Stredoškoláčka Zuzka je druhý mesiac ,,doma“, vysokoškolák Erik sa práve vrátil ,,domov“ z posledného leta za oceánom, Juraj s 10 ročnou praxou vo svojom odbore začína svoj šiesty mesiac ,,doma“. V tomto kontexte však ,,doma“ nie je niečo, čo by sa automaticky spájalo s pozitívnymi emóciami, či osobnostným naplnením. Hovorím o nezamestnanosti. Ako prežiť nezamestnanosť produktívnym spôsobom a tak, aby to človeka nepoložilo?

Predpokladám, že väčšina z nás sa stretla s obdobím, kedy im oficiálna ,,8 hodinová náplň dňa“ chýbala. Aj väčšie tragédie ako vypadnúť na pár mesiacov z pracovného kolobehu existujú, ale.. Ale po chvíľkovom oddychu to komédiou prestáva byť a kde-tu sa objaví aj prvok tragédie. Kto však túto hru režíruje? Každý sám za seba. Tak skúsme zistiť, ako nato, aby to nakoniec nebol smiech cez slzy.

Prečo som bez práce?

Poznáte odpoveď? Organizačné zmeny, zlé pracovné podmienky, či čerstvý absolvent? Do týchto troch skupín by som rozdelila to, akým spôsobom sa človek ocitol bez zamestnania. Nech sa už zaradíte do ktorejkoľvek skupiny, možno nezaškodí si tie dôvody občas pripomenúť.

Ale hlavné je sa pýtať. Ak zamestnávateľ ďalej nemal záujem o vzájomnú spoluprácu, čo v tom bolo? Určite je jednoduchšie v návale negatívnych emócií uzavrieť situáciu s tým, že zamestnávateľ je hlupák, ktorý svoje rozhodnutie oľutuje, ale verte, ak sa v tom začnete špárať, môžete získať viac pre seba, než si myslíte. Možno napokon nájdete oblasti vo svojom prejave, správaní, či znalostiach, na ktorých bude ešte fajn popracovať. A to je dobrý odrazový mostík pre nadchádzajúce obdobie. Máte na čom pracovať.

Shakespearovskú otázku dať či nedať výpoveď ste vyriešili nakoniec vy? Aj to je možnosť. Poznáte dôvod? Dúfam, že áno. Nielen zo svojho okolia, ale aj vychádzajúc z rôznych výskumov (napr. LinkedIN, Delloite) môžeme povedať, že dôvody na odchod zo zamestnania sú zvyčajne podobné. Pre tento blog vypichnem dva: pocit stagnácie/nemožnosť sa posunúť ďalej a nevyhovujúce pracovné prostredie (do ktorého zahrniem jednak pracovné vzťahy, ale aj pracovnú kultúru).

Keď si teda viete zadefinovať, čo vám v práci chýbalo, mali by ste si vedieť definovať, čo v práci pre vás nevyhnutne byť musí, čo sú vaše hodnoty, ktoré ovplyvňujú pocit spokojnosti v práci, a len plat či jablká a pitný režim to byť nemusia. 🙂

A najlepšie nakoniec. Vitaj, čerstvý absolvent. Síce sa môže zdať, že 10-tisíce čerstvých absolventov sú tí, ktorí nemajú reálne žiaden problém si nájsť prácu, štatistiky hovoria o niečom inom. Práve ľudia s čerstvým diplomom v rukách patria medzi znevýhodnené skupiny obyvateľstva pri hľadaní si práce, avšak zároveň tvoria len cca 18 % zo všetkých nezamestnaných. Hoci vám možno troška odľahlo, netreba zaspať na vavrínoch. 🙂

Ako prežiť nezamestnanosť a nájsť si dobrú prácu?

Je to alchýmia. Predovšetkým preto, že kritériom pre každého je niečo iné. Vy ste si už zadefinovali, čo pre vás znamená dobrá práca? Kedysi bolo kritériom zamestnania hlavne to, aby vôbec bolo. V posledných rokoch, kedy na pracovný trh prichádza generácia ,,Millennials“ alebo generácia Y /narodení v období rokov 1980-2000 / však takáto jednoduchá formulka neplatí.

