Zdroj

Grécky filozof Hippokrates sa domnieval, že ľudské telo obsahuje štyri hlavné tekutiny: krv, čiernu žlč, žltú žlč a hlien. Človek ochorel, keď boli tieto tekutiny v tele nevyvážené. Príliš veľa čiernej žlče by spôsobilo, že niekto bude depresívny a vystrašený.

Ako rozpoznať melanchóliu?

Melanchólia je zjavne pomerne ľahko rozpoznateľná. Ak sme často smutní a depresívni, nemáme chuť rozprávať s ľuďmi a máme zlú náladu, pravdepodobne trpíme melanchóliou.

Melanchólia je najčastejšie len dočasný jav. Po melancholickej nálade sa väčšina ľudí vráti do svojho prirodzeného emočného stavu. Niekedy sa však stáva, že tento stav pretrváva dlhšiu dobu. Potom hovoríme nie o melanchólii, ale o dystýmii.

Podľa Medzinárodnej klasifikácie chorôb ICD-10 je dystýmia „chronická depresívna nálada trvajúca najmenej 2 roky, ktorá nie je závažná. Charakteristické príznaky dystýmie sú:

  • strata záujmu o každodenné činnosti,
  • neustály smútok, prázdnota alebo depresia,
  • pocit beznádeje,
  • únava a nedostatok energie,
  • nízka sebaúcta, sebakritika,
  • problémy s koncentráciou a rozhodovaním,
  • podráždenosť alebo nadmerný hnev
  • znížená aktivita, efektívnosť a účinnosť,
  • vyhýbanie sa stretnutiam,
  • pocit viny,
  • problémy so spánkom,
  • pesimistický pohľad na budúcnosť alebo nadmerné uvažovanie o minulosti,
  • žiadny záujem o sex.

U detí môžu príznaky dystýmie zahŕňať depresívnu náladu a podráždenosť. Prvé príznaky sa často začínajú objavovať v detstve alebo v dospievaní. Deti a dospievajúci môžu dlho pôsobiť podráždene, náladovo alebo pesimisticky. Môžu sa u nich prejavovať problémy so správaním, slabé školské výsledky a ťažkosti s interakciou s ostatnými deťmi v sociálnych situáciách. Ich príznaky môžu prichádzať a odchádzať niekoľko rokov a ich závažnosť sa môže časom meniť.

Ako zabrániť melanchólii?

Najskôr je potrebné pripomenúť, že sa nás to týka hlavne na jeseň a v zime, takže je dobré sa mu začať brániť už tesne pred týmto obdobím. Najlepšie ako zabrániť melanchólii, je mať okolo seba priateľov a rodinu.

Vďaka našim príbuzným sa cítime milovaní a potrební, čo znižuje riziko pádu do stavu melanchólie. Stojí za to vyhradiť si nejaký čas pre seba, čo bude okamih, keď si oddýchneme alebo sa budeme venovať svojim koníčkom.

Všetky stavy nízkej nálady sú podporované únavou, preto sa zamerajme na správne množstvo odpočinku a dostatočne dlhý spánok, ktorý bude napomáhať regenerácii tela.

Čo ďalšie si musíte pamätať? Príjemná fyzická aktivita nepreťažuje vaše telo, ale pomáha vám udržiavať sa v kondícii. Môžeme siahnuť po aerobiku, navštevovať fitnescentrum, plávať alebo ísť na kurz jogy, čo navyše pozitívne ovplyvní vašu myseľ. Odporúčajú sa tiež rôzne formy meditácie, práca s mysľou a emóciami.

Melanchólia a depresia

Rozdiel medzi depresiou a melanchóliou je ten, že depresia je duševný problém, ktorý si často vyžaduje liečbu a melanchólia je skôr krátkodobá porucha nálady, ktorá zmizne pomerne rýchlo.

Niečo iné je však tzv melancholická depresia. Je to typ depresívnej poruchy, ktorá sa často považuje za jednu z najvážnejších duševných chorôb. V dôsledku toho môžu pacienti úplne stratiť chuť do jedla, trpieť ťažkými poruchami spánku alebo sa u nich môžu vyskytnúť ďalšie závažné príznaky. Melancholická depresia má pôvod vo vnútorných faktoroch, zatiaľ čo bežnú melanchóliu často spôsobujú vonkajšie faktory, napríklad depresívna aura.

Kto je melancholik?

Melancholický je názov jedného z druhov temperamentu. Vyznačuje sa pesimistickým postojom k svetu a tendenciou k reflexii. Ľudia s melancholickým temperamentom bývajú perfekcionisti. Sú to citliví ľudia, ktorí sú empatickí a často tichí.