Takmer 40 % pracovníkov na voľnej nohe zažíva vyhorenie, ale je oveľa menej pravdepodobné, že vyhľadajú terapiu ako zamestnanci na plný úväzok. Aký je dôvod tejto neochoty zapojiť sa do psychoterapie? Aké sú obavy jednotlivých skupín zamestnancov? A ako môžete rozpoznať, kedy je príčinou vášho stresu práca?

Podľa spoločnej štúdie spoločnosti Solar Staff, ktorá poskytuje služby automatizácie na voľnej nohe, a Zigmund.online, online psychoterapeutickej služby, majú pracovníci pracujúci na projektoch viac dôvodov na stres: zažívajú ho kvôli hľadaniu nových klientov, finančným ťažkostiam a obavám o kariérne vyhliadky. A približne štvrtina pracovníkov na voľnej nohe žije v takomto strese neustále.

V tejto situácii môže pomôcť spolupráca so psychológom a osobné postupy, ale človek musí pochopiť a úprimne si priznať, že nie je v poriadku. Tretina respondentov teda nevyhľadá pomoc, pretože svoj problém nepovažuje za dostatočne závažný. V tom spočíva zákernosť chronického stresu a vyhorenia. Podobne ako v podobenstve o žabe, ktorá sa varila v pomaly vriacej vode: človek sa môže “variť” vo svojich pracovných ťažkostiach a nevšimnúť si, ako sa postupne zhoršuje.

AKO ROZPOZNAŤ STRES

Nestabilný fyzický stav

Bolesti hlavy, migrény, bolesti kĺbov, svalové napätie, kožné zmeny (vyrážky, začervenanie, svrbenie) nemusia byť reakciou na počasie alebo nevhodnú kozmetiku, ale môžu signalizovať stres.

Zhoršenie spánku

Môže sa vám ťažko zaspávať alebo sa v noci často budíte s obavami “čo ak zaspím”. Nechuť ráno vstať a vrátiť sa do práce je tiež poruchou spánku. Ďalšími znepokojujúcimi príznakmi sú nočné mory, najmä opakujúce sa sny, úplný nedostatok snov a neustály pocit ospalosti počas celého dňa.

Problémy s pamäťou

Raz niečo zabudnúť na pozadí akútneho stresu nie je problém. Pri neustálom strese však pamäť trpí a po čase začnete zabúdať dôležité informácie – až tak, že nedokážete zopakovať úlohu, ktorú vám zákazník pred piatimi minútami nahlas povedal.

Zhoršenie koncentrácie

Je neznesiteľne ťažké počúvať kolegu, keď dlho o niečom hovorí a vy sa chcete počas práce neustále rozptyľovať niečím iným.

Porucha stravovacieho správania

Ide o túžbu “zjesť stres”, keď je sprevádzaná slovami “najesť sa a relaxovať”. Ide aj o to, že nemôžete zaspať bez toho, aby ste sa výdatne najedli.

Podráždenosť

Stres môže úplne zmeniť vaše správanie. Najhoršie je, že si to možno ani nevšimnete.

AKO SA VYHORENIE PRACOVNÍKOV NA VOĽNEJ NOHE LÍŠI OD VYHORENIA BEŽNÝCH ZAMESTNANCOV

Zamestnanci v kanceláriách sa najčastejšie obracajú o pomoc na odborníka – 58 % v porovnaní s 8,3 % u pracovníkov na voľnej nohe. A sú to najmä manažéri na strednej a vrcholovej úrovni.

Líšia sa aj požiadavky kancelárskych zamestnancov a freelancerov:

  • Zamestnanci na voľnej nohe častejšie riešia otázky týkajúce sa dosiahnutia úspechu a ďalšieho rozvoja, zatiaľ čo zamestnanci na plný úväzok sa zaujímajú o vzťahy v tíme, ako aj o otázky týkajúce sa zmeny zamestnania;
  • psychológovia v oboch skupinách zaznamenávajú problémy s určovaním osobných hraníc, hľadaním zdrojov a schopnosťou tešiť sa z dosahovania výsledkov;
  • zamestnanci na voľnej nohe sú náchylnejší k úzkosti ako zamestnanci na plný úväzok;
  • interní zamestnanci majú častejšie ako externí pracovníci problémy s nízkym sebavedomím.

