Som do seba zamilovaný? Ako dlho si to hovorím? A ako často si to dávam najavo svojimi činmi? Je nepravdepodobné, že by ste si tieto otázky kládli často. Pritom sú kľúčom k šťastnému životu, je si istý náš odborník.

Keď hovoríme o období cukríkov, najčastejšie premýšľame o vzťahoch v pároch, ale zamilovanosť, príjemné darčeky a rande nie sú len záležitosťou dvoch ľudí, to všetko si môžete a mali by ste dať sami.

V našej spoločnosti pomerne často zaznieva myšlienka: “Keď si sám, si nešťastný. Určite si nájdi spoločnosť, inak si budú myslieť, že si zlý a nikomu nevyhovuješ”. Chýba tu veľmi dôležitý detail: osobná voľba. V istom momente sa dá vyviesť z miery a teraz som obklopený priateľmi… Ale sú to naozaj moji priatelia, som naozaj šťastný?

Aby sme mohli počuť odpovede na tieto a podobné otázky, musíme sa naučiť byť opäť sami, ale tentoraz nielen v smutnej a nútenej samote, ale v napĺňajúcej samote.

Predstavme si teda, že vás čakajú romantické udalosti, na ktoré budete musieť pozvať len… seba? A tie majú, mimochodom, množstvo nesporných výhod. Napríklad:

  • Rozvíjanie schopnosti všímavosti. Rozptyľovanie sa niekým iným počas randenia nám bráni plne sa ponoriť do našich osobných zážitkov. Na rande so sebou samým je však istý druh meditácie zabezpečený na sto percent.
  • Zodpovednosť. Nič nebude brániť splniť sľuby, ktoré si dali: urobíte všetko, čo si naplánovali. A nezabudnite sa za to pochváliť.
  • Sebaakceptácia. Rande môže prebiehať v tej najvoľnejšej atmosfére. Minimum konvencií.
  • Pokoj. Nebudete potrebovať čítanie myšlienok, aby ste zistili, ako sa každému zapáčiť. Budete to robiť tak, ako to naozaj chcete.
  • Zvýšené sebavedomie. Zvládli ste to sami, takže to zvládnete aj vy.
  • Motivácia rozvíjať sa. Ak sa vám to páči, budete sa chcieť zdokonaľovať, aby ste sa sami pre seba stali čoraz zaujímavejšou osobnosťou.

Ako však zorganizovať krásne rande? Šampanské, sviečky, hudba, šatník… Celé priemyselné odvetvia už dlho pracujú na tom, aby splnili vysoké požiadavky niekedy rozmarnej verejnosti.

AKO BY MOHLO VYZERAŤ RANDE SO SEBOU SAMÝM?

Budete prekvapení, ale nech to vyzerá akokoľvek. Áno, áno. práve teraz čítate tento článok a práve v tejto chvíli môžete spomaliť čas a premeniť ho na malé rande (alebo malý rituál, ale o tom neskôr).

Každý nový deň nám ponúka nádhernú príležitosť darovať si trochu času pre seba: jediný rozdiel je možno v prístupe k plánovaniu. Divadlá, reštaurácie, letoviská, hory, parky a čajové dielne – predstavte si, že by ste to všetko mohli robiť sami!

Na začiatok dôležitá otázka: prečo a koľko času o samote potrebujem?

Ak je na túto otázku mimoriadne ťažké odpovedať, užitočnou voľbou by mohla byť psychoterapia a mimochodom, práve v rámci psychoterapie zohrávajú rituály, ku ktorým sa teraz obrátime, osobitnú úlohu: pomáhajú uniknúť z depresívnych stavov.

RITUÁLY

Základný rozdiel medzi rituálmi a schôdzkami spočíva v tom, že sa pravidelne opakujú, niekedy podľa harmonogramu. Zároveň, hoci sa na seba podobajú takmer identicky, nestávajú sa nudnou rutinou.

Napríklad banálna starostlivosť o tvár a telo pred spaním v rámci “cukríkového prístupu” získava špeciálne odtiene. Hlavnou vecou je pravidelnosť.

A najúžasnejšie na rituáloch je, že nemusia byť spojené so žiadnymi špeciálnymi cvičeniami. Príroda nám dala tisíce rituálov, len sa ich musíme naučiť všímať.

Úsvity a západy slnka, vädnutie, vädnutie a znovuzrodenie prírody, zaspávanie a prebúdzanie, sprchovanie, dýchanie, hudba, zvuky prírody. Je dôležité zapojiť všetky zmysly, aby bolo hľadanie úspešné.

DARČEKY

Možno už rande so sebou samým alebo rituál je darček, však? A vôbec, vidieť svoje skutočné túžby každý deň, všímať si prchavé zmeny nálady, sledovať svoj pohľad, jemne hodnotiť pocity vo svojom tele – nie je to kúzlo, ktoré všetci vlastníme? S takýmto prístupom nie je také ťažké dávať si darčeky, aj tie najmenšie.

Jediné, čo zostáva, je na chvíľu zastaviť okamih a spýtať sa samého seba: Čo chcem práve teraz? Zavrite oči, zhlboka sa nadýchnite… Som tu ja a celý svet – výber je nekonečný!