Chceli by ste žiť večne? Predstavme si: ponúka sa vám liek, ktorý zaručuje nesmrteľnosť. Prijmete to alebo nie? S odpoveďou sa neponáhľajte, nie je to ľahká voľba. Zaoberáme sa Ph.D., pokiaľ sme na to pripravení.

ČERVENÁ ALEBO MODRÁ TABULKA

Väčšina povie, že smrť je to najhoršie, čo sa im a tým, na ktorých im záleží, môže stať. Sú pripravení urobiť čokoľvek, aby si zachránili život. Ale naozaj nechceme zomrieť? Predstavte si čarodejníka, ktorý vám ponúka večný život. Stačí si vziať elixír a nikdy nezomriete.

Poďme si ujasniť detaily. Mnohí odmietnu užiť liek, keď si predstavia, ako zostarnú a navždy zostanú neduživí, s demenciou, neznesiteľnými bolesťami a nemotornými pohybmi. Všetci, ktorí užívajú elixír nesmrteľnosti, nikdy nezostarnú. Telo bude rovnako obratné a silné, myseľ bystrá a jasná.

Váš stav sa nezhorší, práve naopak. Ak cvičíte jogu, zvýši sa flexibilita a vytrvalosť. Ak sa naučíte cudzí jazyk, rýchlejšie si zapamätáte nové frázy. Proces starnutia sa zastaví.

Čarodejník zaručuje, že o niekoľko storočí alebo tisícročí sa neocitnete v púšti v dôsledku jadrovej vojny alebo klimatických zmien.
Ani vám nehrozí útlak tyranie. Stručne povedané, fyzické a politické prostredie bude celkom prosperujúce. Navyše sa nezraníte pri autonehode, ktorá by vás mohla natrvalo pripútať na lôžko. Vo všeobecnosti sú podmienky viac ako prijateľné.

Ale pozor: riešenie je nezvratné. Ak súhlasíte s užívaním elixíru, zmeňte svoj životný štýl, ako chcete, ale samovražda je zakázaná. Nemôžete zomrieť, všetko je ako vo filme “Groundhog Day”. Vybrali sme si večný život – radujte sa, aj keď ste unavení.

NEOČAKÁVANÝ NAJVÄČŠÍ VÝBER

Nie som štatistik, nebudem riskovať tvrdenie o reprezentatívnosti vzorky. Robil som rozhovory s minimálne tisíckou ľudí, individuálne aj na univerzitných prednáškach a asi 70% odpovedalo, že by odmietli elixír nesmrteľnosti a nie každý vedel svoj výber jednoznačne zdôvodniť. Možno vás bude zaujímať aj to, ako by ste v takom prípade konali a prečo. Tí, ktorí sa nechceli stať nesmrteľnými, mali dôvody. Dobre alebo nie, posúďte sami.

Nezvratnosť

Niekoľko ľudí by si elixír nedalo kvôli nezvratnosti. Daj si dúšok a nikdy nemôžeš zomrieť. Kontroverzný argument, veď aj smrť je nezvratná: z druhého sveta sa ešte nikto nevrátil.

Nuda

Britský filozof Bernard Williams vo svojej slávnej eseji Vec Makropulos: Úvahy o nude večného života hovorí o monotónnosti nesmrteľnosti. Človek nebude môcť radikálne zmeniť svoje záujmy a zvyky, skôr či neskôr ho omrzí nezmyselná existencia. Koniec koncov, ak hovoríme o večnosti, potom sa akákoľvek akcia alebo skúsenosť bude mnohokrát opakovať.

Profesor Kalifornskej univerzity John Martin Fisher jeho názor spochybňuje. V knihe Why Being Immortal Is’t So Bad pochybuje o tom, že ľudí musí večný život nudiť. Samozrejme, ak budete každý deň raňajkovať, obedovať a večerať to isté jedlo, čoskoro to bude nechutné. Ale ak ho použijete raz za dva týždne, potešenie sa vráti. To isté platí pre skúsenosť, ktorú sme prežili už po niekoľkýkrát vo večnom živote.

Keď sú intervaly medzi tými istými dojmami dlhé, dajú sa užívať donekonečna, neomrzia.
Okrem toho je pochybné, že všetko zažité sa bude nevyhnutne opakovať v kruhu. Môžete spoznávať nových ľudí, čítať nové knihy, vidieť nové udalosti: svet sa neustále mení a s ním sa mení aj naše vnímanie. Staré skúsenosti budú zabudnuté a budú sa zdať nové.

Smrť blízkych

Niektorí účastníci odpovedali, že elixír nepotrebujú, pretože inak by pred ich očami zomreli všetci, ktorých milujú: priatelia, manželia, bratia a sestry, deti a vnúčatá – a to je hrozné. Aj keď si nájdu nových priateľov a rodiny, budú musieť znova stratiť svojich blízkych. Nie sú pripravení znášať takú bolesť.

A aj keď ľuďom ponúkli, aby užívali lieky nielen pre seba, ale aj pre každého, kto je im drahý, väčšina zostala nepresvedčená

Navyše, keď sa ich pýtali, či by spáchali samovraždu, ak by pri nehode zomreli všetci ich priatelia a príbuzní, takmer všetci odpovedali záporne. Aj keď to bude ťažké, musíme sa pokúsiť žiť ďalej a ak je to možné, nájsť si nových priateľov a pokúsiť sa vytvoriť novú rodinu. Existuje rozpor s vyjadreným dôvodom odmietnutia, pravdepodobne ide o niečo iné.

Neochota zasahovať

Niektorí povedali, že sa zaobídu bez elixíru, pretože nechcú zasahovať do prirodzeného chodu udalostí. Málokto dokázal konkrétne vysvetliť prečo. Čo je zlé na tom, že môžete ovplyvniť svoj vlastný osud? Ich slová sú v rozpore s ich činmi: mnohí napríklad berú doplnky proti cholesterolu a lieky na tlak, prestávajú fajčiť, športujú – jedným slovom si predlžujú život. Stále sa teda nebránia zasahovaniu do životného cyklu. A ak niečo, budú súhlasiť s chirurgickým zákrokom, aj keď bolestivým, ak len nie zomrieť. Ukazuje sa, že tento dôvod tiež nie je úplne opodstatnený.

Preľudnenia

Našli sa aj takí, ktorí svoje rozhodnutie odôvodnili tým, že ak si každý zvolí večný život, dôjde na Zemi k populačnej explózii. Medzitým experiment predpokladal, že nie každý dostane čarovný nápoj. Len vy alebo prípadne vy a vaši blízki.

ČO SI MYSLIS

Dali by ste si elixír nesmrteľnosti? Ak je večnosť desivá, možno postačí slabší liek, ktorý vám umožní žiť dva milióny rokov? Alebo dvestotisíc? Možno vám bude vyhovovať dvadsaťtisíc rokov alebo dvetisíc rokov? Dvesto rokov? Súhlasíte s akýmikoľvek prostriedkami na predĺženie života? prečo?