Vedci našli neurologickú príčinu tohto charakteristického príznaku porúch autistického spektra.

Je známe, že ľudia s poruchou autistického spektra (PAS) majú tendenciu vyhýbať sa priamemu očnému kontaktu s ostatnými – táto vlastnosť sa môže prejaviť už v detstve. Práve táto vlastnosť sa primárne zohľadňuje pri diagnostikovaní autizmu u dieťaťa.
Doteraz však odborníci pochopiteľne nemohli pozorovať, čo sa deje v mozgu osoby s poruchou autizmu priamo počas sociálnej interakcie.
Vďaka modernej technológii sa túto úlohu po prvýkrát podarilo zvládnuť pracovníkom Laboratória pre výskum mozgu na Lekárskej fakulte Yaleovej univerzity (USA), ktorých článok bol uverejnený v časopise Plos One.
Zistili, že u ľudí s autizmom kontakt z očí do očí výrazne znižuje aktivitu v okcipitálnej parietálnej kôre, oblasti mozgu zodpovednej za vnímanie a spracovanie vizuálnych informácií.
Vedci tento objav urobili pomocou neinvazívnej optickej metódy funkčnej spektroskopie v blízkej infračervenej oblasti. Dvojice účastníkov, z ktorých jeden mal diagnostikovaný autizmus, navzájom komunikovali, zatiaľ čo senzorické snímače v reálnom čase zaznamenávali informácie o ich mozgovej aktivite.
Vedci zistili, že čím závažnejšie boli príznaky poruchy autizmu, čím viac problémov so sociálnou interakciou, tým nižšia bola aktivita okcipitálnej oblasti temennej kôry počas očného kontaktu.