Prečo? Lebo čoraz viac sa do popredia dostávajú hodnoty work-life balance, zdravé pracovné prostredie, či možnosti ďalšieho rozvoja. Z praxou potvrdených výskumov môžeme povedať, že finančná odmena má silu motivovať len do určitého momentu a následne stráca svoju váhu, čo nám ostane potom? Pre každého asi niečo iné.

Tak skúste pohľadať, čo je to vaše, čo je must have. Zdanlivo to bude vyznievať ,, slniečkársky“, ale ak budete vedieť, prečo by ste chceli určitý typ práce, následné hľadanie vhodného zamestnávateľa bude o poznanie ľahšie. Ale to len v skratke, o tom, ako si hľadať prácu možno niekedy nabudúce. Čo ale s tým, ako prežiť nezamestnanosť? Čítajte ďalej.

Tak o čom toto vlastne je?

O tom, ako sa počas obdobia nezamestnanosti ,,nezblázniť“. Strata zamestnania môže dokonca spôsobiť stres, ktorý je porovnateľný so sobášom či vážnym ochorením, a tak je fajn poznať aspoň nejaké triky, ako s ním naložiť.

Začnem zo široka. Zamyslite sa možno na začiatku nad tým, ako bežne reagujete na stresové situácie. Povzbudzujú vás v aktivite alebo skôr inhibujú a vy sa cítite, že sa nedokáže pohnúť z miesta? Odkiaľ v takých situáciách čerpáte energiu? Máte vo svojom vnútri akúsi batériu, ktorá vás dokáže nabiť, alebo sa obraciate na svoje okolie? Sú nejaké ďalšie barličky, ktoré vám dokážu pomôcť?

Verím, že ste k nejakým konkrétnym odpovediam prišli. Presne toto je to, k čomu sa budete vedieť obracať, keď prídu chvíľky, ktoré sa budú niesť v znamení ,,A zase nič“. Počuť utešujúcu vetu ,,To bude dobré, neboj sa“, môže mať zaiste efekt, ale ak poznáte to, čo vás dokáže vzpružiť a ísť ďalej, nezabúdajte nato. Hoc by to bol aj usmoklený večer nad Denníkom Bridget Jonesovej, po ktorom príde nové ráno s čistou hlavou plnou nápadov.

Ako využiť nezamestnanosť vo svoj prospech?

Spoznávajte! Seba, čo chcete, čo viete, ale aj čo neviete. Hoci je primárne dôležité identifikovať a rozvíjať svoje silné stránky, pozrite sa aj na to, čo neviete tak, ako by ste chceli či potrebovali. Je naozaj tá pokročilá znalosť Excelu v životopise pokročilá, alebo končí pri jednoduchej funkcii Σ? 😉

Znie to možno banálne, ale práve to, že sa niečo nové naučíme, v nás posilňuje naše sebavedomie, zefektívňuje naše fungovanie a samozrejme nám to už nik nevezme. Nikdy nevieme toľko toho, aby sme sa nemohli naučiť niečo nové. Zaujímavé informácie o učení si môžete prečítať aj TU. Myslím, že neexistuje odbor, v ktorom by sa aspoň raz za týždeň nedala nájsť nejaká zaujímavá novinka. Buďte zvedaví. Hľadajte.

Ale čo so životom celý deň?

Pre nezamestnaných by malo byť celodennou náplňou práve hľadanie si práce. Ale ako vieme, ani v klasickom zamestnaní tých 8 hodín skutočne neodrobíte, pretože ľudský mozog sa na jednu činnosť nedokáže tak dlho sústrediť.

