Zdroj

Nespavosť je veľmi vážny problém. Poruchy spánku sú problémom, ktorý ovplyvňuje celé ľudské fungovanie. Spánok je plytký, prerušovaný a príliš krátky na to, aby si človek oddýchol. S tým sa spája aj narastajúce psychické napätie a narastajúci stres. To všetko môže viesť k veľmi vážnym zdravotným problémom. Čo by ste mali vedieť o nespavosti? Pokračujte v čítaní!

PROBLÉMY SO SPÁNKOM

V minulosti sa nespavosť spájala najmä so staršími ľuďmi. Súviselo to s nižšou potrebou spánku či prirodzenými zmenami, ktoré prebiehajú v ľudskom tele v starobe. Problémy so spánkom však dnes hlási čoraz viac mladších ľudí.

Nespavosť prenasleduje ľudstvo po stáročia. V dnešnom svete je to však čoraz vážnejší problém. Životné tempo sa zmenilo, ľudia teraz žijú vo väčšom strese a zhone, čo má negatívny vplyv na ich prirodzený a biologický rytmus spánku.

Pod vplyvom čoraz častejšie diagnostikovanej nespavosti došlo aj k zmenám v jej chápaní. Dnes sa už nespavosť nelieči len ako problém spojený s inými chorobami. Považuje sa za samostatnú chorobnú jednotku. Existujú dokonca špecializované centrá, kde sa kladie dôraz práve na liečbu všetkých druhov porúch spánku.

NESPAVOSŤ – PRÍČINY

Poruchy spánku sa delia na tie, ktoré majú niečo spoločné so somatickými ochoreniami alebo ochoreniami nervového systému. Američania zas rozdeľujú nespavosť na primárnu a sekundárnu. Najlepšie je však kategorizovať nespavosť ako jej trvanie ako kritérium. Z tohto pohľadu môžete mať do činenia s nespavosťou:

  • Prechodnou – trvá niekoľko dní
  • Krátkodobou – trvajúca do štyroch týždňov
  • Chronickou – trvajúca viac ako štyri týždne

V prvých dvoch prípadoch je nespavosť najčastejšie spojená so zmenami životného štýlu alebo je reakciou organizmu na vysokú mieru stresu. Môže to byť spôsobené zmenou časového pásma v dôsledku cestovania, sťahovania, problémov v práci, problémov v škole alebo doma. Stáva sa aj to, že krátkodobá nespavosť je spojená s nejakým somatickým ochorením – napríklad rôznymi druhmi infekcií alebo bolesťami, ktoré vám bránia zaspať.

Ak však nespavosť trvá dlhšie ako štyri týždne, čo znamená, že prejde do chronickej nespavosti, problém sa stáva oveľa komplexnejším. Takáto nespavosť môže byť spojená s veľmi vážnymi somatickými ochoreniami – neurologickými ochoreniami, ochoreniami pohybového ústrojenstva, depresiami, úzkostnými poruchami, chronickými bolestivými stavmi a mnohými ďalšími. V prípade primárnej nespavosti môžu byť jej príčiny tiež mimoriadne ťažké diagnostikovať.

NESPAVOSŤ – LIEČBA

Pri liečbe nespavosti prináša najlepšie výsledky kognitívno-behaviorálna terapia. Je to najznámejšia liečba primárnej nespavosti. Táto terapia je veľmi dôležitá, pretože pacienti s chronickou nespavosťou majú tendenciu pristupovať k problematike spánku tak, že namiesto toho, aby si pomáhali, problém len udržiavajú. Čo môže spôsobiť, že nespavosť bude trvalá?

  • Nedostatok fyzickej aktivity
  • Zdriemnutie počas dňa
  • Zostať v posteli dlhšie
  • Pitie alkoholu pred spaním
  • Užívanie liekov na spanie príliš dlho a príliš často
  • Prílišné zameranie sa na kvalitu vlastného spánku

To všetko znamená, že nespavosť vôbec nezmizne a časom sa stáva čoraz vážnejším problémom. Kognitívno behaviorálna terapia vám umožňuje zmeniť váš prístup k tejto problematike. Najdôležitejšie faktory v tomto prístupe sú:

  • Dostatočná spánková hygiena– pacient sa musí zdržať užívania kofeínu šesť hodín pred plánovaným spaním. Je tiež veľmi dôležité nepiť alkohol a nefajčiť. Neodporúčajú sa ani výdatné, ťažké jedlá. Je tiež dôležité vytvoriť si spánkový režim – ísť spať a vstávať v určitých časoch. Vyhýbať sa treba silnému svetlu – vrátane svetla obrazovky počítača, televízora či telefónu a cez deň sa zamerať na fyzickú a duševnú aktivitu.
  • Kontrola stimulov– rozvoj zdravých návykov prostredníctvom podmieneného učenia je veľmi dobrý pri zlepšovaní kvality spánku. V prvom rade sa pacient naučí používať posteľ len na spánok a s*xuálnu aktivitu. Všetky ostatné aktivity – učenie, čítanie, sledovanie televízie, prehliadanie internetu – by ste mali vykonávať mimo postele.
  • Kontrola času spánku– je veľmi dôležité kontrolovať čas strávený v posteli. Ak človek spí päť hodín, mal by v počiatočnom období zostať v posteli maximálne päť a pol hodiny. Čas strávený v posteli závisí od mnohých záležitostí a oplatí sa ich sledovať a kontrolovať v spánkovom denníku. Zvyšok času by ste mali tráviť mimo postele čo najaktívnejšie.

Počas psychoterapie sa človek učí aj rôzne druhy relaxačných techník, ktoré majú pomôcť dosiahnuť primeranú kvalitu spánku.

Farmakoterapia sa využíva aj pri liečbe nespavosti. Hypnotiká vám môže predpísať lekár na predpis, v lekárňach a obchodoch nájdete aj voľnopredajné bylinné lieky. Medikamentózna liečba vám môže pomôcť zaspať, ale nevyrieši príčiny nespavosti, bude bojovať iba s príznakmi. Ak sa používa príliš dlho a bez lekárskeho dozoru, môže to zhoršiť stav spánku a ešte viac zhoršiť problém s nespavosťou preto by sa liečba liekmi nemala používať namiesto psychoterapie.