Pri zakladaní rodiny myslíme predovšetkým na lásku. A pre tento cit sme často ochotní obetovať svoje ambície a túžby. Môže však existovať šťastné manželstvo, v ktorom sa partneri neustále obetujú pre zachovanie harmónie?

Po troch rokoch dokonalého vzťahu si Katerina a Sebastian priznajú, že urobili chybu. “Chceli sme robiť všetko spolu,” vysvetľuje žena. – Keď som išla do posilňovne, išiel so mnou. Sprevádzal ma na všetkých cestách, vozil ma do práce a z práce. Nikdy sme sa nerozišli, ale táto neustála izolácia pomaly narúšala náš vzťah.

PROBLÉM

Jedným z najtrvalejších presvedčení o manželstve je, že v záujme šťastia musia partneri odložiť svoje “ja” pre spoločné “my”. Mali by mať na všetko spoločný názor, milovať rovnaké jedlo, tráviť spolu každú voľnú chvíľu. Tak veľmi si želáme, aby o nás mohli povedať: “Žili celý život dušou k duši”.

V prvých mesiacoch a rokoch, keď sú pocity ešte silné, je pre nás jednoduchšie nevšimnúť si rozdiely.

Dokonca sa plašíme pri pomyslení na to, že by sme s milovanou osobou mali nesúhlasiť. Myšlienka stráviť víkend v inej spoločnosti sa zdá byť zradou. Potom sa však ozvú prvé poplašné zvony:

  • “Ten klavír tu nevydrží.”
  • “Viem, že je to tvoj kamarát, ale štve ma.”
  • “Už dávno som ti chcela povedať…”

Keď je trhlín v rodinnom kokóne priveľa, vynára sa otázka:

  1. “Netrápte sa navzájom.” – partneri si uvedomia, že nie sú pripravení vzdať sa svojej slobody, a začnú nové hľadanie ideálneho spoločníka – tentoraz s prísnejšími požiadavkami.
  2. nájsť kompromis – ak sa nedá dohodnúť, jeden z nich nevyhnutne urobí ústupky a nakoniec svoje túžby zatlačí do úzadia.

Tieto dva spôsoby sa môžu zdať odlišné, ale vychádzajú z rovnakého presvedčenia: keď existuje “My”, nemali by existovať oddelené “Ja”. Slovo “rodina” nás hypnotizuje. Začneme o nej premýšľať ako o jednom organizme, ktorý nemôže fungovať, ak si jedna noha zrazu chce obuť čižmy a druhá topánky na podpätku.

ROZHODNUTIE

Existuje však aj alternatívny názor, ktorý vychádza z predpokladu, že zachovanie autonómie je nielen prospešné, ale aj nevyhnutné pre manželské šťastie. Iris Krasnowová, autorka niekoľkých kníh o manželstve, dospela k záveru, že pre šťastný rodinný život musí mať každý z manželov svoj život mimo svojho vzťahu. “Ak je vaša pohoda úplne závislá od niekoho iného, je to priama cesta k rozvodu,” hovorí.

Páry, v ktorých je jeden alebo obaja partneri emocionálne závislí jeden od druhého, sa často označujú ako “prepletené” páry.

Do takýchto vzťahov často vstupujú ľudia s nízkym sebavedomím. Cítia sa menejcenní, preto hľadajú niekoho, kto ich bude neustále držať “nad vodou”. Tento pocit je veľmi nebezpečný, pretože ich oberá o samostatnosť a robí ich zraniteľnými.

Odborník na sex Dan Savage sa domnieva, že nie je potrebné spájať naplnenie všetkých svojich túžob len s jednou osobou. ‘Máme príliš veľa rôznych túžob, často sa menia, môžu si protirečiť,’ vysvetľuje. – Ak ich potlačíme a umlčíme, povedie to k frustrácii a sklamaniu. Namiesto toho môžeme prijať svoju túžbu po rozmanitosti a otvorene sa s partnerom porozprávať o tom, čo chceme a ako to môžeme zrealizovať.”

ČO ROBIŤ

1. Stráviť nejaký čas oddelene

Môže ísť o jednodňovú rozlúčku so slobodou alebo dokonca o celotýždňovú dovolenku. To je filozofia, ktorej sa drží Iris Krasnowová vo svojej 25-ročnej rodinnej histórii. “Keď sa vrátim z letnej dovolenky, je to, akoby som sa do svojho manžela znova zamilovala a vášeň medzi nami znovu vzplanula,” hovorí.

2 . Čerpajte zo svojho sociálneho prostredia

Rodinní poradcovia Les a Leslie Parrottovci odporúčajú stretávať sa s priateľmi, kamarátmi, členmi komunít, do ktorých patríte. “Uspokojenie nám môže priniesť návšteva tanca, účasť v divadelnom štúdiu alebo hranie v hudobnej skupine,” hovoria. – Keď je v našom živote veľa zdrojov zmyslu a naplnenia, prestávame spájať svoje šťastie len s rodinou. To pomáha vyhnúť sa nevôli a sklamaniu.”

3. “Otvorte dvere.”

Rada samotného Dana Savagea znie najradikálnejšie: aby atmosféra v manželstve nebola dusivá, je vhodné občas dovoliť tomu druhému flirtovať s inými, fantazírovať o iných a využiť tieto fantázie na podnecovanie citov v páre.

ČO JE V CELKOVOM SÚHRNE.

Výhody času stráveného oddelene sa dostavia až vtedy, keď sa obaja naučia vážiť si svoje túžby a nebudú sa cítiť vinní. Akceptovaním seba samých si vážime svoju slobodu – a tým si vážime aj slobodu toho druhého.