Mnohí ľudia vedia o vyhorení v práci, o únave partnera vo vzťahu. Ale stáva sa, že vyhorenie nastáva aj v priateľstve. Odborník moskovskej služby psychologickej pomoci nám hovorí, prečo sa to stáva a čo možno urobiť pre zachovanie intimity v komunikácii.

Nechce sa vám odpovedať na správy, musíte si hľadať výhovorky, aby ste nechodili na spoločné akcie, nechcete sa deliť o novinky zo svojho života – približne takto sa dá všeobecne opísať vyhorenie z priateľstva. Ako každý vzťah, aj priateľstvo si vyžaduje tímovú prácu a začlenenie.

Dobrý priateľ, s ktorým sme spolu zažili veľa vecí, ktorý sa stal neoddeliteľnou súčasťou života, v určitom okamihu začne vyvolávať pocity podráždenia, nechuť vidieť ho a namiesto radostného očakávania stretnutia sa môže objaviť vyhýbanie.

PRÍČINY VYHORENIA Z PRIATEĽSTVA

Prečo k tomu dochádza? Príčiny sú vonkajšie aj vnútorné.

Únava v práci a doma, celkový depresívny stav, stres

Keď je telo vyčerpané, najmä mimo sezóny, nemá dostatok síl nielen pre druhých, ale ani pre seba. Patrí sem aj večný stres, ktorý uberá energiu a podkopáva zdravie. Aj keď únava priamo nesúvisí s priateľmi, môže podkopať silné puto. V takomto období sa nám nechce odpovedať na telefonáty, ísť na stretnutie, hoci sme sa dlho nevideli, odpovedáme sucho a niekedy ostro.

Hlbší aspekt – oblasť záujmov, presvedčení, osobných preferencií

Meníme sa, naše názory sa transformujú. Stáva sa, že svetonázory sa začnú tak silno líšiť, že komunikovať s kedysi blízkym priateľom sa stáva jednoducho ťažké, niekedy nemožné.

Nerovnováha v priateľstve – človek investuje viac, ako dostáva na oplátku

Ide, samozrejme, o citovú angažovanosť – je ťažké byť s niekým, keď len “dávate”, ale nevidíte vzájomnú túžbu alebo banálny záujem o váš život.

AKO BYŤ?

V miere, v akej je to možné a potrebné pre samotnú osobu, sa snažte vyvinúť úsilie o obnovenie a udržanie priateľstva.

1. Otvorene hovoriť

Toto je vždy najúčinnejší spôsob, ako vyriešiť veci medzi ľuďmi. Otvorenosť, aj keď odhalí niektoré problémy a sťažnosti, často prináša pozitívny výsledok. Aj keď výsledok nie je taký, ako sa očakávalo, ľudia budú vedieť, že sa neskrývali, neutekali ani sa netvárili, že je všetko v poriadku, ale urobili krok k riešeniu ťažkostí.

2. Urobte si prestávku

Niekedy potrebujete čas, aby ste si veci premysleli a vyvodili závery. Keď o sebe dá vedieť vyhorenie priateľa a zníži kvalitu komunikácie, vždy si môžete dať na chvíľu pauzu a vysvetliť to túžbou byť sám so sebou.

“Ak je na “druhej strane” chápavý človek, požiadavku bude vnímať primerane, bez urážky. Koniec koncov, tento moment – pravidelné “odpojenie” od bežného spôsobu života – je významným bodom rastu. Náš priateľ rovnakým spôsobom môže vyhorieť: vyhýbať sa kontaktu, byť chladný. A k takejto okolnosti sa oplatí správať s pochopením. Je lepšie, keď je vyjadrená explicitne,” vysvetľuje Denis Chakimov, špecialista moskovskej služby psychologickej pomoci obyvateľstvu.

3. Nájdite kompromisy

Každý z nás je iný: hodnoty, záujmy, potreby a motivácie každého z nás sa v priebehu života menia. Je to normálne. Často sa stáva, že naše presvedčenie časom začne byť v rozpore s tým, čo hovorí, myslí a robí priateľ.

“Hľadanie spôsobov, ako sa zblížiť, kontaktných bodov, je ďalším spôsobom, ako dosiahnuť pohodlnú úroveň pre dvoch ľudí. Treba si však uvedomiť: nie každý rozpor sa podarí vyriešiť. Musíte byť na to pripravení,” dodáva odborník.

4. Prijať rozhodnutie

Niekedy sa nezhody stanú takým kameňom úrazu, že nemá zmysel pokračovať vo vzájomnom obviňovaní a suchých rozhovoroch. To, čo sa dnes bežne nazýva “toxicita”, nerobí šťastnejšími ani nás, ani partnera rozhovoru a v určitom momente musíme povedať “stop”.

To neznamená, že je potrebné vyškrtnúť všetky momenty, ktoré predtým prinášali pozitíva, jednoducho sa presunú do kategórie príjemných spomienok. A čo je dôležitejšie, aj životné lekcie.

5. Roztrieďte sa

Niekedy nechuť k blízkemu priateľovi nevedome vzniká kvôli vnútorným problémom. A ukáže sa, že vzťah je pokazený, ale dôvod nie je v druhej osobe. Preto sa musíte vedieť na všetko pozrieť očami iných.

Okrem toho, že sa zaoberáme sebarozvojom prostredníctvom tvorivosti, koníčkov, nových známostí, získavame potrebné kontakty, neusilujeme sa o seba. Takto pochopíme predtým skryté stránky, obzory možností a skúsenosti, s ktorými sa ľahšie buduje intimita.

“Priateľstvo ako proces, nie samozrejmosť, si vyžaduje úsilie, často trpezlivosť a hlavne túžbu vypočuť si partnera rozhovoru. Nie je nič zlé na tom, ak si od blízkych z času na čas oddýchneme – kto chce, ten nás pochopí. Jednota sa tým len posilní, pretože dôjde k hlbšiemu vzájomnému porozumeniu,” uzatvára Denis Chakimov.