Rady pre rodičov? Alebo možno podpora pre dieťa pri nástupe do škôlky? Detský psychológ – čo vlastne robí? Kde ho hľadať? Ako sa pripraviť na prvú návštevu?

Tu je niekoľko odpovedí na najčastejšie otázky rodičov:

Detský psychológ, ako už názov napovedá, pracuje s deťmi a ich rodinami. Môžete očakávať, že bude mať rozsiahle vedomosti a zručnosti v práci s deťmi. Tento špecialista má predovšetkým vzdelanie, ktoré mu dáva právo na výkon tohto povolania. Keďže chcete pre dieťa len to najlepšie a prítomnosť mnohých podvodníkov na trhu je veľká, stojí za to skontrolovať, ku komu pôjdete.

Kde nájdete psychológa pre dieťa?

Najjednoduchšie je nájsť Psychologicko-pedagogickú kliniku vo vašom meste alebo v blízkom okolí, pod ktorou sa vyučuje materská škola alebo škola vášho dieťaťa. Informácie o tom určite nájdete v danej inštitúcii, napríklad u školského pedagóga. Využívanie pomoci poskytovanej štátnymi klinikami je bezplatné. Vo verejných psychologických a pedagogických poradenských centrách môžete využiť diagnostickú ponuku a tiež poradenstvo napr. v oblasti vzdelávania. Konzultácie tam poskytujú aj logopédi a pedagógovia.

S akými problémami sa môžete obrátiť na detského psychológa?

Teoreticky so všetkým, čo sa týka detí – od rozvojových otázok až po výchovné, rodinné a školské problémy. Je však potrebné pripomenúť, že čím je problém komplexnejší, tým viac potrebujeme špecializovanejšiu kvalifikáciu a zručnosti od psychológa. Nie každý problém samozrejme vyžaduje návštevu odborníka, ale ak sa rodičia obávajú nejakého zvláštneho správania u svojich deti, stojí za to sa poradiť s odborníkmi.

Ako sa pripraviť na prvé stretnutie?

Pri nahlasovaní dieťaťa stojí za to sa opýtať, či by ste sa na schôdzku mali dostaviť sami alebo s dieťaťom. Veľmi často sa stáva, že počas prvého stretnutia psychológ dohodne rozhovor len s rodičmi, stanoví si ciele a metódy práce s nimi a až pri ďalšom stretnutí začne pracovať priamo s dieťaťom.

V ideálnom prípade by mali byť na stretnutí prítomní obaja rodičia kde sa počas rozhovoru budú môcť navzájom dopĺňať.

Pripravte sa dobre na túto návštevu. Psychológ sa vás určite opýta na problémy spojené s vývojom dieťaťa – od počatia po súčasnosť stojí za to pamätať, kedy podniklo prvé kroky a kedy začalo rozprávať. Ďalšie otázky sa budú tykať zdravia – bolo dieťa zranené? Má alergiu? Ak áno, aké lieky užíva? Je dobré si také dôležité informácie zapísať.

Čo môžete očakávať?

Psychológ sa určite opýta – čo vás k nemu privádza? Taktiež sa bude pýtať na súčasný vývoj a fungovanie dieťaťa, ako aj na jeho vzťahy s rovesníkmi a rodinné vzťahy.

Ak je na stretnutí aj dieťa, psychológ ho vezme do kancelárie, aby s ním nadviazal kontakt, napríklad hrou. Môže tiež odporučiť prihlásiť dieťa na niektoré terapeutické kurzy, napríklad logopédiu alebo skupinové kurzy, napríklad pre plaché deti; získate tiež tipy, ako s dieťaťom pracovať doma.

Na záver – nezabudnite, že detský psychológ nie je víla, ktorá vám dá zlatú radu alebo kúzlo. Nečakajte teda hotové riešenia a nečakajte, že sa niečo zmení bez vašej spolupráce. Najdôležitejšie však je, že s tým chcete niečo urobiť, že hľadáte riešenia, ktoré budú užitočné pre vaše dieťa a celú rodinu.

 

Zdroj