Raz som mala sen: chcela som vytvoriť kurz pre školákov o rodinnom živote. Nie preto, že by som sa považovala za vzor v tomto smere, a nie preto, že by som poznala nejakú pravdu. Ale preto, že príliš veľa príbehov rodinných problémov (vrátane vlastného, samozrejme) sa dá rozložiť na opakujúce sa dejstvá, bežné chyby.

Okrem toho, pred začatím fascinujúcej cesty s názvom “vzťahy” by bolo dobré poznať základné pravidlá. Nie pravidlá, ale skôr zákonnosti.

Tak si myslím.

Napríklad, najvšeobecnejšie ustanovenia:

  • oboje sa musíte učiť, ako byť rodinou;
  • keď sa stáva ťažkým, je to príležitosť zamyslieť sa a pracovať, a nie utiecť;
  • krízy sú normálne;
  • väčšina problémov sa nakoniec vyrieši;
  • keď sa zdá, že “niekto nie je náš”, snažte sa pochopiť svoje chyby;
  • nesmie sa ignorovať sexualita v rodine!
  • počas tvorby rodiny sa skutočne učíme byť takí, akí sme vždy chceli byť.

Je škoda, ak to vychádza abstraktne. Tu najkonkrétnejšie príklady vychádzajú ako živé pred očami. Uvedieme niektoré príklady:

  • Musíme sa učiť? Žartujete? Vyrastal som v normálnej rodine. Presne viem, čo chcem a čo nechcem vo svojich vzťahoch.
  • Ach áno. Nežartujem. Rodina nevychádza okamžite a rýchlo, zvyčajne nezodpovedá očakávaniam. Avšak vyťahuje zo dna našich strachov, očakáva od nás odvahu a trpezlivosť.

Veľmi dôležité je pochopiť, že rodina NIE JE statusová odmena za dlhé hľadanie lásky a ťažkosti dospelosti. Je to skôr najdôležitejší tvorivý proces nášho života. Je to intenzívna duchovná prax každý deň, ktorá nás učí úprimnosti, veľkodušnosti, dôvere a samostatnosti. Ak nám záleží na tom, aby sme boli skutočnými a dobrými ľuďmi, zvládli cenné životné lekcie, milovali a boli milovaní – stojí za to pristupovať k rodine veľmi pozorne.

Skrátka, rodinný život je osobná úloha. Všetko, čo je ťažké v rodine – je to o nás, pre nás, pre nás.

Ako to funguje?

Formujeme a formujeme vzťahy jednoducho tým, že sme v nich prítomní, ani nehovoriac slovom. Predstavte si, že máte vrecká plné korenín. Voňajú silno, jasne a aromaticky. Zvykli ste si na to – už si nevšimnete. Ale keď idete / prechádzate okolo niekoho, tá osoba určite pocíti vôňu a zareaguje: radostne, ak je vôňa príjemná, alebo s nevôľou, ak nie je.

Rovnako fungujú naše myšlienky (“ja som to vedela”), naše túžby a pocity (“bojím sa, že odíde”), presvedčenia (“všetko pre peniaze”), najmä nevedomé. Práve preto nás psychológia učí cítiť a uvedomovať si svoje podnety. Potom sú alespoň nejako riadené. Potom sa objaví šanca reagovať inak, robiť voľbu.

Z toho vyplývajú závery:

  1. rodina je vždy osobnou úlohou.
  2. rodina je príležitosťou učiť sa vzťahom.
  3. keď je v rodine ťažko, treba niečo pochopiť o sebe.

A o sebe je vždy zaujímavé niečo pochopiť, však?

ZDROJ