Zdroj

Psychoterapia pre páry a manželstva je forma pomoci pre vzťahy, v ktorých partneri zápasia s rôznymi typmi problémov, nevedia riešiť konflikty či efektívne komunikovať. Návštevy u psychoterapeuta sú čoraz bežnejšie – pre túto formu pomoci sa rozhoduje čoraz viac ľudí.

Keďže konflikty vo vzťahoch sa čoraz ťažšie riešia, napätie rastie a podráždenosť je na dennom poriadku, jediným spôsobom, ako obnoviť rovnováhu vo vašom vzťahu, môže byť pomoc odborníka. Psychoterapia pre páry a manželstva umožňuje diskutovať o problematických otázkach na neutrálnej pôde s podporou skúseného terapeuta.

Niektoré vzťahové krízy sa dajú vyriešiť, ak sú partneri k sebe otvorení a majú zavedené účinné komunikačné metódy. Nie vždy to však stačí, pri väčších problémoch sa oplatí poradiť s psychológom špecializujúcim sa na párovú terapiu. Účinná psychoterapia si však vyžaduje aby spolupracovali obe strany. Ak sa len jedna strana snaží vzťah obnoviť, ani ten najlepší terapeut nevyrieši problémy, ktoré ich prenasledujú.

Psychoterapia pre páry a manželstvá nie je vhodná pre každého

Párová terapia by sa nemala vykonávať za každých okolnosti. Viaceré špeciálne situácie sú kontraindikáciou tejto formy terapie a namiesto nej odborníci navrhujú iné riešenia.

Najdôležitejšie kontraindikácie psychoterapie párov a manželstiev sú:

  • násilie vo vzťahu – v tomto prípade môže byť potrebné sa pripojiť k podpornej skupine pre obete násilia zo strany poškodeného;
  • závislosť (napr. alkoholizmus ) – základom liečby je odvykačka, odvykacia terapia, niekedy aj farmakologická liečba;
  • duševné ochorenie – ak jeden z partnerov trpí duševným ochorením, môže byť indikovaná individuálna terapia;

Aká je dĺžka trvania psychoterapie?

Trvanie terapie pre páry a manželstvá závisí od typu problémov, ktorými partneri čelia. Mimoriadne dôležité sú aj motivácie, ktoré viedli partnerov k terapii. Rôzne emocionálne vzorce a vzorce správania majú negatívny vplyv na priebeh terapie a dosiahnutie želaných účinkov. Príkladom je chorobná žiarlivosť jednej zo strán, túžba udržať si kontrolu a neustále si podriaďovať partnera či partnerku.

Typická frekvencia stretnutí s partnerskou terapiou je raz týždenne a trvanie sedenia sa môže pohybovať od 50 do 80 minút. Dlhšie sedenia v ordinácii sa najčastejšie týkajú párovej terapie s dvomi psychoterapeutmi. Predpokladá sa, že celá takáto psychoterapia trvá šesť mesiacov až jeden rok. Výsledky sa líšia, pretože na nasledujúcich sedeniach si pacienti môžu postupne uvedomovať rôzne problémy, ktoré nakoniec povedú k jednému z dvoch riešení – zostať spolu alebo sa rozísť.