Niektorí muži a ženy tvrdia, že ich sexuálne priťahujú len ľudia s vynikajúcou inteligenciou. Môže byť inteligencia naozaj afrodiziakum?

Britský online slovník Collins Dictionary uvádza túto definíciu: “Sapiosexuál je človek, ktorý považuje rozvinutý intelekt za sexuálne najpríťažlivejšiu vlastnosť. Zdá sa, že britská herečka Marianne Faithfullová, ktorá raz v rozhovore upustila toto obskúrne slovo, vyjadrila to, čo majú na jazyku mnohí intelektuálni módni fajnšmekri.

Tradičné črty školského šprta, ako sú nešikovnosť, posadnutosť vedou a vedomosťami a autistické správanie, sa stali súčasťou nového životného štýlu mladých. Móda “geek-chic” vytvorila populárne obrazy so smiešnymi okuliarmi so štvorcovými obrubami, batohmi a kockovanými košeľami zapnutými až po krk.
Hrdinami filmov a televíznych seriálov boli čudne vyzerajúci, ale geniálni vedci, excentrickí spisovatelia a filozofi, odborníci-šprti. A vynález pojmu “sapiosexuál” konečne potvrdil intelekt ako afrodiziakum.

MÓDNY TREND ALEBO NOVÁ REALITA?

“Hovoríme o metrosexuáloch, sapiosexuáloch, ale je dôležité pochopiť, že to všetko nemá nič spoločné so sexuálnou orientáciou alebo inými základnými prvkami ľudskej sexuality. Ide len o to, že z času na čas sa objavujú určité typy, predovšetkým v obrazoch populárnej kultúry, ktorými by sme sa mohli riadiť pri výbere,” hovorí sexuológ Jevgenij Kaščenko. Prečo sa však o sapiosexuáloch hovorí práve teraz?
Je to len nový názov, zatiaľ čo samotný fenomén je známy už dlhší čas.
“Podobne ako metrosexuáli, ktorí sa stali modernou reinkarnáciou švihákov z devätnásteho storočia, aj sapiosexuáli mali svoje náprotivky v iných obdobiach. Typické je, že fascinácia inteligenciou, racionalitou a komplexnosťou úsudku bola na vrchole v období technologického rozmachu, keď sa idolmi stali vedci, vynálezcovia a racionalizátori. Dnes, keď sa technológie rozvíjajú obzvlášť rýchlo, sa táto reakcia v spoločnosti zdá byť celkom prirodzená,” hovorí psychológ a životný kouč José Herrera.

PRÁVO NA SLOBODU

Ak sa obrátime k hrdinom, ktorých obraz sa už stal pre sapiosexuálov kánonickým, nájdeme u nich mnoho očividne protichodných a dokonca nepekných čŕt. Doktor House, Sherlock, teoretický fyzik Sheldon Cooper z Teórie veľkého tresku – všetci títo hrdinovia sa nemôžu pochváliť ani impozantnými fyzickými črtami, ani očarujúcimi spôsobmi, ani ušľachtilým charakterom.
Naopak, často sa o seba nedokážu postarať, sú odmietaví k ľuďom okolo seba a celkovo si dovoľujú príliš veľa zbytočných
Ale v tom je ich čaro – že si môžu dovoliť veľa. Navyše – bez ich výstredného správania by nevyzerali tak veľkolepo. Keď Sherlock podpichuje priateľa Johna Watsona, ako aj políciu a zločincov, opäť potvrdzuje svoju autoritu nad nimi.
Keďže je len súkromným poradcom, teda bez vysokého postavenia, moci a peňazí, napriek tomu sa ocitá na vrchole vďaka neodmysliteľnej vlastnosti – inteligencii. A navyše – hrdina pohŕda formálnymi regáliami, radšej zostáva nezávislý a vždy robí len to, čo ho zaujíma. A to je luxus.

UNIVERZÁLNE KRITÉRIUM

Existuje ešte jeden dôvod, prečo sa inteligencia ako ukazovateľ sexuálnej príťažlivosti dostala do popredia.
“Dnes sa fóra, chatové miestnosti a sociálne siete stali bežným prostriedkom komunikácie mladých ľudí,” hovorí José Herrera. – Elektronická komunikácia, okamžité správy, to všetko obmedzuje nástroje zvádzania, ako je reč tela, intonácia, pohľad. Zároveň sa však zvyšuje úloha textu. Váš úspech u druhých závisí od toho, ako dobre sa vyjadrujete, aké vtipné a presné sú vaše poznámky.
Vo svete, kde sa hlavnou hodnotou stali informácie, sú teda veci ako pohlavie, vek, osobné postavenie a dokonca aj fyzická príťažlivosť menej dôležité.
“Každý z nás dostal pri narodení telo a môže ho vylepšovať, ale aj tu existujú limity. A inteligencia sa dá rozvíjať v oveľa širšom rozsahu,” zdôrazňuje psychológ.
Okrem toho je inteligencia aj vhodnou platformou, na ktorej sa neskôr dajú budovať vzťahy. “Ak hovoríme o harmonických vzťahoch, spojenie dvoch inteligentných, intelektuálne rozvinutých ľudí je určite priaznivé,” hovorí Jevgenij Kaščenko. – Obaja partneri vedia, čo chcú, a v tomto zmysle je pre nich jednoduchšie vyhnúť sa situáciám nedorozumenia.