Za všetko môže „chémia“ tlmiaca mozog!

V prvých dňoch zamilovanosti je myseľ zvyčajne vypnutá: medzi nami a naším milovaným doslova „lietajú iskry“, sme k sebe prudko priťahovaní, vášne vrie a akékoľvek racionálne úsudky a úvahy môžu byť zabudnuté.

Na jednej „chémii“ však, žiaľ, dlho nevydrží, má tú vlastnosť, že sa pomerne rýchlo rozptýli. Na to, aby ste spolu zostali aj naďalej, potrebujete kompatibilitu, teda základ, na ktorom bude vzťah založený – súbor spoločných presvedčení, cieľov, túžob, hodnôt, názorov na život, spôsobov komunikácie.

Schopnosť rozpoznať rozdiel medzi oslepujúcou „chémiou“ a kompatibilitou s vaším milovaným je pre šťastie v osobnom živote veľmi dôležitá. V opačnom prípade by ste sa nemali čudovať, prečo ste opäť museli naraziť na „nesprávnu“ osobu.

Tu sú tri hlavné dôvody, prečo sa všetci často chytáme do pasce a nechávame zamilovanosť zakryť skutočnosť, že daná osoba je pre nás úplne nesprávna:

1. „ZAMILOVANOSŤ DO KRÁSY“

Pri výbere partnera sme prirodzene „nabudení“ uprednostňovať jeho fyzickú príťažlivosť. Tento inštinkt, zakorenený v hlbokej evolučnej minulosti nášho druhu, kedysi zabezpečoval prežitie – fyzickú krásu vnímali naši predkovia ako odraz dobrého zdravia a vysokej plodnosti.

Dnes už nejde o prežitie, ale príťažlivosť ku krásnym ľuďom nezanikla. Niekedy jej nedokážeme odolať a sme ochotní odpustiť príťažlivému partnerovi akékoľvek hriechy – aj to, že je s nami v skutočnosti úplne nekompatibilný.

2. DÚFAŤ V TO NAJLEPŠIE

Aj keď si napriek vášnivej zamilovanosti všimneme niektoré „červené vlajky“, ktoré upozorňujú na budúce problémy, radšej sa ubezpečíme, že láska nám pomôže prekonať všetky prekážky na ceste k spoločnému šťastiu.

Takto funguje náš mozog – keď sa emócie rozprúdia, rýchlo sa prispôsobí a presvedčí nás, že rozhodnutia, ktoré robíme, majú racionálny základ. Hovoríme si niečo ako: „Naša láska je taká silná, že prekoná všetky okolnosti“ alebo „Áno, samozrejme, sme rozdielni, ale to len posilňuje puto medzi nami“ – ale mali by sme si uvedomiť, že je to len psychologická obrana proti skrytým neistotám a pochybnostiam.

3. PODĽAHNUTIE NEUSPOKOJENÝM EMOCIONÁLNYM POTREBÁM

Často bez toho, aby sme si to sami uvedomovali, túžime po úplnom prijatí, obdive, pochopení, úľave od samoty a sme ochotní prižmúriť oči nad všetkým pre eufóriu, ktorú nám dáva pocit človeka vedľa nás. Kvôli tomu znižujeme latku: všetky základné nezrovnalosti prestávajú mať význam, keď je tak dobre tu a teraz.

Preto je také dôležité porozumieť sebe samému, vidieť svoje podvedomé túžby a potreby – inak budete musieť stále stúpať na tie isté hrable a vyberať si „nesprávnych“ partnerov, s ktorými nemôžete budovať stabilné, dlhodobé a šťastné vzťahy.