Zdroj

Tokofóbia, strach z tehotenstva a pôrodu, je jedným z dôvodov, prečo sa ženy rozhodnú rodiť cisárskym rezom alebo nemajú vôbec deti. Aká je jej príčina? Ako sa to prejavuje? Ako sa s tým vyrovnať?

Čo je tokofóbia?

Tokofóbia, strach z tehotenstva a pôrodu, je na zozname konkrétnych fóbií, ktorých je strach spôsobený nejakým konkrétnym faktorom alebo situáciou. V psychiatricko-psychologickej terminológii sa tento termín prvýkrát objavil v článku z roku 2000 v British Journal of Psychiatry.

Panický strach z pôrodu je v súčasnosti jedným z hlavných dôvodov vykonávania cisárskeho rezu u žien pre iné ako pôrodnícke indikácie. Výskum ukazuje, že nastávajúce mamičky, ktoré sa boja pôrodu, budú pravdepodobne vyžadovať intervencie, ako je použitie anestetík alebo cisársky rez. Odhaduje sa, že tokofóbia postihuje 6 – 10% tehotných žien.

Druhy tokofóbie

Špecialisti rozlišujú dva typy tejto fóbie. Je to primárna tokofóbia a sekundárna tokofóbia.

Primárna tokofóbia sa vyskytuje u prvorodičiek a žien, ktoré predtým neboli tehotné. Má neurotický základ. U žien spôsobuje panický strach z tehotenstva a pôrodu alebo úplné stiahnutie z tehotenstva. Choroba sa môže objaviť dokonca aj u dospievajúcich.

Sekundárna tokofóbia, ovplyvňuje ženy v ďalšom tehotenstve. Nastáva, keď ženy utrpeli počas predchádzajúceho tehotenstva silný šok. Sekundárna tokofóbia sa vyskytuje v dôsledku traumatizujúceho priebehu pôrodu, spontánneho potratu a mŕtveho dieťaťa, ale nastáva aj po normálnom, fyziologickom pôrode.

Príznaky tokofóbie

Tehotenstvo je časom radostného čakania na narodenie dieťaťa, ale aj časom prežívania strachu z pôrodu. Strach sa netýka iba bolesti, ale aj obáv týkajúcich sa možnej smrti pri pôrode, možných lekárskych chýb alebo dysfunkcie, ktoré sa môžu po pôrode objaviť. Mnoho žien má obavy z pôrodnej bolesti čo je prirodzené.

Strach z pôrodu:

  • asi 80% tehotných žien sa cíti slabých,
  • 20% prežíva intenzívnu úzkosť,
  • 6-10% žien bojuje s veľmi vážnym patologickým strachom,
  • 2% žien sa bojí extrémnej práce.

Tokofóbia je definovaná ako patologický strach z pôrodu od prírody, prejavujúci sa psychickými chorobami. To znamená, že príznakmi ochorenia nie sú iba strach z bolesti, ktorú pociťuje väčšina tehotných žien, najmä v treťom trimestri. Tokofóbia je skupina rôznych príznakov, ktoré vedú k panickému, paralyzujúcemu strachu z pôrodu.

Príznaky tokofóbie sú:

  • nočné mory
  • pretrvávajúce myšlienky na bolesť počas pôrodu, vznik rôznych možných komplikácií,
  • ťažkosti s koncentráciou na prácu a každodenný život,
  • podráždenosť a úzkosť, ktoré sa zvyšujú s dĺžkou tehotenstva
  • poruchy v každodennom fungovaní,
  • psychosomatické príznaky ako zvracanie, dýchavičnosť alebo silné bolesti brucha,
  • záchvaty paniky.

Príčiny tokofóbie

Ako väčšina psychologických problémov, aj príčiny tokofóbie sú zložité. Môžu sa spájať s nízkym vekom matiek, prvým pôrodom, skúsenosťami s násilím, nízkou úrovňou vzdelania alebo nízkou sebaúctou.

Vedci sa domnievajú, že existuje skupina žien, u ktorých je riziko rozvoja tokofóbie vyššie. Výskum, ktorý uskutočnili Saisto a Halmesmaki v roku 2003, ukázal, že vyššia úroveň úzkosti sa pozoruje u mladých, menej vzdelaných alebo finančne náročných žien.

Do skupiny žien náchylnejších na túto chorobu patria ženy s depresiou a duševnými poruchami, bez podpory svojich príbuzných, zápasiace s problémami vo vzťahoch alebo obete násilia – najmä sexuálneho zneužívania. Lekári nie sú schopní jasne určiť zdroj panického strachu z pôrodu.

Diagnóza tokofóbie

Diagnózu tokofóbie ako typu fóbickej duševnej poruchy by mal stanoviť psychiater. V závislosti na sile symptómov sa odporúčajú rôzne typy psychoterapie, ktorým predchádza psychiatrická konzultácia. Liečba tehotenstva u ženy bojujúcej s tokofóbiou by mala byť založená na spolupráci odborníkov: psychiatra, psychológa, pôrodníka a pôrodnej asistentky.

Liečba tokofóbie

Tokofóbiu nesmieme brať na ľahkú váhu pretože je to niekedy spojené so zvýšením hladín kortizolu u matky a so zhoršením iných typov psychiatrických porúch, ktoré môžu mať vážne následky pre matku i dieťa.

Predpôrodná príprava, práca s emóciami a zavedenie relaxačných metód sú veľmi dôležité. Podpora príbuzných a lekára zodpovedného za tehotenstvo je tiež dôležitá.

Jediným spôsobom, ako pomôcť tehotnej žene, je vydanie rozhodnutia o indikácii na cisársky rez gynekológom. Kvôli diagnostickým ťažkostiam vás gynekológ nie vždy odporučí na cisársky rez. Názor psychiatra je nevyhnutný.