Zdroj

Skutočnosť, že psychoterapia je užitočná pri liečbe duševných porúch, je dobre známa, ale menej je známe, že ju môžu využívať aj ľudia, ktorí s duševnými poruchami nemajú žiaden problém. Ťažkosti v medziľudských vzťahoch či nedostatok sebavedomia – všetky tieto a ďalšie problémy je možné vyriešiť len tým, že navštívite správneho terapeuta.

Mnoho ľudí má pocit, že rozhovor s terapeutom im v skutočnosti nijako nepomôže. Takéto myslenie môže mať rôzne dôvody. Jednou z možných dôvodov môže byť obyčajný strach z otvorenia sa cudziemu človeku. Psychoterapia však má pacientovi pomôcť vyriešiť ťažkosti, s ktorými sa denne stretáva.

Psychoterapia a duševné poruchy

Psychoterapia je jednou z metód liečby rôznych duševných porúch. Môžu ju využívať pacienti s depresívnymi poruchami, ale aj ľudia bojujúci s niektorými úzkostnými poruchami, ako je generalizovaná úzkostná porucha, úzkostná porucha s panickými záchvatmi alebo špecifické fóbie.

Terapia môže byť veľmi nápomocná pri liečbe obsedantno-kompulzívnych porúch, porúch príjmu potravy (ako je anorexia a bulímia ) a rôznych typov porúch osobnosti. Psychoterapiu môžu využiť nielen ľudia s duševnými poruchami, ale aj ľudia, ktorí bojujú s inými druhmi ťažkostí.

Psychoterapia a ťažkosti v medziľudských vzťahoch

V dnešnej dobe sa zdá, že rôzne druhy medziľudských vzťahov sa formujú trochu inak ako v minulosti. Mnoho vzťahov sa rozpadne po veľmi krátkom čase a rozvody momentálne prekvapia málokoho.

Čoraz viac ľudí má dnes problém komunikovať so svojimi blízkymi aj s inými ľuďmi vo svojom okolí. Stáva sa, že sa cítia podceňovaní, majú dojem, že partner nechce alebo nedokáže splniť ich očakávania a že kolegovia a nadriadení neocenia ich nasadenie.

Keď sa pacient kvôli takým ťažkostiam cíti napätý, stane sa nemotivovaný a cíti sa, akoby bol so svojimi problémami úplne sám. V takejto situácii stojí za zváženie obrátiť sa na psychoterapiu. Spolu s terapeutom bude možné sa objektívne pozrieť na ťažkosti, s ktorými sa daný človek stretáva.

Psychoterapia a rôzne životné zlyhania

Je ťažké považovať modernú dobu za skutočne priateľskú. Možno tu spomenúť napríklad pandémiu, ktorá negatívne zasiahla do života väčšiny obyvateľstva. Strata zamestnania, problémy vo vzťahoch alebo školské ťažkosti sa v skutočnosti stali bežnými.

Vyššie uvedené problémy môžu viesť k rôznym ťažkostiam – u niektorých majú za následok stiahnutie sa z medziľudských vzťahov, u iných sa rozvinie depresia a u ďalších je dôsledkom nadmerné používanie psychoaktívnych látok.

Keď má človek dojem, že sa mu v živote nič nedarí, stojí za zváženie využiť pomoc psychoterapeuta. Spolu so špecialistom bude možné analyzovať, prečo mali udalosti taký silný vplyv na pacienta, ale tiež nájsť riešenia, ako sa s ťažkými emóciami vysporiadať.

Psychoterapia a problémy s používaním stimulantov a iných závislostí

V súvislosti so závislosťou boli donedávna najčastejšími problémami alkoholizmus a drogová závislosť. V súčasnosti sa však stále viac hovorí o iných závislostiach, ako je závislosť na počítači, hazardné hry, pornografia a shopoholizmus.

Tieto typy problémov môžu mať deštruktívny vplyv na rodinný i profesionálny život závislej osoby.

So závislosťami teda musíte bojovať. Metóda, ktorou ich možno prekonať, je práve psychoterapia. Používa sa skupinová aj individuálna terapia. Ich hlavným účelom je zistiť, z akých dôvodov pacient stratil kontrolu nad svojim správaním, a podporovať ho v dodržiavaní abstinencie.

Psychoterapia a nedostatok sebavedomia

Médiá stále propagujú imidž úspešných ľudí, ktorí sú krásni, bohatí a aj keď majú pod dohľadom päť detí, vždy majú čas sa dokonale nalíčiť a vyzerať dobre.

Väčšina ľudí veľmi dobre vie, že realita médií je do istej miery falošná. Stále sa však stáva, že komunikácia s ňou vedie k rôznym typom komplexov alebo k zníženiu sebavedomia.

Niektorí ľudia zápasia s nízkym sebavedomím už od útleho detstva. Sú na to rôzne dôvody. Niekedy za to môže zlé správanie rodičov, niekedy za to môžu školské problémy alebo viacnásobné partnerské zlyhania.

V situácii, keď si pacient všimne, že nedostatok sebavedomia mu jednoducho sťažuje fungovanie, môže vyhľadať pomoc psychoterapeuta. S ním bude možné zamerať sa na príčiny tohto stavu, ako aj posilniť sebavedomie pacienta.