Ak veta “pondelok je ťažký deň” prestáva byť len názvom obľúbeného filmu a nedeľu trávime v obavách a vzrušení z nadchádzajúceho týždňa, potom ste sa s týmto syndrómom stretli. Tu je deväť spôsobov, ako sa ho zbaviť.

1. ZABUDNITE NA POŠTU CEZ VÍKEND

Ak si chcete skutočne oddýchnuť, musíte na víkend zabudnúť na prácu. Nie je to však také jednoduché, ak vám na displeji telefónu neustále vyskakujú upozornenia na nové e-maily.

Aj tých 5 minút, ktoré v sobotu alebo v nedeľu strávite čítaním správy od klienta alebo šéfa, môže vymazať atmosféru relaxu.

Najjednoduchším riešením je na chvíľu odstrániť aplikáciu pošta z telefónu. Napríklad v piatok o 18.00-19.00 hod. Stane sa to akýmsi rituálom a signálom pre vaše telo, že môžete vydýchnuť a uvoľniť sa.

2. CVIČTE V NEDEĽU

“Akože, nerozhodli sme sa práve zabudnúť na prácu?” Je to tak, lenže práca má rôzne podoby. Niekedy, aby ste sa vyhli starostiam o to, ako bude prebiehať nasledujúci týždeň, sa oplatí venovať hodinu plánovaniu. Keď si vopred premyslíte, čo musíte urobiť, získate pocit pokoja a kontroly.

3. PRIDAJTE DO SVOJHO TÝŽDENNÉHO PLÁNU “DUŠIČKOVÚ” ČINNOSŤ

Práca je práca, ale sú aj iné veci, ktoré treba robiť. Skúste si vytvoriť zoznam vecí, ktoré vás robia šťastnými. Môže to byť čokoľvek: napríklad čítanie knihy, ktorá čaká na prečítanie, alebo návšteva kaviarne v blízkosti vášho domova. Alebo možno obyčajný bublinkový kúpeľ. Naplánujte si na ne čas a nezabudnite, že tieto činnosti sú rovnako dôležité ako pracovné veci.

4. SNAŽTE SA VYHÝBAŤ ALKOHOLICKÝM VEČIERKOM

Celých päť dní sme čakali na víkend, aby sme mohli ísť von – do baru alebo sa zastaviť na párty u priateľa. Na jednej strane to pomáha rozptýliť sa a získať viac pozitívnych emócií. Na druhej strane alkohol len zvýši vašu úzkosť – nie v danom momente, ale na druhý deň ráno. Takže v nedeľu sa strach z blížiaceho sa pracovného týždňa ešte prehĺbi únavou, dehydratáciou a kocovinou.

5. URČIŤ KONEČNÝ CIEĽ SVOJEJ PRÁCE

Premýšľajte o tom, prečo pracujete? Zrejme preto, aby ste zaplatili za potraviny a oblečenie. Ale musí v tom byť niečo zmysluplnejšie. Možno vám vaša práca pomôže našetriť peniaze na vysnívaný výlet. Alebo je to, čo robíte, prospešné pre iných ľudí? Ak si uvedomíte, že vaša práca nie je len o zabezpečení životných potrieb, ale že má hodnotu, budete sa cítiť menej úzkostlivo.

6. ZAMERAJTE SA NA VÝHODY PRÁCE

Aj keď práca nemusí mať vyšší cieľ, stále existujú určité výhody.

Napríklad dobrí kolegovia, komunikácia s ktorými vám rozširuje obzory a jednoducho prináša potešenie, alebo získanie cenných skúseností, ktoré sa vám neskôr budú hodiť.

Treba si uvedomiť, že tu nehovoríme o toxickej pozitivite – tieto plusy neprekryjú mínusy, nezabránia vám prežívať negatívne emócie. Ale uvedomíte si, že nie ste v temnote, a to vám pravdepodobne zlepší náladu.

7. POROZPRÁVAJTE SA SO SVOJIMI KOLEGAMI

Je veľká šanca, že nie ste so svojimi obavami sami. Porozmýšľajte, s ktorými kolegami by ste mohli diskutovať na tému stresu? Komu dôverujete natoľko, aby ste sa s ním podelili o pocity a úvahy? Ak sa problémom zaoberajú viac ako dvaja ľudia, možno by ste o ňom mali hovoriť so svojím šéfom – možno by tento rozhovor mohol byť východiskom pre zmenu na vašom oddelení.

8. SKONTROLUJTE SI SVOJE DUŠEVNÉ ZDRAVIE

Úzkosť, apatia, strach… To všetko môže byť dôsledkom problémov s duševným zdravím, aj keď vás vaša práca baví. A ešte viac, ak ju nemáte. Samozrejme, kontrola u odborníka nie je nikdy zbytočná, ale bolesti žalúdka, tras a ťažkosti s dýchaním počas pracovného dňa sú obzvlášť znepokojujúcimi poplašnými signálmi.

9. HĽADAJTE SI NOVÚ PRÁCU

Hľadali ste si novú prácu, mali ste voľný víkend, navštívili ste odborníka, ale stále sa vám nechce ísť do práce? Pravdepodobne by ste mali ešte popremýšľať o hľadaní nového miesta. Na jednej strane je to pre vás dôležité – pre vaše zdravie, pre vašu budúcnosť. Na druhej strane je to dôležité pre vaše okolie, pretože zložitý vzťah k práci ovplyvňuje všetky oblasti vášho života.