Zdroj

Osvojenie si rečníckych schopností a správna artikulácia je proces, ktorý trvá roky. Rodičia majú často obavy, že ich dieťa môže mať poruchu reči, a tak ich pozorujú a vyhľadajú pomoc logopéda. Stojí za to pripomenúť, že existujú určité štandardy, vďaka ktorým môžete ľahko posúdiť, či je nesprávny spôsob rozprávania batoľaťa stále prirodzeným javom alebo už problémom. Kedy je čas reagovať? Aké sú najčastejšie poruchy reči u detí?

Každý rodič chce, aby sa jeho dieťa vyjadrovalo krásne a jasne. Dieťaťu však bude dlho trvať, kým zvládne náročné umenie rozprávania. Je tiež známe, že niektoré slová sa vyslovujú ťažšie a že deti majú problémy s dlhodobejším osvojovaním si artikulácie. K poruchám reči patrí skreslená alebo nezrozumiteľná reč. Medzi najčastejšie poruchy patrí koktanie, dyslália a rotacizmus. Podpora odborníka nie je vždy potrebná, ale ak ťažkosti pretrvávajú dlhší čas, stojí za to obrátiť sa na logopéda, ktorý vám môže navrhnúť terapiu a vhodné cvičenia na doma.

Náročné jazykové vzdelávanie – ako to prebieha u dieťaťa?

Na konci prvého roka života môžu deti vysloviť niekoľko jednoduchých slov (mama, otec, baba atď.) Vo veku 18-24 mesiacov môžu vytvárať jednoduché vety. Samozrejme, mali by ste vziať do úvahy individuálne predispozície a podmienky, vďaka ktorým sa každé dieťa vyvíja iným tempom a získava individuálne schopnosti v rôznych časoch.

Aké sú poruchy reči u detí?

To, či batoľa bude správne vyslovovať slová, závisí od mnohých faktorov, anatomickej stavby rečového aparátu, fungovania nervového systému, sluchu, prostredia, v ktorom je vychovávaný, ako aj prístupu rodičov, pedagógov a opatrovateľov. Tu sú najbežnejšie typy porúch reči u malých detí:

  • koktanie – nedostatok plynulosti pri rozprávaní,
  • rotacizmus – porucha výslovnosti písmena r, nahrádza sa inými hláskami ako j, l, v, h, d, napr. namiesto ráno dieťa vysloví láno,
  • lambdacizmus – nahradenie hlásky l hláskami j, v, h

Je tiež možné, že sa objaví súčasne niekoľko abnormalít, fenomén známy ako viacnásobná dyslália. Ak sa u detí vyskytne porucha reči, mala by sa vykonať predpísaná terapia.

Ako môžu rodičia pomôcť deťom naučiť sa hovoriť?

Rodičia venujú svojim deťom najviac času, sú ich prvými učiteľmi a je do značnej miery na nich, aby sa rozhodli, kedy batoľa začne rozprávať. Čo môžu pre svoje deti urobiť dospelí? V prvom rade veľa rozprávajte, jasne artikulujte slová a čítajte knihy. Takáto stimulácia má pozitívny vplyv na vývoj najmenších.