Zdroj

Výčitky svedomia sú prirodzené stavy, ktoré ľudia zažívajú počas života. Je to však spôsob ich vnímania, ktorý určuje emocionálny vývoj. Ak sa však neustále trápite a obviňujete, namiesto toho, aby ste sa posunuli dopredu o nové skúsenosti – pocit viny a s tým spojené výčitky svedomia môžu byť veľmi deštruktívne a ochromiť život človeka. Čo sú to vlastne výčitky svedomia a ako sa ich môžeme zbaviť? Pokračujte v čítaní!

ČO JE TO ĽÚTOSŤ?

Výčitky svedomia je druh úzkosti, ktorý pochádza z pocitu, že ste urobili niečo zlé. Ľudia ich však vnímajú odlišne – niektorí výčitky svedomia považujú za konštruktívny ukazovateľ, akýsi morálny kompas, ktorý im ukazuje, čo urobili zle a ako by mali konať správne. Iní veria, že výčitky svedomia nie sú ničím iným ako sociálnym konštruktom, ktorý vznikol v dôsledku výchovy v špecifickej kultúrnej a sociálnej štruktúre.

Výčitky po rozchode

Rozchod je bolestivým momentom v živote každého človeka. Každý má právo zažiť svoj vlastný smútok a prežívať emócie po svojom. Je celkom normálne, že v tomto prípade vzniká hnev, ľútosť, horkosť a iné extrémne emócie.

Môžu sa objaviť aj výčitky svedomia. Po rozchode sa človek môže začať obviňovať za to, čo sa stalo. Stále si v hlave prechádza novými scenármi, v ktorých opravuje to, čo si myslí, že by bolo potrebné zlepšiť. Môžu sa objaviť bez ohľadu na to, kto bol iniciátorom rozchodu.

Môže to mať pozitívny aspekt, ale rovnako často sa môže zmeniť na vážny, paralyzujúci problém, ktorý vám bráni ísť ďalej.

Ako sa vysporiadať s takými výčitkami svedomia? Najdôležitejšie je uvedomiť si, že niekedy je rozchod tou najlepšou možnosťou. To vám pomôže pochopiť aj psychoterapia, ktorá vám umožní uvedomiť si to.

Výčitky svedomia po zrade

Zrada je najvyšším pošliapaním partnerovej dôvery, najčastejšie prirovnávaná k bodnutiu noža do srdca. Či už ide o fyzickú alebo emocionálnu zradu – vždy to bolí a trhá vám to srdce.

Človek, ktorý zradil, môže mať z tejto skutočnosti veľmi zlý pocit, nakoniec stratí dôveru niekoho, kto mu dôveroval a zničil tak spoločné ideály. Mnohí ľudia, ktorí zradili, sa snažia riešiť výčitky svedomia tým, že svojich partnerov  „ podplácajú “ drahými darčekmi.

Toto však nie je správny spôsob, ako umlčať výčitky svedomia. Ide o jednoduché podplácanie, ktoré nebude z dlhodobého hľadiska efektívne. Aby ste sa skutočne zbavili výčitiek svedomia, musíte sa problému postaviť a pochopiť príčiny a tým vylúčiť možnosť ďalšej zrady.

AKO SA MÔŽEM ZBAVIŤ VÝČITIEK SVEDOMIA?

Bojovať s výčitkami svedomia nie je ľahká úloha. V prvom rade musíte prijať to, čo sa stalo – čas už nevrátite späť, takže nemá zmysel sa tým viac zaoberať. Netreba však zabúdať na to, že z toho, čo sa stalo, treba vyvodiť závery a podrobiť sa primeranej reflexii, aby sa situácia už neopakovala.

Očisťujúce môže byť aj priznanie viny. Pamätajte, že v tomto prípade sú najdôležitejšie pocity a emócie človeka, ktorému chcete priznať vinu. Toto priznanie nemôžete brať ľahostajne, musí nasledovať skutočná túžba hľadať odpustenie a napraviť krivdy, ktoré ste spôsobili.

S výčitkami svedomia sa ťažko vysporiadate sami – často sa vec navyše skomplikuje situáciou, ktorá viedla k výskytu výčitiek svedomia. Čas sa vrátiť nedá, ale mnohé krivdy sa dajú napraviť, len treba prijať fakt, čo ste urobili a začať tento problém aktívne riešiť.

Psychoterapia vám môže pomôcť prekonať toto všetko. Práve počas terapie sa naučíte narábať so svojimi emóciami a zistíte, aké mechanizmy stoja za vašimi problémami, ako aj to, čo presne spôsobuje vaše výčitky svedomia.