Kľúčom k úspechu v akomkoľvek podnikaní je motivácia. Nie každému sa ju však podarí udržať, najmä v počiatočnej fáze. Prečo sa nám nedarí dotiahnuť veci do konca? Ako nestratiť motiváciu a prísť k svojmu cieľu? Poďme to zistiť spolu so psychológom.

V živote často čelíme prekážkam, ktoré sa zdajú byť neprekonateľné. Môžu to byť naše osobné ciele, projekty, sny a dokonca aj každodenné úlohy. Ako nájsť silu a motiváciu nielen na to, aby sme sa pustili do nových vecí, ale aj na to, aby sme s istotou dokončili to, čo sme začali?

MOTIVÁCIA: ČO TO JE A AKO FUNGUJE

Mechanizmus pôsobenia motivácie je zložitý, ale fascinujúci. Začína sa uvedomením si vnútorných potrieb a túžob. Keď si uvedomíme, že nám niečo chýba alebo že chceme dosiahnuť niečo viac, vzniká motivačný impulz. Tento impulz aktivuje limbický systém, mozgové štruktúry zodpovedné za emócie a motiváciu.

Pripomeňme si, že limbický systém je komplex mozgových oblastí, ktorý súvisí s tvorbou pamäte a reguláciou emocionálnych reakcií. Keď prežívame pozitívne emócie, limbický systém sa aktivuje a produkuje hormóny šťastia. To pomáha zvyšovať motiváciu a udržiavať emocionálnu pohodu. Limbický systém je však spojený aj s našimi strachmi, minulými neúspechmi a negatívnymi emóciami, ktoré podkopávajú našu vieru v seba samého.

Motivácia môže byť vonkajšia a vnútorná. Vonkajšia zahŕňa pôsobenie vonkajších faktorov, ako je pochvala alebo materiálna odmena. Tieto stimuly môžu byť z krátkodobého hľadiska užitočné, ale len zriedka nás dokážu udržať na dlhú dobu. Na druhej strane vnútorná motivácia vychádza z nášho vnútra. Súvisí s osobnými hodnotami, vášňami a túžbami. Je to dlhodobý zdroj sily, ktorý nám pomáha prekonávať výzvy a napredovať, aj keď sa vonkajšie okolnosti stanú náročnými.

PREČO SA VZDÁVAME

Jedným z hlavných dôvodov je strata motivácie. Keď sa stretávame s ťažkosťami alebo keď sa nám cieľ zdá príliš vzdialený, môžeme začať pochybovať o svojich schopnostiach a o možnosti pokračovať v boji. A snaha, ktorá sa nedávno začala s nadšením a energiou, sa zmení na niečo ťažké a nepríjemné.

Čo iné by mohlo byť príčinou?

  • Nereálne časové rámce. Keď si stanovíme príliš vysoké a nereálne ciele z hľadiska časového rámca, môžeme sa cítiť frustrovaní, ak ich nedosiahneme v čo najkratšom čase.
  • Nedostatok viditeľných výsledkov. Ak nevidíme žiadne viditeľné výsledky nášho úsilia, môžeme začať pochybovať o účinnosti nášho konania.
    Monotónnosť a rutina. Keď sa veci stanú nudnými a predvídateľnými, záujem klesá, čo vedie k zníženiu motivácie.
  • Nedostatok vonkajšej podpory a motivácie. Ak sa nám nedostáva podpory, pochvaly alebo pochopenia od iných, ovplyvňuje nás to negatívne. Človek potrebuje cítiť podporu blízkych ľudí.
  • Strach zo zlyhania alebo víťazstva. Niekedy sa bojíme kritiky, odsúdenia druhých alebo straty tváre, ak zlyháme. Môžeme sa tiež podvedome obávať, že v niečom zvíťazíme: strach z moci, peňazí alebo vplyvu. Tieto veci zahŕňajú zodpovednosť.

AKO PREKONAŤ PREKÁŽKY

  1. Prehodnoťte a prehodnoťte svoje ciele. Uistite sa, že vaše ciele sú v súlade s vašimi hodnotami a túžbami. Ak sa vyskytne rozpor, nebojte sa zmeniť smer a začať niečo iné.
  2. Vytvorte si správne prostredie. Obklopte sa podporujúcimi ľuďmi, ktorí veria vo vás a váš potenciál. Hľadajte inšpiráciu v úspešných príbehoch iných ľudí, knihách alebo motivačných prejavoch. Napíšte si svoje ciele a sny na kus papiera a nalepte ho na miesto, kde ho budete mať každý deň na očiach.
  3. Nebojte sa zlyhania. Prebudujte si postoj k neúspechom a prekážkam. Vnímajte ich ako súčasť rastu. Každý neúspech prináša lekcie a skúsenosti, ktoré nám pomáhajú rásť silnejšími a múdrejšími.
  4. Udržujte si emocionálnu pohodu. Odpočívajte, nájdite si čas na koníčky, stretávajte sa s priateľmi a rodinou. Pozitívne emócie zvyšujú našu motiváciu.
  5. Zmeňte svoj plán činnosti. Ak po určitom čase nezaznamenáte pokrok smerom k svojmu cieľu, oplatí sa prehodnotiť plán činnosti. Namiesto toho, aby ste sa vzdali alebo zmenili svoj cieľ hneď, skúste zmeniť svoj prístup k jeho realizácii. Môže sa stať, že cesta, ktorú ste si vybrali, nie je optimálna.

Rozvoj motivácie a sebadôvery je nepretržitý proces, ktorý si vyžaduje rozpoznanie našich vnútorných potrieb a túžob, stanovenie jasných cieľov, podporu a sebareflexiu. Je dôležité si uvedomiť, že zdroj motivácie je v nás samých. Verte v seba a svoje schopnosti, nezaoberajte sa minulosťou ani budúcnosťou, užívajte si tento proces a nechajte sa motiváciou inšpirovať k skutočným výkonom.