Na začiatku romantického vzťahu často strácame hlavu. Nevidíme a nechceme vidieť zjavné veci. Ako rozoznať človeka a nenechať emócie prehlušiť hlas rozumu? A čomu je dôležité venovať pozornosť pri stretnutí s možným partnerom?

Keď sa pripravujeme na rande a začíname nový vzťah, mnohí z nás by si radi vypočuli niekoľko dobrých rád. Marty Nemko, psychológ, kouč a autor knihy Ako žiť: Čo vás v škole nenaučili, zostavil na základe svojej praxe a príbehov klientov zoznam praktických rád, ktoré by v tejto situácii dal.

STRETNUTIE

Online zoznamovanie

“Online je zvyčajne lepšie,” domnieva sa Marty Nemko. Samozrejme, aj tam sa stávajú nepríjemné situácie, rovnako ako v živote. Ale v porovnaní s inými možnosťami táto funguje najlepšie. A niet sa čomu čudovať, pretože online formát sa dá ľahko ovládať, navyše zaneprázdnení moderní ľudia to majú s časom na offline zoznamovanie zvyčajne ťažké.

Aké sú kľúče k úspešnému online zoznamovaniu?

  • Nebyť ľstivý, byť úprimný v tom, aké sú naše silné a slabé stránky a preferencie.
  • Dodržiavať vysoké štandardy. Ak máme pocit, že sa nám daná osoba nehodí, nestojí za to strácať čas komunikáciou s ňou: “V mori je ešte stále veľa rýb.”

Zoznámenie prostredníctvom priateľov

Druhým účinným spôsobom, ako sa zoznámiť s niekým výnimočným, je nastaviť vyhľadávanie u našich dôveryhodných priateľov a príbuzných. Tí nám určite radi pomôžu.

A samozrejme, tento spôsob je lepší ako ísť sám do klubu, baru alebo na offline podujatia typu “speed dating”. Stojí za to pokúsiť sa prekonať svoju ostýchavosť v tomto smere a porozprávať sa so svojimi kamarátmi, v skutočnosti sa väčšina z nich bude tešiť z takéhoto druhu pomoci.

PUBLICITA

Podľa psychológa je to o rovnováhe.

  • Pýtať sa, počúvať, pozorovať človeka a vyjadrovať sa – v rovnakej miere.
  • Byť mierne úprimný, najmä na začiatku, bez úplného otvorenia sa. To sa môže týkať aj sexuálnej komunikácie. Je lepšie robiť všetko postupne, ak sa to podarí.
  • Dodržiavať zásadu dialógu namiesto monológu. Pravidlo: väčšina replik by mala trvať od 10 do 60 sekúnd.
  • Rozhovor prehlbujte pomaly. Môžete začať témou práce a záujmov, rodiny a potom hodnôt. Dôležité je byť pozorný k sebe a k partnerovi a podľa toho riadiť “nastavenie” rozhovoru.

VYVÁŽENÉ HODNOTENIE

V prvých mesiacoch je ťažké uvažovať racionálne a pozerať sa na človeka triezvo. Najúspešnejší zamilovaní klienti psychológa zachovávali rovnováhu medzi rozumom a srdcom, to znamená, že v procese komunikácie nezabúdali hodnotiť:

  • sexuálnu kompatibilitu;
  • kompatibilitu mimo postele;
  • láskavosť;
  • citovú a finančnú nezávislosť.

Vzťahy sa často rozpadajú, ak má jeden z partnerov prehnané očakávania, že ten druhý bude uspokojovať jeho vlastné potreby. Môže dôjsť ku konfliktom kvôli nerovnováhe moci, peňazí alebo potrebe pozornosti. Položte si otázky:

  • Všíma si daná osoba na partnerovi to najlepšie?
  • Cítime sa s touto osobou dobre?
  • Chceme s touto osobou monogamný vzťah, budeme si paralelne hľadať niekoho iného, alebo sme pripravení na rozchod?

Kouč odporúča urobiť voľbu: prijať alebo sa rozísť. Klienti Martyho Nemka, ktorí sú úspešní v osobnom živote, sa snažia nenechať vzťah, ktorý sa im nepáči, pokračovať. Buď prijmú osobu takú, aká je, alebo sa rozídu. Šanca nejako “napraviť” alebo zmeniť človeka v rozumnom čase je príliš malá.

OŽENIŤ SA?

Aj v prípade plánovania detí je potrebné veľmi starostlivo zvážiť výhody manželstva, pretože ide o záväzok, a to nielen vzhľadom na zákon, ale aj na očakávania rodiny a priateľov.

V určitých kruhoch sa rozvod považuje za neprijateľný – očakáva sa, že ľudia zostanú spolu navždy, aj keď sa vzťah ukáže ako nešťastný.

“Videl som mnoho párov, ktoré sa rozhodli vstúpiť do manželstva alebo zostať v manželstve kvôli spoločenským očakávaniam,” píše odborník. – Tento článok by bol neúplný, keby som nezdôraznil očividné: uzavrieť manželstvo a zostať v ňom je príliš dôležité na to, aby ste sa nechali tlačiť spoločenskými normami. Vzhľadom na všetky fakty a pocity si položte otázku: Je múdre verejne a právne sa zaviazať, že budete viazaní na celý život?”

ZÁVERY

Šťastný romantický vzťah môže poskytnúť mnoho pozitívnych emócií a môže byť dôležitým zdrojom v živote každého človeka. “Dúfam, že moje rady sú užitočné a otvárajú dobré vyhliadky pre tých, ktorí ich hľadajú,” zhrnul Marty Nemko.