Nikto z nás sa nemusí zmeniť, aby sa ochránil pred násilníkmi a manipulátormi. Ak ste si však všimli, že tieto typy ľudí sa vo vašom živote objavujú stále znova a znova, stojí za to venovať pozornosť vlastnostiam vašej osobnosti, ktoré ich môžu priťahovať.

V každej situácii násilia a zneužívania v rodine je vinný násilník, nie obeť. Napriek tomu niektoré naše vlastnosti alebo postoje často priťahujú manipulujúcich a zneužívajúcich partnerov.

Hlavne kvôli týmto vlastnostiam sme ochotní odpustiť alebo prižmúriť oči nad zneužívajúcim a manipulatívnym správaním partnera, keď sa zamilujeme. Toto je takzvaná traumatická pripútanosť.

7 VLASTNOSTÍ, KTORÉ MÔŽU PRIŤAHOVAŤ NÁSILNÍKOV A MANIPULÁTOROV

1. Vaše sebavedomie závisí od názorov druhých

V tomto prípade je vaše sebavedomie do veľkej miery určené tým, ako sa k vám správajú ostatní. Je to, akoby ste úplne nechápali, kto v skutočnosti ste, a neuvedomovali si svoju vlastnú hodnotu – vo vzťahoch aj v živote všeobecne.

2. Máte pocit, že vo vzťahu máte málo čo ponúknuť

Ak si nie ste istí sami sebou a svojimi schopnosťami, je nepravdepodobné, že by ste prilákali sebavedomého partnera. Je dôležité uvedomiť si, že napriek všetkým svojim nedokonalostiam máte nepopierateľné silné stránky a potenciálnemu partnerovi máte čo dať. Uvedomenie si vlastnej hodnoty vám pomôže nájsť niekoho, kto si tiež váži seba a svoje kvality.

3. Ste človek, ktorý prežil zneužívanie a v hĺbke duše verí, že si zaslúži, aby sa s vami takto zaobchádzalo

Negatívne skúsenosti vždy nejakým spôsobom ovplyvňujú náš súčasný život, ale je len na nás, či minulosť určí našu budúcnosť. Ak do nových vzťahov zakaždým vnášate ťarchu minulých zlyhaní, mali by sme sa čudovať, že aj ony zlyhávajú!

Namiesto toho môžete túto skúsenosť využiť na rast a rozvoj tým, že si z nej vezmete dôležité ponaučenie.

4. Dúfate, že sa druhí ľudia zmenia k lepšiemu (aj keď to nemajú v úmysle)

Dospelí málokedy menia zaužívané vzorce správania – najmä pokiaľ ide napríklad o chronické klamstvo. Klamstvo je často len dôsledkom vážnejších problémov, ako je narcizmus alebo závislosti. Jedinou cestou z tohto začarovaného kruhu je, ak si človek prizná problém a prestane svoje správanie neustále ospravedlňovať klamstvami.

Ak očakávate, že sa ostatní zmenia kvôli vám, je nepravdepodobné, že si vybudujete zdravé vzťahy.

Takmer nikto z nás nie je ochotný vážne sa zmeniť kvôli druhým. Skutočne vážna zmena si vyžaduje hlboké uvedomenie si svojich problémov a silnú motiváciu, ktorá je, žiaľ, zriedkavá.

5. Ste presvedčení, že každý si zaslúži ďalšiu šancu (znova a znova)

Áno, previnilcovi môžete raz dať šancu na nápravu. Ale ak sa jeho nedôstojné správanie opakuje znova a znova a vy znova a znova zatvárate oči pred tým, čo sa deje, a ospravedlňujete jeho konanie, je nepravdepodobné, že by ste počítali s dobrom takéhoto vzťahu.

6. Neveríte, že si zaslúžite niečo viac

Často sú na to náchylní najmä tí, ktorí sú zvyknutí cítiť sa ako “biela vrana”, nie ako ostatní.

Možno sa všade, kam prídete, cítite ako outsider a začnete mať pocit, že nie ste hodní šťastia a úspechu (čo, samozrejme, nie je pravda). Ak ste v hĺbke duše presvedčení, že si zaslúžite zlé zaobchádzanie, pravdepodobne sa s takýmito postojmi stretávate naozaj často.

7. V živote vidíte predovšetkým negatívne aspekty

Podobné veci niekedy priťahujú podobné veci. Ak je váš postoj k životu prevažne negatívny, je to cítiť vo vašich vzájomných vzťahoch a priťahuje to k vám rovnako (alebo ešte viac) negatívnych ľudí.

EXISTUJE CESTA VON!

Traumatická väzba na násilníka zvyčajne vzniká kvôli nepredvídateľnosti a kontrastom v jeho správaní: krutosť a zneužívanie sa striedajú s prejavmi lásky, náklonnosti a starostlivosti.

Takéto “emocionálne výkyvy” často vytvárajú silné puto, ktoré je veľmi ťažké pretrhnúť.

Niekedy si obeť zneužívania po absolvovaní série takýchto vzťahov postupne začne uvedomovať, že za to, čo sa deje, nemôže a že vlastnosti, ktoré priťahujú zneužívateľa, sú výsledkom traumy z minulosti, a nie “prekliatím” alebo doživotným trestom.

Je veľmi dôležité neobviňovať sa, ale snažiť sa poučiť z negatívnych skúseností. Láska a starostlivosť o seba a práca na liečení dlhodobých tráum vám pomôžu nájsť partnera, ktorý je vás hoden.