Keď sa v našom živote udejú zmeny, napríklad v práci, vo vzťahoch alebo dokonca v záľubách, vždy sa chceme podeliť o svoje myšlienky, diskutovať o ťažkostiach a získať radu alebo podporu. Zdá sa, že priatelia a príbuzní by sa mali zaujímať o náš úspech, ale v skutočnosti sú to práve oni, ktorí nás “dostávajú” najviac. Prečo sa to deje? A ako sa s takouto situáciou vyrovnať?

1. NEROVNOVÁHA PODPORY

Keď sme zaujatí vlastnými záležitosťami, môžeme zabudnúť alebo prehliadnuť, že blízki majú veľa vlastných pracovných alebo osobných úloh a problémov. Často ich nezaujímajú naše opakované diskusie alebo vnútorné trápenie. Aj oni sú unavení a vystresovaní a chcú si doma oddýchnuť a relaxovať.

Záver: Svoju žiadosť o podporu podávajte s mierou a nezabúdajte, že ide o obojstranný proces.

2. NEDOSTATOK ODBORNÝCH ZNALOSTÍ

Môžeme stráviť hodiny ponáraním svojich blízkych do technických detailov alebo premien profesionálnych vzťahov, ktoré predstavujú problém, a očakávať od nich premyslenú analýzu a radu, ale kvalitnú radu môžeme dostať len od ľudí s podobnými skúsenosťami a kvalifikáciou, ktorí už niečím podobným prešli. Alebo od kouča, ktorého odbornosť spočíva v pozornom počúvaní a kladení takých otázok, ktoré vám pomôžu nájsť najlepšie riešenie na vlastnú päsť.

Záver: Zaplaťte si za odbornú podporu, aby ste mohli efektívne riešiť problémy, a ušetrite svoj čas a vzťahy so svojimi blízkymi.

3. RÔZNE OBRAZY SVETA

Rodičia často nedokážu pochopiť modernú realitu – napríklad podstatu a výhody “novodobých” povolaní alebo potrebu prevádzkovať sociálne siete. V ich obraze sveta je oveľa bezpečnejšie pracovať v stabilnej kancelárskej práci. Môžete tiež snívať o práci psychológa a okolie vás “uzemní” tvrdením, že “v dnešnej dobe je každý druhý človek infotsignátorom”. Alebo môžete chcieť zachraňovať veľryby, čo vaši priatelia, ktorých environmentálna agenda nezaujíma, budú považovať za infantilnú blamáž. Výsledkom je, že pochybnosti, názory a postoje vašich blízkych, ktoré vám odovzdajú, vám nielenže nepomôžu na vašej ceste, ale prinútia vás pochybovať o voľbe, ktorú ste urobili.

Záver: Nechajte svojich blízkych veriť tomu, čomu chcú veriť. Spolupracujte s koučom alebo psychológom, aby ste zistili, čo je pre vás hodnotné, aký život a aktivity vám prinesú najväčšie uspokojenie.

4. RÔZNE PREDSTAVY O “DOBRE”

Vaši blízki môžu mať vlastnú predstavu o tom, čo je pre vás alebo rodinu dobré. Vy chcete pracovať na voľnej nohe, ale vaši rodičia si myslia, že stabilná firemná kariéra je lepšia. Vy sa snažíte praktizovať pôst a stará mama chlipká buchtu, pretože “pôst je pre vás škodlivý”. Vyvíjate úsilie nájsť si prácu v zahraničí a presťahovať sa, a váš partner sa v inej krajine nevidí. Alebo po narodení dieťaťa sa chcete naďalej realizovať vo svojej profesii, ale vaši príbuzní vás presviedčajú, že by ste mali všetok svoj čas venovať dieťaťu.

To môže do akejkoľvek komunikácie o vašom vývoji vniesť prvok pochybností, posudzovania a kritiky, čo vás spomalí a spôsobí, že o sebe začnete pochybovať. Namiesto motivácie a pohybu smerom k cieľu tak dôjde k stagnácii alebo ústupu.

Záver: V prvých fázach zmeny, kým necítite pevnú pôdu pod nohami v podobe výsledkov, dávajte prednosť tým, ktorí vaše snaženie určite podporia. A hľadajte ľudí s podobnými hodnotami a cieľmi.

5. STRACH Z NEISTOTY

Záleží nám na jasnosti a predvídateľnosti, najmä u našich blízkych, pretože sú ostrovmi stability v rýchlo sa meniacom a nepokojnom svete. Keď teda zmeníte svoje zvyky, správanie, “objem” alebo túžby, stanete sa menej predvídateľnými a zrozumiteľnými. A niekedy aj menej pohodlnými. Tým vyvolávate emocionálny stav svojich blízkych a ohrozujete ich rutinu. Okrem toho sa vám môžu naskytnúť nové príležitosti, záujmy a známosti, a vtedy je menej času na rodinu alebo priateľov. Možnosť zostať na periférii môže byť vnímaná aj ako ohrozenie vzťahov a status quo.

Záver: Ukážte svojim blízkym, že aj keď ste sa v profesionálnom alebo osobnom prístupe k nim zmenili, nezmenili ste sa.

6. ENVY

Láska a závisť nie sú nevyhnutne vzájomne sa vylučujúce pocity. Keď sa vyvíjame, ľudia si naopak všimnú, že sa pre nich nič nemení – to nie je najpríjemnejší pocit, ktorý je ťažké si priznať. Potom je tu nevedomá voľba usilovať sa o vás alebo vás brzdiť. Niekedy nie je dostatok energie a motivácie usilovať sa, ale je jednoduchšie vás spomaliť – znehodnotením, nedôverou a kritikou. Často sa to stáva napríklad v manželských vzťahoch, najmä keď žena chce vystúpiť z bežnej úlohy ženy v domácnosti a sebarealizovať sa a partnerovi sa všetko páči tak, ako je.

Záver: Ak máte pocit, že vás okolie ťahá späť, pridajte do svojho sociálneho kruhu ľudí s podobnými cieľmi – pomôžu vám dostať sa z “vedra s krabmi” a napriek odporu sa pohnúť želaným smerom.

7. STRACH ZO STRATY AUTORITY

Ak dosiahnete nejaký cieľ, začnete sa stýkať s novými ľuďmi alebo začnete zarábať viac peňazí, je pravdepodobné, že budete menej počúvať tých, ktorí pre vás boli autoritou. To sa často nepáči ľuďom, ktorí sú zvyknutí mať na nás a náš život silný vplyv – rodičia (ak nedošlo k odlúčeniu), manželia (ak existuje spoluzávislý vzťah), priatelia, ktorí sa môžu presadzovať na úkor niekoho iného.

Záver: Všimnite si manipuláciu a spolu so psychológom ju rozpracujte, aby ste našli najlepší spôsob správania.

Keďže nedostávame podporu alebo sa bojíme kritiky, často sa vzdávame a presviedčame sami seba, že je nám dobre tak, ako je, že sme o rozvoj a sebarealizáciu až tak veľmi nestáli. Najčastejšie ide o sebaklam: potreba sebarealizácie, využitia svojich talentov, zlepšenia kvality života je pre človeka jednou z najdôležitejších. A nedostatok podpory zo strany blízkych by nemal byť prekážkou na tejto ceste.