Používatelia fóra Reddit sa rozhodli povedať, s akými javmi v živote sa stretávajú oveľa častejšie, ako si myslíme. Do zoznamu sa dostali dokonca aj veci, ktorým takmer nevenujeme pozornosť, a to o nás veľa vypovedá.

Diskusia na túto tému na Reddite sa začala už v polovici februára – tisíce komentárov s najneočakávanejšími odpoveďami sa objavili pod príspevkom, v ktorom sa jeden z používateľov pýtal, čo je vlastne známejšie, ako sa na prvý pohľad zdá. Zozbierali sme 15 najzaujímavejších z nich – a tu je to, čo sme dostali.

1. NEDOSTATOK DOSPELÝCH PRIATEĽOV

Nadväzovanie známostí je jednoduché, keď ste v škole, na vysokej škole alebo na univerzite, ale v dospelosti je to ťažšie. Je to napríklad kvôli práci, keď je málo voľného času, alebo preto, že väčšina ľudí v okolí sa vydá – a nemá záujem o priateľstvo a voľný čas s niekým, kto je nezávislejší.

2. ĽUDIA, KTORÍ SI PRED JEDLOM NEUMÝVAJÚ RUKY

Pravidlo známe z detstva, ako sa ukazuje, mnohí ľudia radi porušujú – aj keď nie všetci to priznávajú.

3. ALKOHOLIZMUS

Ľudí, ktorí trpia diagnostikovanou závislosťou od alkoholu alebo len príležitostným pitím, prípadne tých, ktorí s týmito závislosťami bojujú, je okolo nás oveľa viac, ako by sa mohlo zdať. Môžu to byť finančníci, učitelia, inštalatéri, právnici, čašníci, ktorých poznáte – len nie každý nájde silu o tom otvorene hovoriť.

4. SKÚSENOSŤ S NEÚSPEŠNÝM TEHOTENSTVOM

Jedna používateľka fóra sa odvolala na štúdiu lekárskych odborníkov z americkej kliniky Mayo, ktorí odhadujú, že 20 % tehotenstiev sa končí potratom.

5. POCITY OSAMELOSTI

Dokonca aj tí, ktorí majú rodinu a deti, s ňou môžu bojovať.

6. SYNDRÓM PODVODNÍKA

Aj tí, o ktorých si myslíme, že odvádzajú dobrú prácu, môžu byť v skutočnosti neistí sami sebou a svojím úspechom a majú pocit, že vo svojej profesii zaberajú miesto niekomu, kto by odviedol lepšiu prácu.

7. PENIAZE

Znamená to, že máte nedoplatky na nájomnom, nedoplatky na pôžičkách alebo ste jednoducho zadlžení u priateľov. Priznať sa k tomu môže byť trápne alebo zahanbujúce – najmä ak ste v ťažkej finančnej alebo životnej situácii.

8. ĽÚTOSŤ RODIČOV NAD ROZHODNUTÍM MAŤ DETI

“Moja mama hovorí, že nás má rada, ale keby nás teraz nepoznala a musela by sa vtedy znova rozhodnúť, deti by nemala. Deti sú záväzok na celý život a ja jej toto rozhodnutie nevyčítam,” priznala jedna používateľka. Niektorí, ktorí sú sami rodičmi, priznali, že deti nemajú preto, že by ich naozaj chceli, ale kvôli spoločenskému tlaku.

9. TRAUMA DETÍ

Možno o nej ani neviete, ale tak či onak sa prejaví v našom správaní a dokonca negatívne ovplyvní náš život – môže byť ťažké ju rozpoznať a nájsť silu sa s ňou vyrovnať.

10. NEZNALOSŤ AKTUÁLNEJ AGENDY

Keď používame sociálne médiá, myslíme si, že všetci okolo nás vedia, čo sa deje vo svete – v skutočnosti však mnohí ľudia o niektorých udalostiach nemusia ani vedieť. Používateľ Redditu uvádza ako príklad bojkot McDonald’s a Starbucks zo strany aktivistov na pozadí palestínsko-izraelského konfliktu: “Online si je každý istý, že ide o masový protest, ale v reálnom svete má málokto predstavu. Ľudia zabúdajú, že nie každý je na internete 24 hodín denne, 7 dní v týždni, a to, že si niečo uvedomujete, neznamená, že všetci okolo vás vedia všetko.”

11. SPOLOČNÉ ROZHODNUTIE O ROZVODE

Keď sa niekto dozvie, že sa rozišiel, mnohí ľudia sú presvedčení, že sa medzi partnermi “niečo stalo”, ale v skutočnosti môžu obaja dospieť k rozhodnutiu rozviesť sa pokojne a bez konfliktov, keď si uvedomia a porozprávajú sa, že manželstvo pre nich nebolo tým správnym riešením.

12. ROZŠÍRENOSŤ KLAMSTVA

Ľudia klamú nielen preto, že nechcú odhaliť pravdu, ale aj preto, že chcú týmto spôsobom získať pozornosť. Upozornila na to novinárka, ktorá aktívne sedí na Reddite – podľa nej tí, ktorí sú prichytení pri klamstve, rýchlo prepadajú emóciám a môžu byť dokonca agresívni, keď si uvedomia, že ich klamstvo bolo odhalené.

13. PREVALENCIA PORÚCH AUTISTICKÉHO SPEKTRA

Niekedy si ľudia ani nemusia byť vedomí, že majú poruchu autistického spektra, a zamieňajú si jej charakteristiky s vlastnou osobnosťou alebo správaním. Nie je ľahké rozpoznať poruchu ani u seba, nieto ešte u iných, ktorí o nej nemusia vedieť alebo sa o nej môžu hanbiť povedať.

14. NEDOSTATOK PENIAZOV

Aj tí, ktorí sa nám zdajú finančne dobre zabezpečení, môžu v skutočnosti žiť od výplaty k výplate. “Za posledných 14 mesiacov mi niekoľkokrát zvýšili plat a povýšili aj moju manželku, ale stále si sotva môžeme dovoliť kúpiť jedlo,” hovorí jeden zahraničný používateľ s narážkou na rýchlo rastúcu infláciu vo svojej krajine.

15. SKRYTÁ NEZNÁŠANLIVOSŤ

Rasizmus, sexizmus a homofóbia nie sú vždy “nápadné” – tieto formy neznášanlivosti sa môžu skrývať za vtipy alebo nevhodné poznámky, ktoré na prvý pohľad nevyzerajú urážlivo. Najčastejšie, ako poznamenávajú používatelia, človek prejavuje intoleranciu v neformálnom prostredí a v osobnej komunikácii.