„100 pravidiel pre úspešný vzťah“ je kniha, ktorá sa stala bestsellerom. Jej autorom je americká uznávaná terapeutka Harrier Lerner. Vybrali sme 4 najlepšie tipy, ktoré by ste si mali vziať k srdcu!

Vzťah, najmä ten, ktorý trvá roky, určite nie je výsledkom neustáleho pocitu motýľov v bruchu. Takýto dlhoročný vzťah si zakladá na kompromisoch, načúvaniu toho druhého, prijatí vašich chyb a ocenení vašich zásluh. Kríza? Objavuje sa u tých, ktorí sú spolu niekoľko mesiacov alebo rokov a odvrátiť to môžu iba vyššie uvedené príklady. Samozrejme, nie vždy to funguje, je to veľmi individuálna záležitosť. Existuje cesta k dokonalému vzťahu? Slávna americká terapeutka Harriet Lerner verí, že existuje najmenej 100 pravidiel pre úspešný vzťah, ktoré sa rozhodla spísať a zverejniť. Jej kniha sa stala svetovým bestsellerom. Čo znamená iba jednu vec, že ​​pre tých, ktorí po tejto knihe siahli, sa stala pokladnicou praktických životných rád, ako dobre fungovať spolu s partnerom, pri zachovaní zdravého rozumu, odvahy a radosti.

  1. Vypnite mobilný telefón

Každý pár potrebuje pauzu od telefónov, aby sa mohli navzájom venovať jeden druhému. Niektorí ľudia si myslia, že aj na pláži musia odpovedať na všetky telefónne hovory a že budú rýchlejšie povýšení, ak pohotovo odpovedia na všetky svoje pracovné e-maily. Realita to málokedy potvrdí. Nemusíte neustále kontrolovať najnovšie správy, výsledky zápasov a podobne. Nielen, že je neslušné volať partnerovi alebo mu posielať textovú správu, keď je vonku s priateľmi, ale predstavuje to aj potenciálnu hrozbu pre váš vzťah. Každý jeden z nás si potrebuje občas oddýchnuť od svojej polovičky. Sadnite si s partnerom a stanovte si pravidlá kedy budete fungovať bez mobilných telefónov. V mojom manželstve to funguje takto:

  1. Pri varení a počas jedenia si vypneme mobilné telefóny a neodpovedáme ani na správy.
  2. Počas nášho rozhovoru alebo keď máme hostí, neprijímame hovory – vieme zavolať aj neskôr.
  3. Ak však nevyhnutne potrebujeme odpovedať na hovor, ideme do inej miestnosti.
  4. “Nechaj ma na pokoji!” znamená „Daj mi pokoj!“

V ideálnom prípade by partneri mali ukončiť hádku skôr, ako nad sebou stratia kontrolu. Ak sa hádka zmenila na vzájomný krik okamžite rozhovor prerušte. Ak váš partner povie: „Nechaj ma na pokoji,“ rešpektujte ho.

Nechoďte za nim do inej miestnosti, nepovedzte ani slovo, kým sa obaja neupokojíte. Keď dosiahnete vysokú úroveň nervozity, platí iba toto pravidlo. Ak váš partner dosiahol bod zlomu, nepomôže vám ani pokus o vysvetlenie vášho správania, ani ospravedlnenie.

  1. Nevymieňajte partnera za dieťa

Príchodom nového člena do rodiny sa budete cítiť ohromení ako aj frustrovaní a svoje dieťa môžete milovať tak nenásytne, že váš partner bude stáť na vedľajšej koľaji. Môže na to zareagovať tak, že sa radšej stiahne do práce a nebude sa snažiť viac zapojiť do starostlivosti o dieťa. Ak sa matka a dieťa stanú „sebestačnými“, utiahnutý otec to ťažko znáša. Ak sa však viac staráte o dieťa, ubezpečte partnera, že si ho vážite, potrebujete ho a milujete rovnako ako predtým. Tiež sa vráťte naspäť k s*xu, bez ohľadu na to, akú  máte na neho chuť – pretože sex pomáha vo vzťahu obnoviť pocit blízkosti.

  1. Nehovorte „predohra“

Pojem „predohra“ vyhoďte zo svojho slovníka sexuality. Naznačuje to, že každé pohladenie, ktoré nie je súložou alebo orgazmom, nemá samo o sebe žiadny význam a je iba predzvesťou veľkého finále. Sexuológ Marty Klein povedal: predstavte si, že idete s partnerom do luxusnej reštaurácie známej lahodnými dezertmi. Predjedlá si obaja pochutnáte, šalát je vynikajúci a hlavné jedlo úžasné. Pokiaľ však dôjde na objednávku dezertu, čašník oznámi, že, bohužiaľ, je koniec. Potom zažijete trpké sklamanie, zníži sa vám sebaúcta a budete si ohromne vedomí zlyhania. Len pred chvíľou ste si vychutnali jedlo a spoločnosť, ale teraz prichádzate na to, že táto večera vôbec nebola podľa vašich predstav. Klein hovorí, že ľudia posudzujú svoje sexuálne skúsenosti podobným spôsobom – na základe toho, čo sa stane na konci.

Zdroj