Je naozaj možné dosiahnuť úspech a životné zmeny len vtedy, ak sa neustále lámeš? Náš publicista Iľja Latypov rozoberá rôzne druhy násilia voči sebe samému a k čomu to vedie.

AKÉ CHYBY SA MÔŽU VYSKYTNÚŤ

Poznám jednu pascu, do ktorej sa dostanú všetci ľudia, ktorí sa rozhodnú zmeniť sa. Leží na povrchu, ale je tak šikovne zorganizovaná, že ju nikto z nás nedokáže obísť – určite na ňu stúpime a pomýlime sa.

Samotná myšlienka “zmeniť sa” alebo “zmeniť svoj život” vedie priamo k tejto pasci

Prehliada sa kľúčový článok, bez ktorého bude všetko úsilie zbytočné a môžeme skončiť horšie, ako sme boli. Keď chceme zmeniť seba alebo svoj život, zabúdame premýšľať o tom, ako pôsobíme na seba alebo na svet. A práve to, ako to robíme, rozhoduje o tom, čo sa stane.

1. Násilie

Pre mnohých je hlavným spôsobom, ako so sebou komunikujeme, násilie. Od detstva nás učili, že musíme zlomiť sami seba, aby sme dosiahli výsledky, ktoré chceme. Vôľa, sebadisciplína, žiadne poľavenie. A bez ohľadu na to, čo takému človeku ponúkneme na rozvoj, použije násilie.

  • Joga? Budem sa tak trápiť jogou, ignorovať všetky signály tela, že nevstanem týždeň.
  • Musíte si stanoviť ciele a dosiahnuť ich? Urobím si zle, keď budem bojovať o realizáciu piatich cieľov naraz.
  • Deti potrebujú láskyplnú starostlivosť? Hladenie detí až po záchvaty hnevu, pričom na deti tlačíme svoje vlastné potreby a podráždenie – v tomto úžasnom novom svete nie je miesto pre naše city!

Násilie ako spôsob kontaktu je neustála vojna so sebou samým a s druhými.
Stávame sa ako človek, ktorý sa učí rôzne nástroje, pričom vie len jedno: ako zatĺkať klince. Bude zatĺkať kladivom, mikroskopom, knihou, hrncom. Pretože nevie nič iné, len ako zatĺkať klince. Ak sa mu niečo nepodarí, začne zatĺkať “klince” do seba…..

2. Poslušnosť

A potom je tu poslušnosť, ktorá je formou zneužívania seba samého. Spočíva v myšlienke, že hlavnou vecou v živote je verne plniť pokyny. Zdedená poslušnosť z detstva, ale namiesto rodičov sú tu teraz obchodní guruovia, psychológovia, politici, novinári….

Samotná myšlienka “zmeniť seba” alebo “zmeniť svoj život” vedie priamo do tejto pasce.

Nie je to “je dôležité si to ujasniť”, ale “vždy si to ujasnite”. A zalievajúc sa potom, ignorujúc vlastnú hrôzu, pôjdeme vysvetľovať všetkým, ktorých sme sa predtým báli. Keďže sme v sebe ešte neobjavili žiadnu oporu, žiadnu podporu, len na energiu poslušnosti – a nakoniec upadneme do depresie, zničíme seba aj vzťahy. A trestajúc sa za svoje zlyhania: “Povedali mi, ako je to správne, a ja som to nedokázal!” Infantilné? Áno. A bezohľadné voči sebe.

ČO ROBIŤ

Veľmi zriedkavo sa prejavuje iný spôsob vzťahu k sebe samému – starostlivosť. Keď sa dôkladne preskúmate, objavíte svoje silné a slabé stránky a naučíte sa s nimi zaobchádzať. Naučíte sa starať sa o seba, nie “prispôsobovať sa sebe”. Jemne, bez ponáhľania sa – a chytenia sa za ruku, keď sa dopredu rúti zvyčajné násilie voči sebe samému. V opačnom prípade sa o seba môžete začať starať tak zúrivo, že sa nikto nebude cítiť zle.

A mimochodom: s objavením sa starostlivosti často zmizne aj túžba zmeniť sa.