Varíme, pretože musíme, vodíme deti do školy, pretože musíme, pracujeme v zamestnaní, ktoré zarába peniaze, pretože nikto iný nedokáže zabezpečiť rodinu. A veľmi sa bojíme robiť to, čo naozaj chceme. Aj keď je to to, čo by nám a našim blízkym prinieslo radosť. Prečo je také ťažké nasledovať svoje túžby a počúvať svoje vnútorné dieťa?

HISTÓRIA

“Viera Petrovna, berte moje slová vážne. Ešte chvíľu a následky budú nezvratné,” povedal lekár Viere. Vyšla z ponurej nemocničnej budovy, sadla si na lavičku a asi po desiaty raz si znovu prečítala obsah lekárovho receptu.

Medzi dlhým zoznamom liekov sa jeden predpis vynímal najjasnejšie zo všetkých

Doktor bol zrejme srdcom básnik a jeho odporúčanie znelo očarujúco romanticky: “Staňte sa svojou vlastnou vílou. Vytvorte si a splňte svoje vlastné želania.” Pri týchto slovách si Vera ťažko vzdychla, nepripomínala vílu o nič viac ako cirkusový slon Maju Pliseckú.

O rok neskôr Vera sedela na tej istej lavičke. Modrý list s receptom sa už dávno niekde stratil, ale nebol potrebný. Všetky analýzy sa vrátili do normálu a v diaľke za stromami bolo vidieť vývesný štít Verinej novootvorenej agentúry “Staň sa vílou pre seba”.

PRÍČINY

Je zvláštne, že je pre nás veľmi ťažké nasledovať svoje túžby. Viete prečo? Máme z nich strach. Áno, áno, bojíme sa tej tajnej časti seba, ktorá túži. Pozrime sa na dôvody, prečo ľudí tak znepokojuje už len myšlienka na to, že by svoje túžby premenili na skutočnosť.

1. “Moji blízki budú trpieť”

“Ty čo? – !” zahučala raz jedna z mojich klientiek pri návrhu, aby robila to, čo sa jej páči. – A čo moji najbližší? Tí budú trpieť mojou nepozornosťou!”

Zdá sa nám, že blízki budú trpieť. Prečo? Pretože im budeme venovať menej pozornosti, menej sa o nich starať. V skutočnosti len hráme úlohu láskavej, starostlivej, pozornej manželky a matky.

A v hĺbke duše sa považujeme za zatvrdnutých egoistov, ktorým na ľuďoch okolo nás nezáleží.

Ak necháte svoje “pravé ja” ísť, počúvať a nasledovať svoje najhlbšie túžby, klamstvo bude odhalené, takže odteraz a navždy bude na “chcieť” visieť nápis: “Zákaz vstupu”. Odkiaľ pochádza toto presvedčenie?

Jedného dňa sa päťročná Káťa nechala príliš uniesť hrou a začala robiť veľký hluk, napodobňujúc útok divých labutích husí na úbohého Váňu. Nanešťastie, hluk sa ozval práve vtedy, keď si Kátin maličký brat dával popoludňajší spánok. Do izby vletela jej mama rozzúrená: “Pozri sa na ňu, hrá sa tu a na svojho brata kašle. Nestačí, čo chceš! Mala by si myslieť aj na iných, nielen na seba. Sebecká!”

Znie vám to povedome? To je koreň toho, že nechcete robiť to, čo chcete.

2. “Čo chce robiť moje vnútorné dieťa?”

“Nechať moje vnútorné dieťa robiť to, čo chce?! – Ďalší klient bol nahnevane rozhorčený. – Nie, nemôžem to riskovať. Ako môžem vedieť, čo sa mu bude preháňať hlavou? S následkami sa budeš musieť vyrovnať neskôr.

V druhom prípade je situácia iná, ale podstata je rovnaká. Prečo sa bojíme vidieť sa ako malé dievčatko a aspoň niekedy urobiť to, čo chce? Pretože vieme, že naše skutočné túžby môžu byť strašné. Neslušné, nesprávne, odsúdeniahodné.

Myslíme si o sebe, že sme zlí, nesprávni, skazení, že si zaslúžime odsúdenie

Takže žiadne želania, žiadne “počúvaj svoje vnútorné dieťa”. Snažíme sa ho umlčať, navždy udusiť, aby sa nevytrhlo a nerobilo chyby.