Ako však resetnúť svoju motiváciu pri písaní životopisu, hľadaní vhodných inzerátov či praobyčajnom ,,nezbláznení sa“ za počítačom? Rovnako aj tu platí, že treba aktivity striedať. Nebezpečenstvom toho, ak si človek nekontroluje svoje aktivity, môže byť práve zacyklenie sa a následná strata motivácie, či koketovanie s prokrastináciou. K nej je lepšie sa nedostať, a tak okrem toho, že ste hľadačmi, buďte aj manuálnymi ľuďmi, upratujte, opravte, čo bolo dlho pokazené, či okopte záhradu. Málo tipov? Vy si určite niečo vymyslíte.

Len jednoducho zmeňte typ práce a spôsob zamestnania vášho mozgu, lebo ako vieme, aj veľa rozmýšľania a analyzovania škodí. Tým, že témy, ktorým sa človek mentálne venuje, sa zvyčajne stále točia okolo súčasného stavu, je nevyhnutné mať aj chvíľky, kedy človek naozaj vypne. Ak je človek zameraný najmä na negatívnu stránku situácie, jej neustále posilňovanie k ničomu viesť nebude. Teda bude, ale to vás nepoteší a ani v ničom nepomôže.

Tie štyri steny sa so mnou neporozprávajú

To je pravda. A preto, hoci ste bez práce, choďte von. Nepodarilo sa mi nájsť žiaden relevantný prieskum, tak len taký sumár z vlastnej hlavy. Za všetkým, čo kedy robíme, môžeme nájsť nejakú motiváciu. Prečo idete von z bytu? Kvôli nákupu, vyzdvihnúť deti zo školy či vyniesť smeti? Taká klasika. 🙂 Ale čo tak ísť von len na prechádzku? Ono, tento druh fyzickej aktivity je žiaduci všeobecne, ale počas obdobia, kedy je toho času viac, je ešte žiaducejší.

O vplyve endorfínov, slnečnej energie a nových podnetov asi nemusím hovoriť. Ale hlavne. Nezabudnite na svojich priateľov či známych, ktorí bežne patrili do vášho života. Sú to práve tí ľudia, ktorí môžu byť veľmi nápomocní pri prekonávaní prekážok, alebo vám radi ukážu, aký ste skvelý manažér či rečník, keď nato vy sami zabudnete.

Ono, toto asi nie je veľmi bežné v našich vzťahoch, ale viete, ktoré vlastnosti považuje vaše okolie za vaše najsilnejšie? Nie? Ani ja som nevedela, a tak sa opýtam. Spýtajte sa aj vy. A odpoveď jednoducho prijmite a nenegujte ju. Práve spätná väzba a pohľad z opačnej strany posúva vpred. A tam niekde je aj nová práca.

Ešte koľkokrát sa ma opýtajú na prácu?

Popravde, ešte asi veľakrát. Téma zamestnania je jednou z tém, ktorá patrí do akejsi základnej výbavy pri stretnutiach všetkých druhov. Už sa na ňu len pripraviť. Pamätáte si, ako v mnohých amerických filmoch začínajú skupinové terapeutické sedenia povedaním mena a priznaním si svojho problému? Príde mi to dosť podobné, lebo aj nezamestnanosť je určitá stigmatizácia, ale jej priznanie si, je začiatok cesty.

Častokrát sa mi osobne stalo, že keď prišla reč na prácu, dotyčný človek sa cítil zahanbene a dosť nesvoj. Rozumiem tomu, čo je zrejme za tým. ALE. Nech je teda záver blogu troška osobnejší. Mať zamestnanie či vlastné podnikanie je jedným z pilierov v živote. Zanechať po sebe niečo, či svojím pričinením budovať hodnoty. Avšak v živote nejde všetko podľa plánu. Plány sa menia, rovnako ako sa človek v čase mení, takže ak je jednou zo zmien práve zmena práce, kedy ste momentálne ešte len v štádiu hľadania, vydržte to.

Práca sa opäť do života vráti, skúste využiť toto obdobie na sebapoznávanie, zdokonaľovanie sa, nehľadajte vinníkov, ale ľudí, ktorí vás dokážu inšpirovať či potiahnuť. Buďte hrdí, že dokážete zvládnuť tak náročné obdobie, možno práve z neho raz budete čerpať.