Zdroj

Výskum ukazuje, že pracujúce matky trávia oveľa viac času rodinným životom a aktívnymi činnosťami so svojimi deťmi . Objavte 10 dôvodov, prečo by ste ňou mali byť.

  1. Zarobíte peniaze. Práca je zdrojom ďalších príjmov. Váš plat je bohatší o domáci rozpočet, čo znamená lepšiu životnú úroveň, ako aj pocit bezpečia a stability.

Pre 87% opýtaných žien je najvážnejším argumentom ďalší plat.

  1. Uspokojujete svoje potreby – spolupatričnosť, uznanie a tiež sebarealizáciu. Ovplyvňuje to vašu sebaúctu a sebavedomie.

Viac ako polovica pracujúcich matiek je presvedčená, že pracujúce matky a tie, ktoré sa starajú iba o deti a domov, sú vnímané odlišne. U profesionálne aktívnych žien sa ukazuje, že sú viac rešpektované.

  1. Realizujete sa na sociálnej úrovni. Vytvárate si vzťahy a komunikujete s ľuďmi. Vy preberáte ďalšie spoločenské roly – ste šéf, podriadený, spolupracovník, kolega, priateľ alebo člen tímu. Obohatí vás to.

Psychológovia zdôrazňujú, že po 2 – 3 rokoch od prerušenia práce sa začína objavovať pocit izolácie a nedostatok sebavedomia.

  1. Rozvíjate komunikačné, vyjednávacie a asertívne schopnosti. Zlepšujete sa v oblastiach, ako je riadenie a organizácia. Vďaka tomu sa vám darí lepšie každý deň v práci aj doma.
  2. Zlepšujete sa profesionálne. Ste silnejšie, získavate zručnosti a skúsenosti. Investujete do svojho rozvoja, záleží vám na kontinuite práce, nevypadávate z trhu. Staráte sa o svoju profesionálnu kariéru.
  3. Dáte svojmu dieťaťu pozitívny vzor. Pri pohľade na matku, ktorá pracuje, sa dieťa veľa naučí. Že stojí za to byť nezávislý a aktívny, realizovať seba a svoje sny. Dieťa si vytvára úctu k práci, povinnostiam, vedomostiam a kvalifikácii (čo ovplyvňuje aj postoj k učeniu). Je potrebné byť zodpovedný a ambiciózny.

Viac ako 90 percent pracujúcich matiek tvrdí, že je dobrým príkladom pre svoje deti. Dcéry pracujúcich matiek zarábajú najmenej o 5% viac ako dcéry matiek, ktoré neboli profesionálne aktívne.

  1. Profesionálna práca je odrazovým mostíkom, ktorá môže mať pozitívny vplyv na pohodu a duševné zdravie, ako aj na domácu atmosféru. Je to úplne iný rytmus života. Po príchode z práce hráte rolu mamy alebo manželky úplne inak, ako keby ste to mali robiť 24 hodín denne, bez prestávky. Výskum ukazuje, že nepracujúce matky sú v porovnaní s pracujúcimi matkami nervóznejšie a prísnejšie voči svojim deťom, najmä tým, ktoré spôsobujú výchovné ťažkosti. Na druhej strane iné štúdie ukazujú, že pracujúce matky sú k svojim deťom citlivejšie, vrúcnejšie a trpezlivejšie ako tie, ktoré nezačali pracovať.
  2. Partneri profesionálne aktívnych žien sa viac zaoberajú starostlivosťou o deti a o domáce práce.
  3. Deti pracujúcich matiek sú zodpovednejšie, samostatnejšie a lepšie organizované. Rýchlejšie preberajú domáce práce a berú ich ako samozrejmosť. Výskum ukázal, že v budúcnosti majú väčšiu šancu nájsť si prácu.
  4. Práca ženy má pozitívny vplyv na kvalitu rodinného života a životnosť manželstiev. Podľa vedcov má profesionálna činnosť partnerov pozitívny vplyv na rodinný život a stabilizáciu manželstiev. Je to dôsledok vyššie uvedených výhod – od zárobkov po blaho ženy.

Výskum tiež ukazuje, že pracujúce ženy v porovnaní s nepracujúcimi trávia oveľa viac času rodinným životom a aktivitami s deťmi, ako je čítanie kníh, rozprávanie alebo prechádzka – činnosti, ktoré si vyžadujú priamy kontakt.