je skvelým prostriedkom pre rozvoj myslenia.

Učte sa tancovať

Aj keď náhodou nie ste práve parketový lev, môžu byť hodiny tanca veľmi obohacujúcou skúsenosťou pre vaše telo aj myseľ. Spoločenské, ale aj moderné tance sú skvelým prostriedkom pre rozvoj fyzickej kondície. Pri učení tanca však dostáva priestor aj naša myseľ. Koordinácia pohybov a sústredenie sa na hudbu vyžadujú často vysoké mentálne nasadenie no sú zároveň prostriedkom pre psychickú pohodu.

Zaobstarajte si domáceho miláčika

Zo zahraničia často počúvame o miestnostiach, kde sa napr. vystresovaní študenti môžu počas prestávok hrať so šteniatkami. Výbeh so psom môže byť dobrou zábavou a odbúravačom stresu, no pozitívne vplýva aj na budovanie dobrých návykov. Pokiaľ nie je vo vašich možnostiach zaobstarať si psa či mačku, skúste iné zvieratko. Ponuka je pomerne široká a mnohé zvieratá nevyžadujú ani príliš intenzívnu starostlivosť.

Hrajte tímové športy

Mnoho ľudí si ako záľuby vyberá určitý druh športu. Dnes je módne začať športovať kvôli zdraviu a akosi menej je už prítomný šport za účelom budovania komunity. Tímové športy sú skvelou príležitosťou spojiť sa s druhými ľuďmi. Spoločné odhodlanie a podpora spoluhráčov je niečo, čo napĺňa jednu zo základných ľudských potrieb – potrebu patriť do komunity.

Naučte sa bojové umenie

Môže to znieť prekvapivo, no na bojové umenia nemusí byť nikdy neskoro. Samozrejme, ak začnete v štyridsiatke, asi sa z vás majster sveta v karate nestane. Bojové umenia však prinášajú ľuďom mnoho benefitov. Udržujú vašu vytrvalosť, zvyšujú koncentráciu a vytvárajú rovnováhu medzi telom a dušou.

Vyskúšajte extrémny šport

Autor pôvodného článku hovorí o tzv. zážitku flow. Je to stav mysle, pri ktorom dochádza k zmene vedomia. Plne sa sústredíme na svoju činnosť, až do takej miery, že sa ňou necháme unášať. Ide o akýsi stav kontemplácie, pri ktorej sa myseľ takpovediac zastaví v čase a my zažívame silný pocit ponorenia sa do aktivity. Naše ego sa akoby na chvíľu stratí a svet akoby iba plynul okolo nás. K takémuto stavu nemusí nutne dochádzať iba pri extrémnych športoch. Kľúčovým pre našu psychiku je práve tento flow zážitok, ktorý môže pôsobiť veľmi katarzne.

Naučte sa štrikovať

Rada sa nevzťahuje iba na štrikovanie. V zásade môže byť prínosným akékoľvek remeslo. Často sa v súvislosti s remeslami hovorí aj o umení. Preto môže byť remeslo aj určitým druhom kultúrneho zážitku. Pokojne oslovte aj svojich rodičov, alebo starých rodičov. Možno sa popri remesle naučíte aj mnohé o ich živote.

Staňte sa spisovateľom

Viesť si denník môže byť pre mnohých náročné. Sám medzi týchto ľudí patrím. Písanie denníka na konci dňa však môže skvelým spôsobom ako si utriediť myšlienky, či pripraviť sa na ďalší deň. Ak si denník budete priebežne čítať, môže vás povzbudiť váš vlastný myšlienkový progres, alebo znovuobjavíte stratenú inšpiráciu. V neposlednom rade vám môže písanie denníka priniesť perspektívu na vlastný život a poznanie samého seba. Jeden môj známy, ktorý tiež nemá na písanie denníka čas, si zriadil kalendár, do ktorého pravidelne značí smajlíka, prípadne nejaké kľúčove slovo, aby zhodnotil uplynulý deň. Takýmto spôsobom zistil, že je už niekoľko rokov šťastný.

Prihláste sa na online kurzy

Popri práci či rodine často ostáva len málo priestoru pre vlastné vzdelávanie. Online kurzy môžu byť skvelým riešením, ak túžite po múdrosti. Súčasné technológie nám umožňujú cestovať do práce a zároveň sa niečo dozvedieť o stredoveku. Ak máte čas navyše osobne odporúčam hľadať kurzy programovania či grafiky. Na internete je ich celý rad a často dokážu vysvetliť napr. základy tvorby webstránok úplne jednoduchým spôsobom. V neposlednom rade vám online kurzy môžu pridať zručnosti, ktoré sa výborne vynímajú v životopise.

Naučte sa nový jazyk

Nikdy nie je neskoro oprášiť staré znalosti jazyka, prípadne začať úplne od začiatku. Okrem toho, že budete schopní komunikovať s ďalšími ľuďmi, či dorozumieť sa na dovolenke vám naučenie sa nového jazyka prinesie aj schopnosť lepšie sa rozhodovať rozšíri slovnú zásobu aj v rámci materinského jazyka, či naučí lepšie konštruovať vety a vyjadrovať sa.

Naučte sa žonglovať

Žonglovanie, či kúzelnícke triky môžu priaznivo pôsobiť  na sebavedomie. Vyžadujú veľkú dávku koordinácie a rozvíjajú motorické zručnosti. Sú považované za druh aktívnej meditácie – vaša pozornosť sa plne sústredí na jedinú činnosť, a tak môže mať na psychiku rovnaký vplyv ako pár minút sústredenia na svoje vnútro.

Záver

Televízor či sociálne siete nám ukrojili veľkú časť z času ktorý máme navyše. Ak máte pocit, že na svoje záľuby nemáte čas, skúste možno najprv ubrať práve z toho, čo vám ho najviac berie.