Je normálne a dokonca správne, že sa vydávate a snívate o tom najlepšom. Rodinný život sa však často nevyvíja podľa plánovaného scenára a mení sa na nekonečné preteky vo výchove detí, starostlivosti o domácnosť a dokonca aj v plnení pracovných úloh. Prečo sa vydávame za princezné a stávame sa slúžkami? A čo by sme mali urobiť, aby to bolo inak?

Miesto sluhov v rodine zaujímame predovšetkým preto, že sa správame príliš náročne. Mnohé z nás chcú byť dokonalými hostiteľkami, manželkami a matkami – a len málo z nás si uvedomuje, že táto úloha si vyžaduje najvyššiu úroveň kompetencií. Snažíme sa zvládnuť všetko naraz – upratovanie, varenie a starostlivosť o deti. Ak však tieto procesy nie sú organizované, skôr či neskôr sa začne zdať, že to je všetko, čo robíme – tri, upratovanie, pranie, varenie a tak ďalej dokola. Výsledkom je apatia a frustrácia.

Naša nespokojnosť, vyhorenie, depresia a zúfalstvo vznikajú preto, že si nedovolíme úprimne odpovedať na jednoduchú otázku: Kde mám byť v tejto štruktúre? Kto som vo svojom vlastnom dome? Toto pochopenie umožní nový pohľad na seba a svoju úlohu.

TOP MANAŽÉR ALEBO RADOVÝ ZAMESTNANEC: ÚLOHA ŽENY V RODINE

Uvažujme o tejto úlohe na príklade veľkých spoločností. Existuje top manažér, ktorý je zodpovedný za všetky procesy a pod ktorého dohľadom sú zamestnanci. Ide o najvyššiu manažérsku pozíciu v spoločnosti.

Čo patrí medzi úlohy top manažéra? On:

  • je zodpovedný za efektívne riadenie organizácie;
  • prijíma rozhodnutia, ktoré ovplyvňujú každého zamestnanca;
  • je schopný strategicky myslieť, zodpovedá za výsledok práce;
  • nezodpovedá za konkrétne procesy, ale za systém ako celok;
  • má manažérske schopnosti, dokáže vyjednávať a nastavovať všetky procesy.

Teraz zhodnotíme povinnosti a zodpovednosti líniového zamestnanca. Napríklad upratovačka nie je zodpovedná za všetky procesy v spoločnosti, vykonáva len úzku vrstvu práce – jej povinnosťou je jednoducho vytrieť podlahu. Môže sa jej zdať, že stále niečo robí, možno dokonca viac ako vrcholový manažér. Ale kto má v konečnom dôsledku väčšiu efektivitu?

Na tomto príklade vidíme, že oveľa efektívnejšie je byť v domácnosti manažérom než len upratovačom. Riadiť procesy. A na to musia existovať skutočné kompetencie, ktoré je potrebné napumpovať.

AKO SA STAŤ ŠPIČKOVÝM MANAŽÉROM VO VLASTNEJ DOMÁCNOSTI

Skôr ako sa stanete top manažérom vo vlastnej domácnosti, musíte skutočne zhodnotiť svoju úlohu. Najdôležitejšie je uvedomiť si, že žena, manželka a matka je srdcom domácnosti, nikto ju nikdy nenahradí. Každého zamestnanca v organizácii možno ľahko nahradiť, ale matku deťom nikto nenahradí. Naša práca v domácnosti je viac, ako si ktokoľvek dokáže predstaviť, preto netreba očakávať, že niekto ocení našu náročnú prácu. Len sa sami nemusíme znehodnocovať.

Je dôležité uvedomiť si, že materstvo nie je šprint, ale maratón. Preto sa o seba musíme strategicky starať a byť si zdrojom. A ak je naša úloha taká veľká, je nevyhnutné zosúladiť veľkosť nášho cieľa s naším vzhľadom.

Pozrime sa na jednoduché kroky, ktoré nás môžu previesť z režimu služobníka do režimu top manažéra.

1. Dbajte o svoj vzhľad

Áno, táto zdanlivá maličkosť je miestom, kde sa začína skutočné pochopenie vašej úlohy. Predstavte si, že pracujete pre veľkú a prestížnu spoločnosť. Dovolili by ste si prísť do práce tak, ako vyzeráte doma? Samozrejme, že nie.

2. Zmeňte svoj prístup k rutinnej práci

Neporiadok nie je príčinou, ale dôsledkom. Upratovačka po každom upratuje, zatiaľ čo manažér hľadá príčinu a odstraňuje ju. To si vyžaduje každodennú analýzu svojho konania a hľadanie najefektívnejšieho riešenia. Dá sa to pochopiť na jednoduchom príklade letu sliepky a orla. Sliepka veľa a silno máva krídlami, ale veľa nelieta. Orol urobí niekoľko mávnutí a letí, pričom plánuje vo vzdušných prúdoch. Musíte sa naučiť plánovať ako orol: robiť menej, ale mať viac času.

Naučte sa vždy robiť to, čo potrebujete, vtedy, keď to potrebujete urobiť. Nešetrite upratovaním, praním, varením, ale urobte z toho fungujúci systém. Čistota nie je tam, kde veľa upratujete, ale tam, kde viete udržiavať poriadok.

3. Stanovte si termíny

Ženský time manažment je radikálne odlišný od mužského. Mužská logika je priamočiara, kde je ľahké rozvrhnúť postupnosť činností. Úloha ženy je iná. Máme nekonečný zoznam úloh: žijeme v stave neustále prichádzajúcich prúdov, preto je dôležité zastaviť niektoré procesy časovačom, inak upratovanie a iné domáce práce nikdy nedokončíme.

4. Zvyknite si, že rodina robí domáce práce spoločne

Čo nám najčastejšie bráni tešiť sa zo života? Samozrejme, nekonečná rutina. O akej spokojnosti a dobrej nálade môžeme hovoriť, ak sa všetky procesy v domácnosti zredukujú na hádku: “upratuj”, “ustel posteľ”, “nerozhadzuj ponožky”. Chaotické činnosti a rozruch nám berú všetku silu a emócie. Je všetka interakcia v rodine zredukovaná na boj o poriadok? Samozrejme, že nie. Môže a mala by byť aj iná. Čarovná pilulka, po ktorej si všetci členovia rodiny budú chcieť po sebe upratať, neexistuje a ani existovať nebude. Ale určite existujú metódy, ktoré pomôžu usilovať sa o ňu.

Od tých najjednoduchších:

  • Rýchle upratovanie – časovač na 15 minút a zapnutá veselá hudba. Každý člen rodiny počas tohto času urobí poriadok vo svojej oblasti zodpovednosti. Ideálne je, ak sa do tohto procesu zapojí celá rodina, ale ak sa niekomu nechce, jednoznačne sa vzpiera, nenúťte a ukážte na svojom príklade, že upratovanie môže byť nie trápenie, ale celkom zábavná činnosť.
  • Klzáky – Priraďte deťom podľa veku klzáky, ktoré zaznamenávajú, ako veci robia. Mladšie aj staršie deti si rady označujú veci, ako ich robia – stačí ich povzbudiť a pochváliť. Takto sa z povinných činností s klzákom časom vyvinú užitočné návyky.

5. Zbavte sa perfekcionizmu

Znehodnocuje akýkoľvek úspech a zabíja motiváciu. Perfekcionista nikdy nebude spokojný so svojím výsledkom ani s výsledkami ostatných. Dôležité je každý deň zaznamenávať, koľko sa toho urobilo, a svoju motiváciu viazať na dosiahnuté výsledky.