Strach z odmietnutia je jedným z najsilnejších, a preto ho počas rozchodu pociťujeme veľmi silno. Najmä ak bol iniciátorom niekto iný. Odborníci nám radia, ako sa vyrovnať so smútkom a prestať sa znehodnocovať.

Rozpad vzťahu alebo rozvod sú často vnímané ako skutočná tragédia. Niet divu – odmietnutie aktivuje tie isté oblasti v mozgu, ktoré sú spojené s fyzickou bolesťou. O štúdii vedcov z Kalifornskej univerzity informoval psychológ Valery Gut.

ZOSTAL BEZ LOPTY

Americkí vedci uskutočnili jednoduchý experiment: účastníci hrali s loptou a potom si v určitom momente prestali všímať tretieho hráča, akoby ho vylúčili z hry. Na konci štúdie sa pokusné osoby priznali, že svoju zbytočnosť pociťovali akútnejšie ako kedykoľvek predtým – pretože boli z neznámych dôvodov odmietnutí.

Po vyšetrení magnetickou rezonanciou sa zistilo, že odmietnutí ľudia mali zvýšenú aktivitu v tých istých neurónových oblastiach mozgu ako bolesť pri údere. Rovnaké výsledky sa dosiahli v inej štúdii, keď sa ľuďom ukázali obrázky partnera, s ktorým sa rozišli.

Kanadská filozofka Liz Bourbeauová vo svojej knihe Päť detských tráum označuje traumu z odmietnutia za najranejšiu a najhlbšiu. Ako deti si obzvlášť intenzívne uvedomujeme svoju zraniteľnosť a závislosť od dospelých – a tento strach si často nesieme so sebou do dospelosti.

“Vo vzťahoch sa tak často v strachu z odmietnutia začneme neustále zapáčiť, kontrolovať každý krok partnera, čím sa znehodnocujeme a živíme svoje vlastné komplexy. A na odmietnutie alebo odmietnutie reagujeme agresiou, hnevom, ostrým protestom, hystériou,” – hovorí Valery Gut.

Psychológ uvádza 5 tipov, ktoré vám pomôžu prežiť rozchod “bez toho, aby ste sa definitívne pochovali”.

V ťažkých životných obdobiach je dôležité uvedomiť si, čo presne cítite a prečo. Tým, že pomenujete tú či onú emóciu, môžete pochopiť, ako ju ovládnuť alebo ako sa so situáciou vyrovnať. Napríklad odmietnutie má spôsobiť bolesť a smútok – nepopierajte ho.

1. NEUTEKAJTE PRED SVOJIMI EMÓCIAMI

“Uvedomiť si svoje skutočné pocity a prežívať ich pomáha technika populárnej americkej odborníčky na odomykanie kreativity Julie Cameronovej – “Ranné stránky”. Je potrebné, aby ste každé ráno po prebudení nechali svoju myseľ všetko vyložiť na tri strany ručne písaného textu,” radí Valery Gut.

2. NEZABÝVAJTE SA SVOJIMI POCITMI

Uvedomovanie si je dôležité, ale ak budete neustále myslieť na to, ako trpíte, nezlepší sa to. Snažte sa nezaoberať negatívnymi myšlienkami, nech je to akokoľvek ťažké. Sústreďte sa na pracovné úlohy, zaobstarajte si nového koníčka, prihláste sa na kurz cudzieho jazyka.

Áno, je to trochu ako únik od reality, ale v danom momente vám to jednoznačne pomôže zmierniť stav – ak ešte nie ste schopní zvládať emócie a robiť adekvátne rozhodnutia.

3. PAMÄTAJTE, ŽE KAŽDÝ JE HODNÝ LÁSKY

Ak s vami človek nechce byť – neznamená to, že nie ste hodní jeho pozornosti, nezaslúžite si lásku a vo všeobecnosti ste bezcenný človek. Pamätajte, že každý z nás má právo na vlastné rozhodnutia, vrátane toho, koho chce mať pri sebe.

Môžete mať napríklad odlišné ciele, hodnoty, očakávania do budúcnosti – to však neznamená, že niekto z vás je zlý alebo nehodný. Ide len o to, že ste sa nezhodli, že k “zhode” nedošlo. Musíte sa pokúsiť prijať seba a druhých takých, akí sú.

4. NEBOJTE SA BYŤ SAMI

Mnohí z nás potrebujú čas na premýšľanie a oddych – len sme takí zvyknutí byť s niekým, že si túto potrebu neuvedomujeme. A keď dôjde k rozpadu vzťahu, pri pomyslení na to, že budeme sami, sa zhrozíme.

Byť sám so sebou pritom nemusí byť až také zlé – budete mať viac času na svoje obľúbené koníčky, na sebarozvoj, na komunikáciu s novými ľuďmi. Vaše šťastie by nemalo závisieť od druhého človeka – skúste žiť trochu v harmónii sami so sebou.

5. NEZATVÁRAJTE SA

Rozchod je ťažký. Niekedy je to trápne. Až tak, že o tom nechcete s nikým hovoriť, ani s rodinou, ani s priateľmi, pretože by ste museli vysvetľovať dôvody a znovu si pripomínať nepríjemné chvíle. Ak sa nechcete s nikým rozprávať – je to normálne, ale skôr či neskôr im budete musieť povedať, že ste sa rozišli alebo rozviedli.

Ak sa ešte nemôžete rozprávať s priateľmi, navštívte poradcu. Vyslovte potrebu akejkoľvek osobe – zmierňuje to stav. A potom, len čo budete mať duševnú silu, môžete sa pokúsiť otvoriť svojim blízkym – možno sa vám dostane takej podpory, akú ste ani nečakali.