Počujeme: “Pondelok …” a okamžite pridáme na stroji – “ťažký deň.” Ale on by taký nemal byť! Čo treba urobiť v nedeľu, aby ste uľahčili začiatok pracovných dní?

Akokoľvek by som chcel byť tým človekom, ktorý sa v pondelok po rannom cvičení dostaví do práce načas, s čerstvou hlavou a predvareným obedom, žiaľ, toto nie je o mne! Vstávam neskoro tak, že niekoľkokrát stlačím tlačidlo odloženia budíka. Sotva otvorím oči, pretože celú noc som si hovoril: „Pozriem si ešte jednu epizódu seriálu a určite pôjdem spať.“ Trúfam si urobiť raňajky a kávu dopijem už v aute.

Nie je v tom nič dobré, prináša to stres a podráždenie, narúša to produktívny štart do nabitého týždňa. Spravil som si teda zoznam vecí, ktoré treba urobiť cez víkend, aby som si uľahčil prechod cez všedné dni.

1.PREŠTUDUJTE PRACOVNÝ KALENDÁR

Je nepríjemné náhle si uvedomiť, že na dopoludnie je naplánovaných päť stretnutí za sebou, alebo zabudnúť na plánovaný obed. Aby sa to nestalo, mrknite v nedeľu do kalendára a pozorne si naštudujte, čo sa chystá na najbližšie dni.

Čakajú vás služobné cesty? Možno treba nejaké stretnutie zrušiť alebo sa na niečom dohodnúť? Skontrolujte, čo v zozname chýba. Tým, že vopred vyhodnotíte počet plánovaných úloh, budete mať pocit, že je ľahšie sa s nimi vyrovnať. Nezabudnite si vyhradiť čas na príjemné veci: rande, stretnutia s priateľmi, prechádzky so psom.

2.PRIPRAVTE SI JEDLO NA TÝŽDEŇ

Nenavrhujem skladovanie v priemyselnom meradle alebo trávenie víkendu v kuchyni. Oplatí sa však venovať príprave jedla na nadchádzajúci týždeň trochu času. Každý je iný: niektorí ľudia radšej okamžite uvaria veľa jedál a pošlú ich do mrazničky, druhí sa riadia výrobkami, ktoré sú v chladničke, tretí idú do supermarketu (alebo internetového obchodu) a vyberú si, čo potrebujú. Zvyk premýšľať o jedálnom lístku na týždeň vám nielen pomôže lepšie sa stravovať, ale tiež vás ušetrí od problémov. Napríklad, keď sa vrátite z práce o ôsmej večer, nebudete premýšľať o tom, čo uvaríte na večeru, nebudete musieť ísť do obchodu po dlhom a náročnom dni.

3.UPRATOVAŤ BYT

Všimnite si, že som nepovedal „upratať“. Samozrejme, ak radi trávite víkendy upratovaním, prosím: môžete sa vyzbrojiť vysávačom, mopom a niekoľkými čistiacimi prostriedkami, pustiť si obľúbenú hudbu a pustiť sa do práce. Ak je to však na vás priveľa, venujte 15 minút upratovaniu neporiadku. Vyčistite kuchynský stôl, vyčistite zrkadlo v kúpeľni, vytriedte si taštičku s mejkapom, zbavte sa účteniek.

Poobzerajte sa po byte a venujte pár minút každej oblasti, kde si všimnete neporiadok. Pokračujte v obzeraní, kým dom nevyzerá takmer reprezentatívne. Nie je nič horšie, ako vyvaliť sa v pondelok ráno z postele a hneď nabehnúť do hory nevytriedenej čistej (v lepšom prípade) bielizne.

4.VYTVORTE SI ZOZNAM ÚLOH NA PONDELOK

Keď prídete do kancelárie po víkende, neviete, čo si vziať: triediť e-maily, odpovedať na správy alebo robiť úlohy označené v plánovači? Ak si urobíte krátky zoznam úloh alebo plán na nedeľné pondelkové ráno, keď budete dostatočne pokojní a sústredení, pomôže vám to určiť priority a začať týždeň efektívnejšie.

5.ZASPÁVAJTE SA SKORO

To vám umožní zobudiť sa v pondelok ráno oddýchnutí. Verte mi, nie je to maličkosť. Neviem spočítať, koľko pondelkov bolo premrhaných kvôli nedostatku spánku. Naozaj sa mi nechce ísť spať, je zaujímavejšie donekonečna prechádzať informačným kanálom Instagramu. Odložte však telefón, zhasnite svetlá a začnite počítať ovečky.

Vaše telo a myseľ sa vám poďakujú za dobrý odpočinok. Poďakujú vám aj partner, priatelia a kolegovia. Ak je pre vás ťažké ísť skoro spať, dajte si hodinu navyše, aby ste sa pred spaním upokojili.

6.RELAXUJTE

Celý víkend som si opakovane užíval nečinnosť a v nedeľu večer som bol pokrytý pocitom viny. Nemyslím si, že je to len môj problém. Aby ste sa tomu vyhli, presuňte veci na sobotu a druhý deň voľna venujte sebe. Doprajte si masáž, prečítajte si, zjedzte niečo zdravé, choďte na prechádzku s priateľmi, dajte si horúci kúpeľ, urobte si tvár, pozrite si film, vyberte si akúkoľvek aktivitu, ktorá vám pomôže začať týždeň svieži a oddýchnutí.