Frustrácia môže skôr či neskôr dobehnúť každého z nás. V závažnejších prípadoch vedie k agresii, depresii a dokonca k pokusom o samovraždu. V tomto článku odpovedáme na otázku, čo znamená frustrácia, aké sú jej príznaky a ako sa s nimi vyrovnať.

Frustrácia – definícia

V psychológii sa pod frustráciou rozumie stav, v ktorom človek pociťuje nepohodlie z dôvodu neschopnosti uspokojiť konkrétnu potrebu alebo dosiahnuť cieľ. Pri vysvetľovaní, čo frustrácia znamená, psychológovia poukazujú na to, že uvedený cieľ by bol dosiahnuteľný za rôznych podmienok.

Frustrácia – príčiny a príznaky

Príznaky frustrácie sú predovšetkým radom nepríjemných emócií, ktoré sa objavujú u osoby, ktorá to prežíva. Patri sem najmä hnev, bezmocnosť, strach, ako aj pocit nespravodlivosti. Psychológia potvrdzuje, že frustrácia zvyčajne predchádza agresii alebo zúrivému útoku. Môže tiež viesť k depresiám a iným duševným poruchám. Frustrovaní ľudia niekedy zápasia so samovražednými myšlienkami alebo sa dokonca snažia vziať si život.

Frustrácia sa prejavuje aj vo forme rôznych somatických príznakov. Vznikajú v dôsledku prežívaného stresu, úzkosti, bezmocnosti a iných zložitých emócií. Osoba bojujúca s frustráciou môže mať pocit:

  • rýchlejší tlkot srdca,
  • trasenie svalov
  • suché ústa
  • stuhnutosť tela
  • závrat,
  • bolesť hlavy,
  • nespavosť,

Príčiny frustrácie najčastejšie súvisia s nastavením veľmi vysokých očakávaní. Príliš ambiciózni ľudia majú zvyčajne problém s prijatím neúspechu.

Frustrácia – s*xuálna frustrácia vo vzťahu alebo v práci

Fenomén frustrácie môže mať rôzne podoby podľa toho s akou frustráciou máme dočinenia. Vo vzťahu súvisí so skutočnosťou, že partneri si navzájom neuspokojujú potreby. Manželka sa napríklad môže cítiť frustrovaná, ak sa jej manžel nevenuje domácim prácam, nehovorí s ňou alebo neprejavuje náklonnosť. S*xuálna frustrácia sa zvyčajne ukáže ako obzvlášť akútna. Príznaky potom vyplývajú z neschopnosti uspokojiť vaše erotické potreby a zmierniť sexuálne napätie. Aby ste sa vyhli sexuálnej frustrácii vo vzťahu, stojí za to hovoriť o vašich vlastných potrebách, očakávaniach alebo obavách. Vďaka tomu bude váš vzťah uspokojivejší a riziko rozchodu sa výrazne zníži.

Na druhej strane, frustrácia v práci môže vzniknúť, keď sa zamestnanec cíti podceňovaný alebo je predmetom nadmernej a neprimeranej kvalifikácie. Dlhodobo nízke mzdy alebo nedostatok pracovných príležitostí vedú k riziku frustrácie.

Zamestnanec sa tiež môže cítiť frustrovaný, keď sa príliš porovnáva s ostatnými zamestnancami alebo berie na seba príliš veľa povinností. Postupné zvyšovanie frustrácie v práci vedie k vyhoreniu a tiež znižuje efektivitu a kreativitu zamestnanca.

Ako môžete čeliť ťažkým časom?

Príznaky frustrácie môžu byť také nepríjemné, že vám odoberú vôľu žiť a konať. Pri riešení tohto problému je dôležité zmeniť najskôr svoje myslenie. Skúste si vážiť to, čo momentálne máte – prácu, prístrešie, jedlo, oblečenie alebo rodinu. Stojí za to nájsť aspoň niekoľko dôvodov, aby ste boli každý deň vďační.

V ťažkých časoch súvisiacich s frustráciou je tiež dobré vyhľadať pomoc od blízkej osoby. Potom môžete nahlas povedať, čo cítite vo vnútri, a zbaviť sa nepríjemných emócií.

Frustrácia si vyžaduje v závažnejších prípadoch návštevu psychoterapeuta. Takýto človek nám pomôže lepšie si uvedomiť svoje emócie. Ak ste vo vzťahu frustrovaní, potom by ste sa mali s partnerom rozhodnúť pre párovú terapiu. Počas nej lepšie spoznáte potreby toho druhého a tak si zlepšíte komunikáciu.

Zdroj