Odmala sme počúvali rozprávku o Peciválovi, ktorý by najradšej na peci spal. Sú dni, kedy je náročné prekonať svoju lenivosť. Najmä, ak ste meteosenzitívny typ, ktorému sa pri pohľade na zamračenú oblohu zatvárajú oči samé od seba. Hlboký nádych a výdych. Všetko sa dá prekonať. Aj lenivosť. Ukážeme vám, ako na to.

1. Pustite sa do nejakej maličkosti

Hneď teraz. Nečakajte, kým dočítate tento článok. Postavte sa a urobte nejakú činnosť, ktorá vám zaberie maximálne 2 minúty. Choďte vysypať smeti, pustite práčku, umyte si zuby, odpovedzte na mail. Keď budete mať za sebou aspoň nejakú aktivitu, budete mať zo seba dobrý pocit, čo vám pomôže pohnúť sa z miesta.

2. Stanovte si reálne ciele

„Dlhé roky som bojovala s perfekcionizmom. Chcela som skončiť vysokú s červeným diplomom, zvládnuť náročnú prácu počas štúdia, odbehnúť polmaratón, starať sa o malú záhradku a dvoch psov. Po vyhorení sa moja prehnaná aktivita zmenila na lenivosť. Úplnú, nič sa mi nechcelo. Myslím, že za to mohol fakt, že som sa už opäť nechcela nezmyselne škriabať na Olymp dokonalosti,” úprimne sa delí Jana, ktorá zistila, že sa nedá všetko robiť na 100-percent. Lenivosť môže mať na svedomí aj paradoxne snaha o perfekcionizmus. Stanovte si ciele, majte pred sebou však reálnu víziu.

3. Spoznajte svoje silné stránky

Nie. Nie je to pravda, že žiadne u vás nie sú. Máte radi spoločnosť? Máte dobré nápady? Určite nájdete niekoho, kto ich dokáže dotiahnuť. My, ľudia, sme ako jednotlivé skladačky puzzle. Dokážeme sa vzájomne krásne doplniť.

4. Nájdite vinníka

Viete kto, presnejšie, čo môže za vašu lenivosť? Hľadajte najväčšieho žrúta času. Môže to byť telefón, sociálne siete, začítanie sa do neproduktívnych diskusií… Počas dňa sa nájde milión možností sa rozptýliť. Preto sa ich snažte eliminovať na minimum.

5. Upracte si

Ako vo vnútri, tak aj v okolí. Pokiaľ máte okolo seba hotový “binec”, ľahko môžete stratiť motiváciu pustiť sa vôbec do nejakej činnosti. Zbavte sa zbytočností, suvenírov a predmetov, ktoré len prekladáte z miesta na miesto. Upracte si pracovný stôl. Pozerať sa na čisté prostredie je príjemné a motivačné. Môže vás naštartovať do plnenia nových projektov.

Upracte si vôkol seba (Zdroj: photoroyalty/freepik.com)

6. Všetko si zaznačte

Aj poznámkový blok či aplikácia vám môže pomôcť prekonať lenivosť. Povinnosti a úlohy nebudete nosiť v hlave, všetko budete mať prehľadné na papieri. To, čo už máte za sebou, si môžete zo zoznamu vyškrtnúť. Je to už malý úspech, aspoň čiastočne ste dokázali prekonať lenivosť.

Extra tip: Nenálepkujte sa

„Ja už taký/taká som. Už sa nezmením.“ Ak sa stotožníte s nálepkou lenivca, stane sa pre vás výhovorkou, za ktorú sa môžete schovávať. To vám nepomôže pohnúť sa dopredu. Hľadajte spôsoby, ako prekonať lenivosť. Rozvíjajte seba po všetkých stránkach. Keď šliapnete na plyn, lenivosť viac nebude mať vo vašom živote miesto.

Páčil sa vám článok? Podeľte sa s ním s ostatnými!