Malé prikrášľovanie svojich úspechov je bežné pre mnohých ľudí a vo všeobecnosti sa nepovažuje za vážny zlozvyk. Horšie je, keď sa človek snaží dokázať, že je oveľa lepší, než v skutočnosti je.

Niektorí predstierajú, že sú bohatí, iní, že majú veľa priateľov, ďalší, že majú plastických chirurgov. Buďme úprimní – aj make-up je tak trochu pretvárka, hoci na ňom nie je nič zlé.
Ale keď z malého prikrášľovania vyrastie veľká lož a človek prestane byť tým, kým naozaj je, to už je zlé. Ak neviete, ako to môže dopadnúť, pozrite sa na hlavného hrdinu filmu Americké psycho. Medzitým naši kolegovia z Maximonline zostavili deväť falošných znakov toho, že človek je úspešný.

1. HONOSENIE SA “MENAMI

Nazýva sa to neumdropping, keď človek, aby zdôraznil svoje postavenie, začne neúnavne vymenúvať VIP, u ktorých sa “nakrátko zdržiava”. Všetky tieto príbehy, ak sa stanú príliš početnými, by sa mali rozdeliť na dva alebo dokonca na štyri.

2. UKAZUJE DRAHÉ VECI

Skutočne úspešný človek nikdy nebude nosiť sveter s obrovskou značkou cez brucho a nebude vyzývavo vykladať na stôl telefón ozdobený drahými kameňmi. V prvom rade skutočne statusové veci vyzerajú skromne a ich skutočnú hodnotu pochopia len tí, ktorí sú “v obraze”.
Po druhé, je možné, že táto “luxusná taška” v šatníku vášho partnera je jediná, kúpená na úver, rovnako ako drahé SUV. A hodinky sú falošné. No aspoň fotografie na sociálnych sieťach sú krásne.

3. JEALOUS

Ak máte celý život plný “úspechov”, môžete skutočne oslavovať úspechy iných. Ak ste nedosiahli nič, pri gratuláciách budete cítiť závisť aj cez vlastné zuby.

4. SNAŽÍTE SA KAŽDÉMU ZAPÁČIŤ.

Myslíte si, že by ste mali rozbiť vajce tupým koncom? Úplne s vami súhlasí. Ale nebuďte prekvapení, ak už o päť minút neskôr budete počuť, že schvaľuje “špicatú” polohu. Takýto človek dokáže okamžite zmeniť svoj názor na opačný, len aby sa s nikým nepohádal. Je to zhovorčivý človek, vždy pripravený viesť rozhovor a zdá sa, že má veľa priateľov. V skutočnosti je to však všetko len pretvárka.

5. JE VŽDY “V ZDROJOCH A V TOKU PEŇAZÍ”

Už ste sa niekedy smiali na frázach na sociálnych sieťach? Toto je o tom istom, ale na obchodné témy. Pár maratónov s peniazmi a už každý vie, že “vesmír mi dáva všetko, som v toku peňazí, treba vedieť správne požiadať”.

6. PÝTA SA, AKÉ MÁTE AUTO A KDE DOVOLENKUJETE

Nevylučujeme to ako normálny začiatok konverzácie, ale ak je človek absolútne fixovaný na sekundárne znaky úspechu, nie je to dobré znamenie. Najmä ak rozhovor skĺzne do fráz ako stará anekdota: “A v obchode za rohom je kravata o 50 dolárov drahšia.

7. FOTÍ LEN “STATUSOVÉ” FOTOGRAFIE.

Toto som ja v Moscow City na služobnej ceste, toto som ja na obchodnom kurze a toto sme my na Maldivách, kde si prenajímame najdrahšiu jachtu. Hlavne si treba uvedomiť, že fotografie na sociálnych sieťach sa vždy líšia od reality.

8. PREJAVUJE SNOBIZMUS

Dokáže verejne vyfúknuť čašníkovi za to, že zle zložil obrúsok, vzdorovito odmieta zísť do metra, aj keď ide o jednu zastávku – a je v poriadku stáť tri hodiny v zápche. Vzdorne ho rozčuľuje všetko, čo je jednoduché a dostupné. Asi preto, že je to vlastne to jediné, čo má.

9. ZBOŽŇUJE ANGLICIZMY.

V zásade by mohol hovoriť po rusky, ale nie je to cool. Takže polovicu vety by mal hovoriť po anglicky s harvardským prízvukom a potom prejsť do rodnej “oka” reči.