Rozmazlené dieťa má často pocit, že sa celý svet točí okolo neho. Sú zvyknuté na to, že dostanú to, čo chcú, vtedy, keď to chcú – inak môžu dostať záchvat hnevu. Táto situácia sa však dá zvrátiť! Takéto dieťa je možné naučiť pracovitosti, rozvíjať empatiu, odolnosť a rešpektovať záujmy iných. Práve to odporúčajú odborníci.

1. PREHODNOŤTE SVOJ PRÍSTUP K VÝCHOVE

“Spýtajte sa sami seba: “Prečo kupujem toľko vecí pre svoje dieťa? Prečo je pre mňa také ťažké povedať mu nie? Ako sa cítim, keď ustúpim a vyhoviem jeho požiadavke, hoci som v skutočnosti chcel povedať nie?” – odporúča trénerka rodičovstva Tracy Baxley.

Aké predstavy a asociácie sa vám vynárajú, keď premýšľate o týchto otázkach? Možno si uvedomíte, ako vaše vlastné skúsenosti z minulosti ovplyvňujú váš prístup k výchove, a môžete postupne začať veci meniť. Tieto úvahy môžu prebudiť bolestné spomienky z vášho vlastného detstva. Ak je pre vás ťažké vyrovnať sa s nimi samostatne, skúste sa poradiť so psychológom.

2. PODPORUJTE NEZÁVISLOSŤ

“Nesnažte sa za svoje dieťa robiť veci, ktoré dokáže urobiť samo; pomôžte mu naučiť sa nové zručnosti (obliekanie, zaväzovanie topánok, varenie atď.) a podporujte ho v tom, aby bolo samostatnejšie,” hovorí Aliza Pressman, zakladateľka Centra vzdelávania rodičov.

3. STANOVTE SI PRAVIDLÁ A PRESADZUJTE ICH DODRŽIAVANIE

Možno sa vám bude ťažko nútiť, aby ste svoje dieťa obmedzovali a hovorili mu “nie” – môže to vyvolať záchvaty hnevu, na ktoré je veľmi nepríjemné sa pozerať. “Pre deti je však veľmi dôležité, aby mali jasné pravidlá a hranice, ktoré rodičia dôsledne dodržiavajú,” zdôrazňuje Tracey Baxley.
Ak dieťa nie je na pravidlá a hranice zvyknuté, bude sa spočiatku brániť – možno až zúfalo. Ak vaše dieťa v reakcii na vaše odmietnutie dostane záchvat hnevu, dajte mu najavo, že chápete jeho obavy, ale neodmeňte ho za ne a nijako mu nevyhovujte.
Ako to môžete urobiť vhodným spôsobom? Môžete napríklad povedať: “Viem, že si nešťastný, pretože si chcel hračku, ale dnes si ju nemôžeš dovoliť.” “Viem, že sa cítiš zle, že ťa dnes nemôžem pustiť ku kamarátovi. Tým dáte najavo, že s ním súcitíte, ale pravidlá sú pravidlá a nemôžete ich porušovať.

4. DAJTE SVOJMU DIEŤAŤU DOMÁCE PRÁCE

Ak je vaše dieťa zvyknuté na to, že uspokojujete každú jeho potrebu a túžbu, môže byť ťažké prinútiť ho, aby sa podieľalo na domácich prácach. Aby ste to dosiahli, pokúste sa stanoviť jasné podmienky.
Napríklad: “Keď vyvenčíš psa, môžeš ísť von s kamarátmi.” “Knihu si môžeš prečítať až potom, čo si umyješ zuby a oblečieš pyžamo. Ale o desiatej hodine zhasni svetlo!” Všimnite si, že dieťaťu dovolíte robiť niečo normálne a každodenné až po tom, ako si splní svoje povinnosti, a nedávajte mu žiadnu dodatočnú odmenu.

5. NEDÁVAJTE ODMENY ZA KAŽDODENNÉ POVINNOSTI

“Podplácanie” dieťaťa peniazmi, hračkami alebo láskavosťou môže viesť ku krátkodobým výsledkom, ale musíte si uvedomiť, že vaše dieťa nebude v neskoršom veku odmeňované za plnenie domácich povinností. Preto je oveľa lepšie vštepiť mu tvrdú prácu, odhodlanie a pochopenie, že dosiahnutie cieľa je samo o sebe odmenou za vynaložené úsilie,” zdôrazňuje trénerka rodičovstva Amy McCready.

6. DOVOĽTE MU ROBIŤ CHYBY A “NARÁŽAŤ DO VECÍ

Mnohí rodičia majú tendenciu chrániť a zachraňovať svoje dieťa pred akýmikoľvek dôsledkami jeho chýb. Samozrejme, ak ide o skutočné nebezpečenstvo, robia správne. V mnohých prípadoch je však lepšie nechať dieťa “narážať do nárazov” a samo sa učiť životným lekciám.
“Ak dieťa nedostalo úlohu v školskom predstavení alebo nebolo zaradené do športového tímu, podporte ho, ale nesľubujte, že sa porozprávate s učiteľom alebo trénerom a “vyriešite problém”. Ak si zabudlo urobiť domácu úlohu, nechajte ho, nech si dôsledky svojej chyby vyskúša samo, nesnažte sa ho zastávať pred učiteľmi. Je dôležité, aby sa deti na základe skúseností naučili, že aj negatívne zážitky, frustrácie, sklamania sú súčasťou života a nie koncom sveta,” vysvetľuje Aliza Pressman.

7. BUĎTE PRIPRAVENÍ NA TO, ŽE SA NA VÁS DIEŤA BUDE HNEVAŤ

Dieťa sa na vás z času na čas pravdepodobne nahnevá. Môže si dokonca v duchu povedať, že vás nemá rado alebo že vás nechce. “Cieľom rodičovstva vôbec nie je zabezpečiť, aby vaše dieťa bolo vždy spokojné so všetkým, čo robíte,” zdôrazňuje Tracey Buxleyová.
“Nedovoľte, aby vaše batoľa samo určovalo pravidlá v rodine. Dieťa bude pravidelne testovať naše pravidlá a hranice – je to normálna súčasť jeho vývoja. Bude mať vnútorné napätie medzi svojou túžbou po nezávislosti a potrebou rodičovskej lásky a starostlivosti,” vysvetľuje Baxleyová.
Pamätajte, že môžete dieťaťu dovoliť, aby sa podelilo o svoje starosti a vyjadrilo svoje sťažnosti, ale to neznamená, že musíte ustúpiť jeho neprimeraným požiadavkám.

8. NAUČTE HO MYSLIEŤ NAD RÁMEC JEHO VLASTNÝCH ZÁUJMOV

Rozmaznaným deťom je často ťažké uznať, že aj ostatní majú svoje potreby. Aby ste svoje dieťa naučili starať sa o iných, môžete ho napríklad zapojiť do dobrovoľníckej práce.

9. NEHANBITE SVOJE DIEŤA

Snaha zahanbiť dieťa za to, že je “sebecké”, nie je dobrá ani pre neho, ani pre vás.
“Zahanbením rozmaznaného dieťaťa to nespravíte. Nehovorte veci ako: “Aký si rozmaznaný!”. Dajte dieťaťu jasne najavo, že jeho správanie treba napraviť, ale že ho stále veľmi milujete,” odporúča Aliza Pressmanová.