„Zbalila si mladšieho zajačika!“ „Vari nemá rozum?! Veď by to mohol byť jej syn!“  Toto sú štandardné, odcudzujúce myšlienky, ktoré sú zakorenené v našej spoločnosti na tému staršia partnerka a mladší partner. Pritom sú páry, ktorým takýto vzťah vyhovuje a je to v poriadku. 52-ročná baletka Klára tri roky chodí s tridsaťročným Kamilom, ktorý rozbieha svoju umeleckú galériu. Na svoj účet si vypočula kadečo. „Chcela stará mladou byť,“ patrí ešte medzi slušnejšie verzie toho, čomu musela čeliť. Je vzťah so staršou partnerkou odsúdený na zánik? Ako každá strana, takýto vzťah má svoje výhody, aj nevýhody.

Výhody

  • zrelosť partnerky: staršia partnerka má za sebou rôzne životné skúsenosti, o ktoré sa môže podeliť. Poučila sa na vlastných chybách a tak nemusí znova a znova stúpať na tie isté hrable. Mladšieho partnera môže potiahnuť vo viacerých smeroch. Pomôcť mu budovať si vlastnú dôveru, nebáť sa nových výziev a uvedomiť si, že čas je tá najvzácnejšia komodita, ktorou sa neoplatí plytvať na zbytočnosti.
  • intelektuálne rozhovory: ak túžite po hlbších rozhovoroch, so staršou partnerkou sa budete mať o čom rozprávať. Má vyformované názory, väčší prehľad než mladšie ročníky, takže je príjemnou partnerkou k besede.
  • stabilita: staršia partnerka vie, čo chce. A to vo všetkých oblastiach. Sú u nej menej časté výkyvy nálad, každé rozhodnutie si vopred rozmyslí, vďaka čomu môže partnerovi poskytnúť vnútornú oporu.
  • finančná nezávislosť: je veľká pravdepodobnosť, že staršia partnerka bude mať zabezpečené vlastné bývanie a finančne nebude závislá od okolia.
  • spokojnosť sama so sebou: možno to znie ako paradox, no mnohé ženy so stúpajúcim vekom sa naučia viac milovať samé seba. Neriešia drobné komplexy, vedia sa tešiť z maličkostí a aj v intímnej oblasti prejavujú viac odvahy. Tú spokojnosť, ktorú vyžarujú, cíti aj partner, čo je preňho veľmi atraktívne.
  • pestovanie vlastných záujmov: zatiaľ čo je pre mladšie ženy partner stredobodom vesmíru, staršie partnerky si nechávajú priestor aj na svoj vlastný život, záujmy a stretnutia s priateľkami. Majú za sebou viacero vzťahov, a tak dobre vedia, že vzťah nemusí trvať navždy. Aj keby sa premenil na dlhodobý zväzok, je dôležité v ňom nestratiť sama seba.

Vzťah so staršou partnerkou má svoje plusy aj mínusy (Zdroj: gpointstudio/freepik.com)

Nevýhody

Aby sme zachovali objektivitu, spomenieme si aj zopár nevýhod. Našťastie je ich len niekoľko.

  • spoločné dieťa: šanca, na splodenie potomkov so staršou partnerkou, s vyšším vekom ženy rapídne klesá. Našťastie existujú alternatívne možnosti, ktoré je možné využiť.
  • rozdielne záujmy: pokiaľ je muž ešte nevybúrený, môže sa to odzrkadliť na kvalite vzťahu. Možno bude ešte stále chcieť vymetať bary, púšťať sa do adrenalínových zážitkov, vybrať sa na stanovačku, nespať niekoľko nocí… Staršia žena pravdepodobne už “vyrástla” z takýchto zážitkov. Skôr uprednostní pokoj a kvalitný spánok.
  • spoločenská stigma: o nej sme písali na začiatku. Môžete sa stretávať s nálepkovaním, nemiestnymi komentármi a hodnotením. Hlavu hore! Klebety vždy boli a budú. Nedovoľte, aby vám zničili život!