Zdroj

Láska je ten najkrajší pocit, ktorý dáva človeku pocit naplnenia. Vzťah s inou osobou je zdrojom šťastia, no môže spôsobiť aj veľké utrpenie. Zlomené srdce sa hojí vlastným tempom – čas tu hrá veľmi dôležitú úlohu. Môžete sa však s týmto pocitom vysporiadať a urýchliť proces hojenia. Aké sú príznaky zlomeného srdca? Ako sa s tým vysporiadať? Ako zabudnúť a začať žiť? Ako uzavrieť túto kapitolu života a ísť ďalej? Čítajte až do konca!

SYMPTÓMY ZLOMENÉHO SRDCA

Ukončenie akéhokoľvek vzťahu je náročný a bolestivý proces, či už ste to čakali alebo nie, či už to bolo vaše rozhodnutie alebo to druhé, stále máte právo trpieť. Zlomené srdce môže postihnúť každého z nás. U každého sa prejavuje však inak – každý človek má inú citlivosť a inak pristupuje k emocionálnym problémom. Je však možné identifikovať niektoré spoločné znaky zlomeného srdca:

  • Neschopnosť priznať si, že je naozaj koniec– stále myslíte na svojho partnera. Vzťah už stroskotal, no vy stále sledujte jeho sociálne siete alebo hľadáte o ňom informácie od spoločných priateľov.
  • Idealizovanie si vzťahu a partnera– Každý vzťah má svoje klady a zápory. V prípade zlomeného srdca človek zabudne na všetko zlé a začne proces idealizácie vzťahu aj bývalého partnera. Spomína len na dobré časy, takže rozchod bolí ešte viac.
  • Depresívna nálada, podráždenosť, zmeny nálad– to všetko dokáže rozhnevať alebo rozplakať ľudí so zlomeným srdcom.
  • Znížené intelektuálne schopnosti– vedci sa domnievajú, že zlomené srdce môže dočasne znížiť intelektuálne schopnosti. Človek je v stave, ktorý možno prirovnať k smútku – má vplyv na intelektuálne schopnosti.

Ľudia zaoberajúci sa témou zlomeného srdca tiež uvádzajú, že približne štyridsať percent ľudí s týmto stavom vykazuje príznaky podobné klinickým príznakom depresie . Človek so zlomeným srdcom sa môže vyhýbať zábave a pôžitkom, ktoré mu môžu priniesť úľavu od utrpenia. Útechu môže hľadať aj v stimulantoch – alkohole či drogách, v krajnom prípade má myšlienky či dokonca pokusy o samovraždu.

SPÔSOBY, AKO PREKONAŤ ZLOMENÉ SRDCE

Neexistuje žiadny univerzálny liek na zlomené srdce. Každý si svoj smútok po skončení vzťahu musí prežiť sám. Pracovať na zlomenom srdci sa však oplatí začať čo najskôr. Čo pomáha na zlomené srdce?

V prvom rade si dajte právo prežívať emócie – nepotláčajte ich, máte na ne právo, či ste žena alebo muž. Stretávajte sa s ľuďmi, čítajte knihy, pozerajte televízne seriály, jedzte chutné veci – máte právo sa rozmaznávať. Zamerať sa môžete aj na fyzické cvičenia – tie vám umožnia nielen starať sa o svoju kondíciu, ale umožnia vám aj znížiť mieru stresu. Nevyhýbajte sa kontaktu s ľuďmi – každý človek potrebuje kontakt s ostatnými.

ZLOMENÉ SRDCE – AKO ZABUDNÚŤ?

Každý by chcel vedieť, ako vyliečiť zlomené srdce. Každý by tiež chcel získať čarovný recept, aby bol opäť šťastný. Také niečo však neexistuje. To neznamená, že so zlomeným srdcom sa nedá nič robiť. Dokonca je možné zabudnúť a ísť ďalej. To si však vyžaduje pomoc a podporu . Ak vám nestačí podpora blízkych a nezvládate svoje mučivé emócie, oplatí sa vyhľadať psychoterapiu.

Psychoterapia vám pomôže pochopiť, že niekedy je rozchod tým najlepším riešením a že každý koniec je skutočne novým začiatkom. Terapia vám pomôže vyrovnať sa s vašimi emóciami. Pomôže vám tiež vstať, otriasť sa a ísť ďalej – vďaka tejto skúsenosti budete silnejší. Máte právo trpieť a prežívať emócie, ale vždy musí nastať chvíľa, kedy budete pripravení posunúť sa ďalej – nájsť si nových priateľov a nadviazať nové vzťahy.