AKO SI UVEDOMIŤ, ŽE STRES JE SPÔSOBENÝ PRÁCOU

Ak človek nevie, ako vyvážiť prácu a odpočinok, jednoducho nemá čas zastaviť sa a premýšľať: veci mu zaberajú všetok čas. Takto vzniká zvyk tolerovať nepohodlie. Je lepšie problému predchádzať alebo si ho aspoň všimnúť v počiatočnom štádiu, pretože z hlbokého vyhorenia sa môžete dostať do klinickej depresie – budete sa z nej musieť dostať roky, čo môže viesť k strate nadobudnutých kontaktov, nazbieraných zručností a niekedy aj pozície.

Ako však pochopiť, že stresový stav je spôsobený prácou a nie niečím iným? Venujte pozornosť nasledujúcim príznakom:

  • Žiadna túžba prijímať nové úlohy a projekty, zlepšovať kvalitu svojej práce;
  • žiadny záujem o nové nástroje, žiadna chuť komunikovať s kolegami, žiadna chuť zúčastňovať sa na odborných podujatiach;
  • pri práci sa nudíte a často prokrastinujete, hoci vás táto činnosť kedysi inšpirovala a prinášala potešenie.

AKO SA DOSTAŤ NA PSYCHOTERAPIU

Odpor voči psychoterapii je častým problémom. Napríklad ak človek nevie počuť a počúvať sám seba, pretože ho rodičia len zriedka naučili všímať si a rozpoznávať svoje emócie. Ako dospelý to môžete zmeniť: staňte sa rodičom svojho “vnútorného dieťaťa” a vychovávajte ho, odmeňte ho za všetky jeho úspechy a uvoľnite potlačené emócie.

Ďalším dôvodom, ktorý súvisí s predchádzajúcim, je zvyk znehodnocovať emócie. Ak v detstve významní dospelí často hovorili vety: “Prečo fňukáš ako malé dievčatko?”, “Bude to bolieť a prejde to!”, “Bolí ťa niečo? Prečo si tam išiel? Je to tvoja vlastná chyba!”, potom budú v hlave človeka vyvstávať znova a znova. Je dôležité prestať si toto všetko hovoriť, umlčať znehodnocujúci hlas. Je to dlhé a ťažké, najmä bez pomoci odborníka.

Ukazuje sa, že na to, aby ste sa dostali k psychológovi, musíte odstrániť odpor – a na to potrebujete spolupracovať so psychológom. Môžete začať svojpomocnými knihami – napríklad “Pasca šťastia” od Russa Harrisa, “Pružné vedomie” od Carol Dweckovej alebo “Vypadni z bludného kruhu!”. od Janet Klosko a Jeffreyho Younga.

KEDY OČAKÁVAŤ VÝSLEDKY OD PSYCHOTERAPIE

Menej ako 10 % tých, ktorí navštevujú psychoterapiu, pociťuje zlepšenie svojho života. Nie je to prekvapujúce: terapia nefunguje rýchlo. Na zaznamenanie pokroku je potrebná trpezlivosť a v niektorých momentoch sa človek môže cítiť ešte horšie ako predtým.

Je dôležité dosiahnuť psychoterapeutické spojenectvo s terapeutom už v počiatočnom štádiu. Chcete sa vrátiť na terapiu a diskutovať s terapeutom o dôležitých otázkach? Cítite sa po sedení lepšie? Potom je táto osoba pre vás vhodná. Treba si však uvedomiť, že psychoterapia nie je vždy spojená s pozitívnymi emóciami. V procese práce sa môžu objaviť ťažké pocity, úlohou terapeuta je naučiť vás, ako sa s nimi vyrovnať.

Krátkodobá a dlhodobá terapia: čo si vybrať?

Tu všetko závisí od želaní samotného človeka, od jeho problémov a potrieb. Ak sa sťažujete na stratu zamestnania, financií, kolegov, svojho postavenia, doterajšieho spôsobu života, potom krátkodobá terapia v trvaní 10 – 20 sedení túto požiadavku dokonale zvládne.

Ak chcete pochopiť, ako sa posunúť ďalej, akú prácu získať, aký podnik otvoriť, a všetky pokusy urobiť to sám neprinášajú úspech, potom tu potrebujete dlhšiu prácu.

Najprv si musíte ujasniť, čo presne chcete – ide o prácu s túžbami, potrebami a pocitmi.

Po druhé, môžu sa vyskytnúť problémy s identitou, pri ktorých je ťažké odpovedať na otázky: “Aký som? Ako vyzerám? Akým človekom sa cítim byť, aké povolanie mám rád?”. V tomto prípade je vhodné ponúknuť terapiu na rok alebo viac – počas tohto času je možné rozhodnúť sa, ktorým smerom sa vydať, a vytýčiť si cestu k novému cieľu.