Nedávna náhla smrť Carrie Fisher zasiahla viacerých. Avšak, ešte šokujúcejšie bolo, keď hneď na to zomrela aj Carriena mama, herečka Debbie Reynolds. Keďže zomrela len jeden deň po smrti svojej dcéry, viacerí skonštatovali, že sa jedná o syndróm zlomeného srdca alebo prinajmenšom o fyzickú reakciu tela na náhlu stratu blízkeho. Inými slovami, nebola to len náhoda, že herečka Debbie Reynolds potrebovala pomoc lekárov v priebehu 24 hodín po smrti svojej dcéry.

Skoro každý má skúsenosť so smrťou milovanej osoby alebo osoby, ktorú poznal. Pre viacerých je to zdrvujúca skúsenosť, počas ktorej pociťujú rôzne fyzické reakcie spôsobené žiaľom. Patria tu napríklad reakcie ako rozdráždený žalúdok, strata chuti do jedla, noci bez prižmúreného oka, nekonečne trvajúce bolesti hlavy a podobne. Niektorí môžu taktiež pociťovať stiahnutie hrude, mať ťažkosti s dýchaním, alebo si myslieť, že sú blízko srdcového infarktu. V skutočnosti by tieto osoby mali navštíviť lekára. Ich žiaľ sa totiž môže prejaviť vo forme syndrómu zlomeného srdca. Niektorí ľudia môžu fyzické reakcie žiaľu prežívať aj dlhší čas po smrti blízkeho, nezávisle od toho, či majú 30, 50, či 80 rokov.

Syndróm zlomeného srdca je spôsobený reakciou srdca, ktoré je náhle zavalené vlnou stresových hormónov. Lekári ho odborne nazývajú aj takotsubo kardiomyopatia, apikálny balónový syndróm, či stresová kardiomyopatia.

Kniha „Sprievodca uzdravením osôb, ktoré ovdoveli“ (A Widow´s Guide to Healing) ponúka niektoré príbehy ľudí, ktoré si podobnými ťažkosťami prešli.

,,Keď zomrel môj manžel, pociťovala som bolesti v hrudi. K lekárovi som však nešla. Neskôr mi bola diagnostikovaná bronchitída, infekcia oboch uší a nosnej dutiny. Liečila som sa antibiotikami. Aj keď mám len 33 rokov, aj s odstupom času stále cítim následky žiaľu vo svojom tele.“ 

,,Mám 34 rokov a počas šiestich mesiacov som trpela zrýchlením srdcového tepu. Niekedy som sa cítila, ako keby som mala dostať srdcový infarkt, inokedy, ako keby mi chcelo srdce vyskočiť z hrude.“

,,Mám 47 rokov. Potom čo mi zomrela manželka, bol som nervózny a celý čas som prežíval úzkosť. Mohol som sedieť a pokojne si čítať, no moje nohy sa neustále triasli a cítil som žalúdočnú nevoľnosť.“

Na to však, aby sme pociťovali fyzické reakcie nášho tela po strate blízkeho, nemusíme mať skúsenosti s ovdovením.

Jednoducho povedané, nikto nie je proti strate blízkych imúnny.

Preto, ak sa vám alebo niekomu vo vašej blízkosti stane podobná situácia a prežíva niektoré z hore menovaných príznakov, neváhajte zavolať 112 alebo 155, či navštíviť lekára. Ten vám bude vedieť pomôcť rozlíšiť alarmujúce príznaky od tých bežných.


Viac sa o tejto téme dočítate v článku od Psychology Today

Yes, It is Possible To Die From A Broken Heart

The sudden death of the beloved Carrie Fisher certainly touched us all. And when it was announced that Carrie’s mother, actress Debbie Reynolds, died just one day after her daughter, many assumed that it was due to broken heart syndrome or in some part due to the physical effects of a sudden loss.