Oči vám horia, myšlienky kypia, srdce je plné odhodlania – s nadšením rozprávate rodičom, partnerovi alebo priateľom o svojich plánoch a spoliehate sa na podporu a milé slovo. Čelíte však kritike a nepríjemnej otázke: “Prečo by si to robil?” Pozrime sa na to, prečo vám blízki môžu odmietnuť súhlas a ako ísť za svojimi snami aj bez neho.

Pre väčšinu ľudí je dôležité vedieť, že existujú ľudia, ktorí veria v ich bláznivé sny, ktorí ich vždy vypočujú a dajú im dobrú radu. Rodinní príslušníci sa však často stavajú negatívne k drastickým zmenám v našom živote a sú skeptickí aj ku globálnejším plánom: “Nikdy to nezvládneš!”, “Venuj sa normálnym veciam!”, “Kam ideš? !” Takéto reakcie môžu spôsobiť, že sa vzdáme vlastných predstáv a cieľov, a potom vedú k nespokojnosti s vlastným životom a dokonca k depresii.

S nedostatkom podpory sa stretávajú dokonca aj také známe osobnosti, ako je významný animátor Walt Disney, ktorého diela sú stále úspešné na celom svete. Walt sa narodil do veľkej rodiny, ktorá sa snažila vyžiť. Už v ranom veku prejavil chlapec záujem o kreslenie, ale rodičia mu nemohli kúpiť ani ceruzky.
Vo veku štyroch rokov pomocou paličiek a dechtu namaľoval svoj prvý “obrázok” na stenu rodičovského domu – trest bol prísny, ale neodradil Disneyho túžbu po umení. Ako školák chlapec pracoval na čiastočný úväzok ako roznášač novín, aby si mohol kúpiť štetce, farby a ceruzky.
Otec ho často karhal za nerozumné míňanie peňazí, ale chlapec sa svojho koníčka nevzdal a svoje diela predával susedom.
Keď Walt vyrástol, otvoril si spolu s výtvarníkom Abom Iwerksom animačné štúdio, ale čoskoro neuspel. To ho však nezastavilo. Neskôr sa spolu s bratom presťahoval do Kalifornie, kde vytvoril spoločnosť Walt Disney Company. Veľmi skoro, v roku 1924, vyšla séria príbehov “Alica v krajine kreslených filmov”, ktorá Waltovi priniesla úspech a prvé peniaze. O štyri roky neskôr sa zrodila postavička Mickey Mouse a v roku 1937 získal animátor sedem Oscarov za Snehulienku a sedem trpaslíkov.
Takýto závratný úspech Walt Disney dosiahol bez podpory rodiny a priateľov, spoliehal sa len na seba. Pevne veril svojmu snu. Teraz čaro jeho výtvorov otvorilo dvere rozprávkam pre deti na celom svete.

PREČO VÁS BLÍZKI NEMUSIA PODPOROVAŤ

Rodičia sa vždy obávajú o svoje deti: nechcú, aby urobili chybu a sklamali sa vo vlastných schopnostiach, talente alebo v ľuďoch všeobecne. Pripravte sa na to, že vaša výpoveď zo stabilného zamestnania sa pravdepodobne stretne s nedôverou. A ku globálnym plánom budú skeptickí: jedna vec je snívať a druhá – mať jasnú stratégiu na dosiahnutie cieľa. Najmä ak sa vám to už raz nepodarilo – napríklad ste si otvorili obchod, ale zle ste sa prepočítali a čoskoro ste ho zavreli, keďže ste sa stihli zadĺžiť.
Keď príde na nekonštruktívnu kritiku (“Ty nič nedokážeš!”, “Nemáš predpoklady na to, aby si bol umelcom: máš ruky na nesprávnom mieste”), ľudia môžu byť žiarliví. Je nepríjemné si to uvedomiť, ale je oveľa ľahšie udržať si kontakt s niekým, kto nemá žiadny cieľ, ako s niekým, kto chce od života viac. Za skepsou priateľov, známych alebo kolegov sa teda môže skrývať primitívna túžba po vašom neúspechu. Ak sa to nerozpozná hneď, hrozí, že časom stratíte sebadôveru a utápate sa v obavách a pochybnostiach.
Je dôležité si uvedomiť, že ľudia často odrážajú nás samých. Zamyslite sa nad tým, či kritikou, zosmiešňovaním, znevažovaním ich plánov a nápadov nepristrihávate krídla snahám druhých. Zmena jedného článku nevyhnutne ovplyvní celý systém. Začnite od seba a sledujte, ako to ovplyvní ľudí okolo vás.