O pôvode tejto viery vám ochotne porozprávajú Dima, ktorý vo svojich šiestich rokoch z balkóna lial vodné pištole na okoloidúcich, Jura, ktorý vo svojich štyroch rokoch len tak tak preskočil priekopu, čím vystrašil svoju babičku, a Aľona, ktorá neodolala a siahla na trblietavé kamene okolo krku matkinho priateľa. Ako mohla vedieť, že sú to diamanty? Ale ostrý výkrik a facka na ruky ju navždy odradili od toho, aby nasledovala neznámy impulz kdesi hlboko vnútri.

Škoda len, že my sami si takéto situácie nie vždy pamätáme, najčastejšie ich odhalíme pri stretnutí so psychológom.

3. “Všetci si budú myslieť, že som lenivá”.

Keď sa neriadime svojimi túžbami, pripravujeme sa o radosť a potešenie. Život meníme na nekonečné “musím” a nie je jasné komu. Žiadna radosť. Nevedomky si nedôverujú, mnohí si už ani raz neodpočinú. Skúste im povedať, aby častejšie oddychovali. “Ak si ľahnem, už nevstanem,” hovorí Slava. – Zostanem ležať ako krokodíl, ktorý predstiera, že je poleno. Iba krokodíl ožíva pri pohľade na korisť, ale ja zostanem polenom navždy.”

Čomu tento muž verí? Že je úplný flákač.

A tak sa Slava točí, krúti, funí, rieši milión problémov naraz, len aby sa nezastavil a neukázal “svoje pravé ja”, flákača a lajdáka. Áno, áno, tak Slávu v detstve volala jeho mama.

PROBLÉM

Je veľmi bolestivé, ako zle o sebe zmýšľame, ako veľmi sa znevažujeme. Ako nevidíme svetlo, ktoré je v duši každého z nás. A keď nedôverujete sebe, nemôžete dôverovať ani iným.

Toľko o nedôvere spoločnosti. Nedôvera voči zamestnancom, ktorých čas príchodu a odchodu je riadený špeciálnym programom. Lekárom a učiteľom, ktorí už nemajú čas liečiť a učiť, pretože namiesto toho musia vypĺňať množstvo papierov. A ak to neurobíte, ako zistia, že liečite a učíte správne? Nedôvera budúceho manžela, ktorému večer vyznávate lásku až za hrob a ráno ho požiadate o podpísanie predmanželskej zmluvy. Nedôvera, ktorá sa vkráda do každého zákutia. Nedôvera, ktorá vás oberá o ľudskosť.

Dôkaz

Kedysi sa v Kanade uskutočnil sociálny prieskum. Obyvateľov Toronta sa pýtali, či veria, že sa im podarí získať späť stratenú peňaženku. “Áno” odpovedalo menej ako 25 percent opýtaných. Potom výskumníci vzali a “stratili” na torontských uliciach peňaženky s menom majiteľa. Vrátilo ich osemdesiat percent z nich.

ROZHODOVANIE

Sme lepší, ako si myslíme. Vstane Slava, ktorá má čas na všetko a na všetko, už nikdy, ak sa nechá položiť? O päť dní, o desať dní, prípadne o mesiac bude chcieť vstať a robiť veci. Nech to stojí čokoľvek, bude to chcieť urobiť. Ale tentoraz preto, že to chcel. Bude Káťa nasledovať svoje túžby a opustí svoje deti a manžela? Je tu obrovská pravdepodobnosť, že pôjde na masáž, navštívi divadlo a potom sa bude chcieť (presne chcieť!) vrátiť k rodine a pohostiť svojich blízkych chutnou večerou.

Naše túžby sú oveľa čistejšie, vyššie a ľahšie, než si o nich myslíme. A smerujú k jedinému: k radosti.

Viete, čo sa stane, keď je človek naplnený radosťou? Vyžaruje ju do svojho okolia. Mama, ktorá strávila srdečný večer s priateľom, sa namiesto mrmrania “ako som z teba unavená” podelí o túto radosť so svojimi deťmi.

Cvičenie

Ak si nezvyknete robiť si radosť, nestrácajte čas. Práve teraz si vezmite pero a kus papiera a napíšte si zoznam 100 položiek: čo by mi urobilo radosť. Dovoľte si denne splniť jednu položku a pevne verte, že tým plníte to najdôležitejšie poslanie: napĺňať svet radosťou. Po šiestich mesiacoch zistite, koľko šťastia naplnilo vás a prostredníctvom vás aj vašich blízkych.