Parvovírusová infekcia – bežné a veľmi nákazlivé ochorenie u detí. Niektorí ju nazývajú chorobou “červených líčok” kvôli charakteristickej vyrážke na tvári. Parvovírusová infekcia je tiež známa ako “piata choroba”, pretože historicky zaujímala piate miesto na zozname bežných detských chorôb, ktoré sú charakteristické vyrážkou.

Väčšina detí má parvovírusovú infekciu v miernom tvare a takmer nepotrebuje liečbu. Avšak u dospelých môže infekcia prebiehať dosť ťažko. U tehotných žien môže parvovírusová infekcia spôsobiť vážne problémy s zdravím dieťaťa. Táto infekcia môže byť tiež nebezpečná pre ľudí trpiacich určitými formami anémie alebo s oslabenou imunitnou systémom.

Symptómy

Väčšina ľudí infikovaných parvovírusom nemá žiadne príznaky alebo symptómy ochorenia. Keď sa symptómy prejavia, veľmi sa líšia v závislosti od veku.

Symptómy parvovírusovej infekcie u detí

Skoré príznaky a symptómy parvovírusovej infekcie u detí:

  • Vysoká teplota, horúčka
  • Poruchy tráviaceho traktu
  • Hlavačka
  • Nádcha
  • Charakteristická vyrážka na tvári

Po niekoľkých dňoch od prejavu prvých symptómov sa na tvári vašho dieťaťa môže objaviť charakteristická jasne červená vyrážka – zvyčajne na oboch líciach. Počas priebehu ochorenia sa môže rozšíriť na ruky, trup, stehná a zadok, kde vyrážka získava ružový, čipkovaný, mierny nádych nad kožou. Vyrážka môže spôsobovať svrbenie, najmä na podrážkach nôh.

Všeobecne platí, že vyrážka sa prejavuje skôr v priebehu choroby. Túto vyrážku nie je ťažké zmýliť s inými vírusovými vyrážkami alebo vyrážkami súvisiacimi s užívaním liekov. Vyrážka sa môže objavovať a miznúť počas troch týždňov a stáva sa nápadnejšou, keď vaše dieťa má zvýšenú teplotu, trávi veľa času na slnku alebo po kúpaní.

Symptómy parvovírusovej infekcie u dospelých

U dospelých sa zvyčajne nevyvíja vyrážka na tvári. Najčastejším symptómom parvovírusovej infekcie u dospelých je bolestivosť kĺbov, ktorá trvá niekoľko dní až týždňov. Najčastejšie sú postihnuté kĺby rúk, zápästí, kolenách a členkoch.

Kedy sa obrátiť na lekára

Väčšinou pri parvovírusovej infekcii nepotrebujete návštevu lekára. Avšak, ak máte alebo váš dieťa určité stavy alebo ochorenia, ktoré môžu zvýšiť riziko komplikácií, zaregistrujte sa na konzultáciu u lekára. Tieto ochorenia a stavy zahŕňajú:

• Sickle-cell anémia

• Oslabená imunita.

• Tehotenstvo

Príčiny

Parvovírus B19 u človeka spôsobuje parvovírusovú infekciu. Odlišuje sa od parvovírusu, ktoré spôsobujú ochorenie u psov a mačiek, preto sa nemôžete nakaziť od svojich domácich zvierat ani naopak.

Parvovírusová infekcia u ľudí je najčastejšia u detí základných škôl počas výskytov ochorení v zimných a jarných mesiacoch, ale ktokoľvek môže ochorieť v akomkoľvek období roka. Toto ochorenie sa prenáša z človeka na človeka ako prechladnutie, cez dýchanie, kašeľ a sliny a pri bežnom kontakte so ochoreným človekom.

Parvovírusová infekcia sa môže tiež prenášať krvou. Nakazená tehotná žena môže preniesť vírus svojmu dieťaťu.

Ochorenie je nákazlivé týždeň pred výskytom vyrážky. Keď sa vyrážka objaví, vy alebo vaše dieťa už nie ste nákazliví a nemusíte byť izolovaní.

Komplikácie

Parvovírusová infekcia a anémia

Parvovírusová infekcia môže spôsobiť vážne komplikácie u ľudí trpiacich anémiou. Anémia je stav, pri ktorom bunky dodávajúce kyslík do všetkých buniek vášho organizmu (červené krvinky) sa spotrebúvajú rýchlejšie, než ich kostná dreň nahradí. Parvovírusová infekcia u ľudí s anémiou môže zastaviť tvorbu erytrocytov a spôsobiť anemickú krízu. Osobitné riziko hrozí u ľudí s drepanocytovou anémiou.

Parvovírus môže tiež spôsobiť anémiu a s ňou súvisiace komplikácie u:

• Nenarodených detí, ktorých matky sú infikované parvovírusom počas tehotenstva.

• Ľudí s oslabenou imunitou.

Parvovírusová infekcia počas tehotenstva

Parvovírusová infekcia počas tehotenstva môže postihnúť erytrocyty plodu. Aj keď sa to vyskytuje zriedka, môže to spôsobiť vážnu anémiu plodu, ktorá môže viesť k potratu alebo mŕtvorodeniu. Riziko pre dieťa je najvyššie v prvom polroku tehotenstva.

Parvovírus u ľudí s oslabenou imunitou

Parvovírusová infekcia tiež môže spôsobiť vážnu anémiu u ľudí s oslabenou imunitou, ktorá môže vzniknúť v dôsledku:

• Infekcie HIV

• Liečby súvisiacej s liečbou rakoviny

• Imunosupresívnych liekov, ktoré sa používajú po transplantácii orgánov.

Liečba a prevencia

Neexistuje špecifická liečba pre parvovírusovú infekciu. Liečba je symptomatická. Neexistuje žiadna vakcína na prevenciu infekcie parvovírusom u ľudí. Keď raz prekonáte parvovírusovú infekciu, získate doživotnú imunitu. Môžete znížiť riziko infekcie týmto vírusom, ak si budete často umývať ruky a ruky dieťaťa, nedotýkať sa tváre špinavými rukami, vyhýbať sa chorým ľuďom a nejesť špinavými rukami.