AKO NESTRATIŤ VIERU V SEBA SAMÉHO

Mnohí ľudia chcú v živote uspieť, ale strach zo zlyhania a nedostatok viery vo vlastné schopnosti vás prinútia vzdať sa tohto sna. Podpora rodiny a priateľov nie je potrebná, hlavná vec – zostať motivovaný a presvedčený o svojich schopnostiach. Pomôžu vám nasledujúce pravidlá.
1. Nečakajte na schválenie
Od detstva potrebujeme pochvalu a uznanie. Najprv od rodičov, učiteľov a rovesníkov, potom od zamestnávateľov a kolegov. Čím sme starší, tým je okruh ľudí, ktorých uznanie potrebujeme, širší. Stojí za to položiť si otázku: “Prečo je názor niekoho iného dôležitejší ako môj? Len keď sa odvážite spochybniť ľudí okolo seba a uplatníte to v praxi, môžete sa oslobodiť od závislosti od uznania.
2. Identifikujte svoje silné stránky
Pozrite sa späť na svoje predchádzajúce skúsenosti. Vezmite si papier a napíšte si všetky dôležité rozhodnutia, ktoré ste kedysi museli urobiť, výzvy, ktorým ste tak či onak čelili. Premýšľajte o tom, aké vlastnosti a zručnosti vám pomohli dostať sa z ťažkých situácií.
3. Pracujte s obmedzujúcimi presvedčeniami
Prečo by plán nemusel fungovať? Napíšte všetko, čo vám napadne. Potom každé tvrdenie skontrolujte, či je pravdivé. Možno ste si všimli, že nie ste dostatočne inteligentní, ale v skutočnosti máte prestížne vzdelanie a plynule hovoríte cudzím jazykom. Hneď si všimnete, že niektoré negatívne postoje o sebe vám vnútili rodičia, učitelia, bývalí alebo súčasní partneri. Kedysi ste ich slovám uverili a budovali ste si život v súlade s nimi.
Nahraďte negatívne presvedčenia podpornými, ktoré vychádzajú z vašich silných stránok. A čo je najdôležitejšie, nájdite vo svojom živote situácie, ktoré by ich mohli potvrdiť. Určite existujú, ale kým ste sa sústredili na svoje predchádzajúce postoje, váš mozog vnímal len to, čo ich potvrdzovalo.
4. Hľadajte výhody kritiky
Neodmietajte argumenty svojich blízkych – analyzujte ich. Dôvody na skepsu môžu pomôcť poukázať na slabé stránky myšlienky. Ich poznanie uľahčuje prácu so slepými miestami, budovanie jasnej stratégie a úspech. Je však dôležité rozlišovať medzi konštruktívnou kritikou a devalváciou. Všetko, čo obsahuje prechod k osobnosti, kritiku schopností alebo talentu, je ponižujúce. Takýmito vyjadreniami sa netreba riadiť.
5. Nájdite si podporné prostredie 
Ak vám blízki odmietajú veriť, nájdite si podobne zmýšľajúcich ľudí medzi ostatnými. Navštevujte odborné podujatia, nadväzujte známosti, vytvárajte siete. Nie je zriedkavé, že ľudia s podobnými výzvami majú podobné problémy. Vidieť, že vaša situácia nie je ojedinelá a je prítomná v životoch najmenej stovky ďalších ľudí, ktorí ju znova a znova prekonávajú, je veľmi terapeutické.
6. Kontaktujte odborníka
Nájdite si mentora alebo kouča, na ktorého sa môžete obrátiť so žiadosťou o radu a podporu vo svojom úsilí. Spolupráca s koučom alebo psychológom bude účinná aj pri budovaní silnej vnútornej základne a zvyšovaní sebadôvery z dlhodobého hľadiska.
7. Urobte si audit svojich zdrojov.
Položte si otázku: “Čo už mám na dosiahnutie svojho cieľa? Peniaze, kontakty, tím, skúsenosti? Zamyslite sa nad tým, čo vám chýba. Napríklad sa chystáte otvoriť online jazykovú školu. Na to potrebujete vytvoriť webovú stránku, účty na sociálnych sieťach, rozhodnúť sa pre platformu na zverejňovanie lekcií, zamestnať učiteľov, vypočítať rozpočet na reklamu, poplatky odborníkom. Keď toto zanalyzujete, bude vám jasné, čo ešte bude potrebné na realizáciu nápadu.
Dôležitá je podpora blízkych: ich viera vás inšpiruje a posilňuje. Nie je to však jediný spôsob, ako získať to, čo potrebujete. Okrem toho sa človek stáva silnejším, keď sa s ťažkými situáciami vyrovnáva sám. Nečakajte na prijatie zo strany niekoho iného, konajte podľa svojho srdca a spoliehajte sa na seba.