Pamäť je úžasná vec. Celé roky si pamätáme, čo po nás hodil okoloidúci, aká bola reakcia priateľa na vašu novú bundu alebo auto – a pritom úplne zabúdame na skutočne dôležité veci. Prečo mozog pracuje tak selektívne?

Ľudská pamäť funguje selektívne – ako prví túto otázku v 20. storočí skúmali nemecký psychológ Kurt Lewin a jeho študentka Bluma Zeigarniková. Snažili sa pochopiť, akými kritériami a princípmi sa riadi ľudský mozog pri výbere toho, čo stojí za zapamätanie a čo nie.

LEN TO, ČO NIE JE DOKONČENÉ

Pozadie štúdie bolo zábavné: vedci sa išli naobedovať do jedálne neďaleko Berlínskej univerzity a všimli si, že čašník si zapamätal ich objednávku 10 jedál bez toho, aby si niečo zapísal. Všetky sa následne objavili na stole – nič nepokazil.

Keď sa ho psychológovia opýtali, v čom spočíva jeho fenomenálna pamäť, že si pamätá všetky objednávky zákazníkov, čašník sa usmial a priznal, že sa naozaj nikdy nedostal do problémov. Keď sa ho zvedavý pár vypytoval na susedné stoly, ukázalo sa, že si naozaj podrobne pamätá objednávky, ale len tie, za ktoré ľudia ešte nezaplatili.

Inými slovami, len čo zákazníci odišli z kaviarne, z čašníkovej hlavy vyleteli informácie o tom, čo práve zjedli.
Zeigarniková predpokladala, že mozog si pamätá len tie udalosti, ktoré zostali nedokončené – následne uskutočnila niekoľko experimentov, ktoré túto hypotézu potvrdili.

Ak teda bola určitá činnosť prerušená a nebola dotiahnutá do logického konca, nedošlo k žiadnemu emocionálnemu výboju, ktorý by bol s ňou spojený – doslova sa nám vryla do pamäti. Ak došlo k ukončeniu do finále, mozog to, čo sa stalo, doslova zavrhol – stalo sa tak až 1,8-krát častejšie v porovnaní s nedokončenými udalosťami.

Zeigarnikov efekt sa stal jedným z najväčších psychologických objavov storočia – početné teoretické a experimentálne testy po čase potvrdili výsledky prvej štúdie.

DÔMYSELNÉ MANIPULÁCIE

Mimochodom, tento efekt sa často využíva pri nakrúcaní televíznych projektov – scenáristi radi ukončia seriál na najzaujímavejšom mieste, aby divák čakal na nový.

Aj vo vzťahoch sa dá ľahko “zavesiť” na takúto ihlu: niektorí pick-up artisti majstrovsky začnú rozhovor a potom ho náhle ukončia. A teraz sa už ich vášne hojdajú na emocionálnych hojdačkách a rozmýšľajú, čo urobila zle. Ak to praktizujete pravidelne, človek sa môže stať na manipulátorovi závislým.

Mimochodom, psychológovia a psychoterapeuti s týmto druhom závislosti bojujú aj pomocou Zeigarnikovho efektu – nájdu to, čo človek považuje za neúplné, a pomôžu mu obnoviť úplný obraz. Takto sa môžete aspoň pokúsiť “uzavrieť gestalt” vo svojej hlave.