školská fóbia

Symptómy

Depresia je psychická porucha, ktorá sa prejavuje znížením nálady a osobnej sebahodnoty, absenciou pozitívnych emócií a pesimistickým prístupom k životu.

Okrem emocionálnej sféry trpí aj myslenie a pozornosť, schopnosť sústrediť sa. Človek cíti chronickú únavu, aj keď denne sa mu predtým zvládala bežne. Hlavné symptómy:

  • skľúčená nálada;
  • strata záujmu o aktivity, ktoré prinášali radosť;
  • výrazné unavenie;
  • seba-znižovanie;
  • poruchy spánku;
  • strata chuti do jedla;
  • pocity úzkosti a beznádeje.

Spôsoby prekonania depresie môžu zahŕňať liečbu antidepresívami, kognitívno-behaviorálnu terapiu, pravidelnú fyzickú aktivitu a zmenu stravovacích návykov. Je dôležité vyhľadať odbornú pomoc a podporu blízkych ľudí.

Príčiny depresie

Depresia nevyberá a môže “infikovať” ktokoľvek. Často sa vyvíja v dôsledku zložitej interakcie viacerých faktorov. Napríklad genetických, teda keď bol chorý otec alebo matka. Fyzické zmeny v organizme môžu sprevádzať aj psychické zmeny.

Medicínske ochorenia, ako sú mŕtvica, infarkt, rakovina, Parkinsonova choroba a hormonálne poruchy, môžu zvýšiť riziko vzniku depresie. Osoby, ktoré aspoň raz prežili depresiu, majú často vysoké riziko opakovania ochorenia.

Stresové udalosti v našom živote sú tiež dobrým pôdou pre depresívne nálady. To môže byť strata blízkej osoby, finančné problémy, vzťahy s milovanými. Malé množstvo alebo absencia sociálnej podpory, izolácia a alkohol sú tiež faktormi vývoja tejto choroby. Ochorenie nevyberá pohlavie.

Podľa údajov je depresia častejšia u žien. Avšak väčšie riziko samovraždy majú muži. Tiež nezáleží na veku, pretože sa môže vyvinúť aj u detí.

Liečba depresie

Ak si u seba alebo u blízkych všimnete niekoľko z vyššie uvedených symptómov, je potrebné sa obrátiť na odborníka. Touto chorobou sa zaoberajú psychológovia, psychoterapeuti a psychiatry.

Tí určia stupeň ochorenia a vyberú najlepšiu liečbu depresie. Môže to byť psychoterapia alebo užívanie liekov, známych ako antidepresíva. Alebo kombinácia týchto dvoch spôsobov.

Ak človek dlhodobo trpel depresiou, liečba bude dlhšia a ťažšia. Kvalita jeho života sa zhoršuje, vzťahy s blízkymi sa kazia. Najnebezpečnejšie následky depresie bez včasnej terapie sú alkoholizmus a pokusy o samovraždu.